Συμφώνησαν για την πρώτη κατοικία αλλά χωρίς τους δανειστές
Θολό παραμένει το τοπίο, ειδικά μετά την έκθεση-κόλαφο της Κομισιόν.
Ύστερα από μια πολύωρη σύσκεψη, κυβέρνηση και τραπεζίτες συμφώνησαν στο πλαίσιο ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι η συμφωνία έχει την σύμφωνη γνώμη και των Θεσμών, πολύ περισσότερο μετά το ηχηρό «χαστούκι» της Κομισιόν στην έκθεση για την αξιολόγηση.
Η συμφωνία προβλέπει ένα χρόνο προστασίας για όλους με το χρονικό αυτο διάστημα να φτάνει στα πέντε χρόνια για ανέργους και ανάπηρους. Η ρύθμιση αφορά σε υπόλοιπο δανείου 130.000 ευρώ και για σπίτια αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στο εισόδημα αυτό είναι έως 12.500 ευρώ για άγαμους και έως 21.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί με πλαφόν τα 36.000 ευρώ.
Επιπρόσθετα θα γίνουν, άμεσα, όλες οι απαραίτητες ενέργειες για εισαχθεί προς ψήφιση το νέο πλαίσιο από τη Βουλή και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών.
Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεσή της η Κομισιόν προβάλλει εννέα ενστάσεις σχετικά με την κυβερνητική πρόταση προστασίας της πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα: για το πλήθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία που θα καλύψει το νέο πλαίσιο προστασίας, καθώς η θέση της Αθήνας είναι να μπουν και επιχειρηματικά δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.
Επίσης, εκφράζει αντιρρήσεις και για το γεγονός ότι το νέο πλαίσιο θα «τρέξει» παράλληλα με τον ισχύοντα νόμο Κατσέλη, αλλά και για εισοδηματικά κριτήρια.
Φόβοι εκφράζονται και για το γεγονός ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο ρύθμισης μέσω της πλατφόρμας, μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων.
Οι Θεσμοί κάνουν επίσης αναφορά στο γεγονός ότι η ελληνική πρόταση δεν κάνει καμία αναφορά στις κεφαλαιακές επιπτώσεις που θα έχει το νέο πλαίσιο στα κεφάλαια των τραπεζών.