Με κριτήρια οι 120 δόσεις - Πώς θα υπολογίζονται
Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος θα προσδιορίζεται η ελάχιστη μηνιαία δόση και ανάλογα με την οφειλή ο αριθμός των δόσεων
Στην τελική ευθεία για τις 120 δόσεις της εφορίας βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς στις 6 Μαΐου έρχονται στην Αθήνα οι δανειστές για να καθοριστεί η τελική μορφή της ρύθμισης έπειτα από συζητήσεις. Οι δανειστές έχουν επιφυλάξεις σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών με το επιχείρημα ότι καλλιεργείται μια «κουλτούρα μη πληρωμής», όπως χαρακτηριστικά λένε.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει υψηλές προσδοκίες σχετικά με την πρόταση που έχει ετοιμάσει και προσδοκά ότι θα υπερκεράσει τις επιφυλάξεις των δανειστών. Η ρύθμιση οφειλών θα γίνεται με βάση ορισμένα κριτήρια έτσι ώστε να παρέχεται μια εξατομικευμένη λύση, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε οφειλέτη και το ύψος των χρεών που έχει δημιουργήσει.
Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ότι ανάλογα με το εισόδημα του φορολογούμενου θα προσδιορίζεται το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει για να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Το ποσό αυτό θα καθορίζεται με βάση ένα συντελεστή ο οποίος θα αυξάνεται όσο ανεβαίνει και το εισόδημα, με βάση κλιμάκια εισοδήματος.
Το ποσό που θα προκύπτει με βάση αυτούς τους συντελεστές και την κλίμακα, θα αποτελεί την ετήσια δυνατότητα αποπληρωμής και, διαιρούμενο δια 12, θα αποτελεί το ελάχιστο ποσό δόσης που θα πρέπει να πληρώνει ο οφειλέτης. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, θα καθορίζονται και οι δόσεις.
Για παράδειγμα εάν ο φορολογούμενος έχει δηλώσει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, το ποσό αποπληρωμής θα είναι 1.200 ευρώ το χρόνο, ήτοι 120 ευρώ το μήνα. Για μια οφειλή 3.000 ευρώ, προκύπτουν 25 δόσεις, ενώ για το ίδιο εισόδημα και οφειλή 2.000 ευρώ η ρύθμιση θα γίνεται σε 17 δόσεις.
Αντίστοιχα, για έναν φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ, η δυνατότητα αποπληρωμής είναι 3.400 ευρώ το χρόνο, η ελάχιστη μηνιαία δόση 283 ευρώ και η ρύθμιση για μια οφειλή 3.000 ευρώ θα γίνεται σε 11 δόσεις, ενώ για οφειλή 2.000 ευρώ θα γίνονται 7 δόσεις.