Συνέδριο Οικονομικού Επιμελητηρίου: Η οικονομική ανάκαμψη απαιτεί επενδύσεις
Ο καθηγητής Οικονομικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Διονύσιος Χιόνης ανέφερε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και χρειάζεται επενδύσεις.
Την αισιοδοξία τους για το μέλλον των επενδύσεων στη χώρα, αλλά και τη συμβολή των ξένων άμεσων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, εξέφρασαν ομιλητές από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε σήμερα το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ) σε ειδική ενότητα με θέμα «οι επενδύσεις αιχμή για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Οικονομικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Διονύσιος Χιόνης ανέφερε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και χρειάζεται επενδύσεις. «Έχουμε ένα επίπεδο επενδύσεων που μας επιτρέπει να είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για το μέλλον. Νομίζω ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε λίγο περισσότερο στην ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων που θα μπορέσουν να έχουν πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χιόνης, «η ελληνική οικονομία εξέρχεται από μια δύσκολη φάση και θα χρειαστεί πολύ σημαντικά αναπτυξιακά βήματα για να μπορέσει να επουλώσει όλα τα προβλήματα και τις πληγές του παρελθόντος». Πρόσθεσε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Η έξοδος από την κρίση και η επαναφορά στην κανονικότητα έχει δύο στάδια: Καταρχήν να ισορροπήσουμε και να μπορέσουμε να περπατήσουμε πολύ πιο γρήγορα. Φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή πατάμε καλύτερα. Έχουμε ισορροπήσει. Τα προβλήματα ρευστότητας και τα προβλήματα αβεβαιότητας που συνδέονται γενικότερα με την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως επιδρούν ανασταλτικά. Το δύσκολο κομμάτι σταθεροποίησης έχει περάσει για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Τώρα είναι καιρός να τρέξουμε λίγο περισσότερο».
Από το βήμα του συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πήτερ Τζέικομπς, αναφορικά με την εικόνα της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο για μια σταθερή πορεία που βελτιώνεται σταδιακά αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ο δρόμος είναι μακρύς. Τόνισε επίσης, ότι το οικονομικό περιβάλλον πρέπει να γίνει περισσότερο ελκυστικό για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ο κ. Τζέικομπς στην παρέμβασή του ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνεχίσει να στηρίζει της επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει προβεί στη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου, Ντιμίτρι Πάνκιν, επεσήμανε ότι οι μακροοικονομικοί δείκτες της Ελλάδας είναι πλέον πολύ καλύτεροι, ωστόσο οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα για την δημιουργία ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα.
Στον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου ο διευθύνων σύμβουλος, Ριχάρδος Λαμπίρης. Όπως τόνισε, το ΤΑΙΠΕΔ από το 2011 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα. Πρόσθεσε ότι το ταμείο προσελκύει ιδιωτικά κεφάλαια, ξένα και ελληνικά, αξιοποιώντας τη δημόσια περιουσία, ενώ αναφέρθηκε και στους τομείς που παρουσιάζονται ευκαιρίες επενδύσεων λέγοντας πως είναι οι τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των υποδομών και της ανάπτυξης ακινήτων.
Στις επενδυτικές ευκαιρίες τις οποίες είχε το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης από το βήμα του συνεδρίου. Τόνισε επίσης, ότι το 2017 υπήρξε χρονιά σημαντικής επιτυχίας, καθώς οι εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις πέτυχαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ.