Η φόρμουλα
Όπως καταλαβαίνεις από τα παραπάνω, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μετρήσουμε τα ίδια πράγματα και ακόμα περισσότεροι για τα διαφορετικά... Και όταν μιλάμε συγκεκριμένα για τη θέρμανση ενός σπιτιού, θέλουμε να συγκρίνουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής και άλλων πηγών ενέργειας ώστε να δούμε ποιό απελευθερώνει την περισσότερη θερμική ενέργεια.
Οι ειδικοί έχουν αποφασίσει ότι η καλύτερη προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα είναι να τα μετατρέψουμε όλα σε kWh. Βέβαια για εμάς που δεν είμαστε ειδικοί αυτό είναι μία κάποια παράνοια όσο να πεις, γιατί σημαίνει ότι όταν θέλουμε να συγκρίνουμε αν συμφέρει να ζεστάνουμε το κοκαλάκι μας με κλιματιστικό ή με πετρέλαιο, θα πρέπει να μετράμε kWh που καταναλώνουμε από τη μια και kWh που απελευθερώνουν οι συσκευές μας από την άλλη. Μην απελπίζεσαι ακόμα όμως. Υπάρχει σωτηρία. Θα ονομάσουμε τις κιλοβατώρες που καταναλώνουμε ηλεκτρικές κιλοβατώρες και τις άλλες θερμικές κιλοβατώρες.
Πάμε λοιπόν να δούμε πώς υπολογίζουμε τις θερμικές κιλοβατώρες που απαιτούνται για τη θέρμανση συγκεκριμένου χώρου.
V × K × C = kcal / 860, όπου:
- V: Ογκος κτιρίου σε κυβικά μέτρα
- K: Ποιότητα θερμικής μόνωσης κτιρίου
- ένας συντελεστής από το 1,5 για κτίρια με εξαιρετική θερμομόνωση έως το 3,5 για κτίρια που ελλιπή θερμομόνωση (πχ προκατ χωρίς θερμομονωτικά πάνελ)
- C: Η διαφορά βαθμών Κελσίου που θα έχει ο εσωτερικός χώρος με τον εξωτερικό.
Υποθέτοντας ότι έχουμε ένα σπίτι 80τμ με ύψος 2.8μ, συντελεστή θερμομόνωσης 2,5 και η διαφορά με τον εξωτερικό χώρο θα είναι 15 βαθμοί Κελσίου, προκύπτει ότι χρειαζόμαστε 9,77 θερμικές κιλοβατώρες την για να το διατηρήσουμε στην επιθυμητή θερμοκρασία.
Εάν τώρα συνυπολογίσουμε ότι θα χρησιμοποιούμε το οποιοδήποτε μέσο θέρμανσης για 8 ώρες τη μέρα, από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο τότε θα χρειαστεί να παράξουμε συνολικά 11,724 θερμικές κιλοβατώρες.
Πάμε τώρα να δούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τις παράξουμε και πόσο θα τί θα μας κοστίσει ο καθένας.