Από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του το ChatGPT συγκλόνισε τον πλανήτη με τις προηγμένες λειτουργίες του και τα μοναδικά του χαρακτηριστικά, που του επέτρεπαν να απαντά σε κάθε ερώτηση δίνοντας ακριβείς πληροφορίες, ανεξάρτητα από το θέμα κάθε φορά.

Τώρα χάρη στην τελευταία του ενημέρωση, αναμένεται τις επόμενες δύο εβδομάδες να μπορείτε να υποβάλλετε προτροπές μέσω της φωνής σας ή ακόμα και μέσω εικόνας και η AI να σας απαντά.

Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας το laptop σας, αντί να πληκτρολογείτε κάτι στο πεδίο κειμένου, θα μπορείτε πατώντας ένα κουμπί να κάνετε την ερώτησή σας προφορικά.

Το ChatGPT θα σας ακούει και θα σας απαντά

Το ChatGPT θα μετατρέψει την ερώτησή σας σε κείμενο και θα τροφοδοτήσει το κείμενο αυτό στο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο του. Μόλις απαντήσει, θα μετατρέψει την απάντησή του που είναι βασισμένη σε κείμενο ξανά σε ομιλία, την οποία μπορείτε να την ακούσετε.

Η OpenAi διαθέτει ήδη το Whisper, ένα προηγμένο σύστημα αναγνώρισης ομιλίας για την μετατροπή της σε κείμενο. Ωστόσο, τώρα είναι στα σκαριά ένα νέο μοντέλο που θα είναι ικανό να δημιουργεί ρεαλιστικές συνθετικές φωνές, αξιοποιώντας μόνο μερικά δεύτερα πραγματικής ομιλίας.

Εκτός από τις φωνητικές προτροπές των χρηστών του ChatGPT, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την την πιλοτική λειτουργία της φωνητικής μετάφρασης στο Spotify, την δημοφιλή εφαρμογή ακρόασης μουσικής και podcast.

Ερωτήσεις μέσω… εικόνων

Εκτός από τις φωνητικές προτροπές, θα μπορείτε να υποβάλλετε προτροπές και μέσω εικόνων, όπως συμβαίνει ήδη με το chatbot της Google, το Google Lens. Πιο συγκεκριμένα θα μπορείτε να υποβάλλετε μια εικόνα στο ChatGPT και εκείνο θα προσπαθήσει να κατανοήσει τι ακριβώς του ζητάτε.

Εάν θέλετε να διευκρινίσετε περαιτέρω το ερώτημά σας, θα μπορείτε να το κάνετε, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο σχεδίασης που σας βοηθά να εντοπίσετε κάτι συγκεκριμένο. Θα μπορείτε επιπλέον να συνοδεύσετε την εικόνα που υποβάλλατε με γραπτές ή φωνητικές ερωτήσεις.

Οι πιθανοί κίνδυνοι

Ενώ αυτά τα χαρακτηριστικά αναμένεται να κάνουν το ChatGPT ακόμα πιο λειτουργικό, είναι αλήθεια ότι συνοδεύονται και από πιθανούς κινδύνους. Για παράδειγμα μπορεί ένας κακόβουλος φορέας να θέλει να χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη τεχνολογία για να υποδυθεί άλλους και να διαπράξει απάτη ή να αναρτήσει μια φωτογραφία ενός προσώπου στο ChatGPT για να μάθει πληροφορίες για εκείνο.

Η εταιρεία ωστόσο δηλώνει ότι έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσει σημαντικά την ικανότητα του ChatGPT να αναλύει και να κάνει άμεσες δηλώσεις για επιμέρους ανθρώπους ενώ η τεχνολογία φωνητικής προτροπής θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης και συνεργασίες.