WSJ: Ελλάδα και Ισπανία αυξάνουν τον κατώτατο παρά την υψηλή ανεργία
Ελλάδα και Ισπανία βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και παρά τον υψηλό δείκτη ανεργίας που μαστίζει την οικονομία τους προχωρούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού
Στην κίνηση της Ελλάδας και της Ισπανίας να βοηθήσουν τα χαμηλά εισοδήματα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, κάνει λόγο η αμερικανική οικονομική εφημερίδα «Wall Street Journal» αναφέροντας την οικονομική πολιτική των δύο χωρών του ευρωπαϊκού Νότου ως ανορθόδοξη.
Ελλάδα και Ισπανία βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και παρά τον υψηλό δείκτη ανεργίας που μαστίζει την οικονομία τους προχωρούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, γράφοντας ότι «Η κίνηση βοήθειας προς τους χαμηλόμισθους σε εκλογική χρονιά, δοκιμάζει την οικονομική "ορθοδοξία", αυξάνει τις τιμές και την καταναλωτική δύναμη».
Στην Ισπανία οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Απριλίου ενώ και η Ελλάδα κινείται σε προεκλογική περίοδο.
Αναφορές για την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είχε κάνει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg το οποίο είχε επισημάνει πως «Ο Τσίπρας ρισκάρει με την αύξηση του κατώτατου μισθού» καθώς Κομισιόν και ΔΝΤ θεωρούν ότι οι αυξήσεις πρέπει να συνδέονται με την παραγωγικότητα γιατί η χώρα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας και αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Στο επίμαχο δημοσίευμα της «Wall Street Journal», μια Ελληνίδα εργαζόμενη σε καφετέρια παραθέτει την μαρτυρία της, η οποία βλέπει με «μισό μάτι» την αύξηση του μισθού της. Όπως αναφέρει στην συνέχεια, μόλις έλαβε την πρώτη αύξηση μετά από έξι χρόνια αλλά ανησυχεί ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσαν τα νέα να είναι πιο άσχημα για την καφετέρια που δουλεύει και για τους εργοδότες γενικότερα που θα πρέπει να βάλουν το χέρι πιο βαθειά στην τσέπη.
Έντονες ανησυχίες έχουν εκφράσει και οι εργοδοτικές οργανώσεις ΓΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ σημειώνοντας πως με τη μείωση του αφορολόγητου οι εργαζόμενοι που θα δουν αυξήσεις θα κληθούν να πληρώσουν ενάμιση μισθό σε φόρους.
Όπως επισημαίνει η Wall Steet Journal, «οι αριστερές κυβερνήσεις έχουν βάλει στοίχημα - ενάντια στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική - ότι αυτές οι αυξήσεις θα είναι προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης καθώς και των ψηφοφόρων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, και οι δύο χώρες έχουν έναν υψηλό δείκτη βραχυχρόνιων-προσωρινών θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα όταν η ύφεση βρίσκεται σε εξέλιξη, οι επιχειρήσεις να τείνουν να καταργούν αυτές τις προσωρινές θέσεις».
Παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση φλερτάρει με μια «κόκκινη κάρτα» από τι Βρυξέλλες, καθώς οι Ευρωπαίοι θεωρών ότι τα προεκλογικά «δώρα» απειλούν την τροχιά αύξησης της απασχόλησης και τη μείωσης της ανεργίας.