Αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα εισηγείται ο Πολ Τόμσεν
Την οριστική αποχώρηση του ΔΝΤ από τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης φέρεται να εισηγείται ο Πόλ Τόμσεν, μέσω έκθεσης, την οποία εμφανίζεται να έχει παραδώσει στη διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.
Την οριστική αποχώρηση του ΔΝΤ από τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης φέρεται να εισηγείται ο Πόλ Τόμσεν, μέσω έκθεσης, την οποία εμφανίζεται να έχει παραδώσει στη διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.
Εκτός των άλλων η επιστολή αυτή δείχνει και την εσωτερική διαμάχη που λαμβάνει χώρα στους κόλπους του Ταμείου, σχετικά με το αν θα πρέπει να εγκριθεί ενδεχόμενη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων με την Ευρώπη.
Σύμφωνα με πηγές από την Ουάσιγκτον αλλά και αξιωματούχους του Ταμείου, ο Π.Τόμσεν επιμένει πως η κόντρα και η διάσταση απόψεων μεταξύ Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μπορεί να αποβεί μοιραία και να μην επιτρέψει την ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία.
Οι συγκεκριμένες σκέψεις είχαν εκδηλωθεί και στο παρελθόν. Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχε φιλοξενήσει, στο παρελθόν, η εφημερίδα «Επένδυση», τόσο ο Πολ Τόμσεν όσο και τεχνοκράτες του Ταμείου είχαν και εκείνη την εποχή εισηγηθεί «Βελούδινο διαζύγιο» του ΔΝΤ με την Ελλάδα.
«Το ΔΝΤ δεν πρέπει να δώσει νέο δάνειο, αλλά να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα», ήταν, σύμφωνα με την εφημερίδα, η εισήγηση του ισχυρού άνδρα του Ταμείου.
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Τόμσεν φερόταν να επιμένει στην αποχώρηση του ΔΝΤ, καθώς, κατά την άποψή του, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει το καταστατικό του Ταμείου για τη συμμετοχή σε προγράμματα στήριξης.
Το δημοσίευμα σημείωνε ότι την ίδια άποψη με τον Πολ Τόμσεν -ουσιαστικά για έλλειψη ιδιοκτησίας- έχουν και πολλοί από τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα, οι οποίοι προτείναν ένα «βελούδινο διαζύγιο» με την Αθήνα, με τρόπο που θα επιτρέπει στο Ταμείο να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς να συμμετέχει με νέο δάνειο στο πρόγραμμα στήριξης.
Στο δημοσίευμα γινόταν αναφορά, μεταξύ άλλων, και στις πολιτικές πιέσεις που είχαν ασκηθεί από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και από τις ΗΠΑ, προς την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.