ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Ιβάν στην «υπηρεσία» του Πούτιν: Η αποθέωση από τους Ρώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας και οι επιπτώσεις
Οι πρώτες αντιδράσεις για την αποστολή οχημάτων και γεννητριών
Περίοπτη θέση
Βλαντιµίρ Πούτιν και της γενικότερης δραστηριότητάς τους κατέχει ο Ιβάν Σαββίδης. Μάλιστα, η περίπτωσή του αποκτά συνεχώς µεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς τις προηγούµενες ηµέρες προστέθηκαν στη σχετική εξίσωση τόσο η δηµοσιοποίηση της επιλογής του να παράσχει υλική στήριξη στην πολύπαθη περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας, µέσω των Ρώσων αυτονοµιστών, όσο και τα τσεχικής προέλευσης δηµοσιεύµατα για τη δράση και τα συµφέροντά του στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.
Πρόκειται για έναν ακόµα κρίκο στην αλυσίδα των ρεπορτάζ που «αγγίζουν» τον επιχειρηµατία από το Ροστόφ από ΜΜΕ του εξωτερικού, όπως συνέβη πριν από µερικές εβδοµάδες σε Γαλλία, Γερµανία και Μεγάλη Βρετανία. Σε ό,τι αφορά την αποστολή βοήθειας στο Ντονµπάς που συγκεντρώθηκε και εστάλη από την Οµοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, πρόεδρος της οποίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης, διεθνή αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι παραδόθηκε προς αξιοποίηση και διαχείριση απευθείας στις αυτονοµιστικές δυνάµεις των εν λόγω επαρχιών (οι οποίες ανακήρυξαν µονοµερώς την αυτονοµία τους), που -ως γνωστόν- λειτουργούν για λογαριασµό του ρωσικού παράγοντα.
Μάλιστα, όπως λένε οι γνωρίζοντες τα παρασκήνια των ηµερών, η παράµετρος της εµπλοκής του Ιβάν Σαββίδη στο Ουκρανικό, και δη µε τρόπο που στηρίζει σαφέστατα τα συµφέροντα της ρωσικής πλευράς στις αποσχισθείσες επαρχίες της Ουκρανίας, ίσως να αποτελέσει καταλύτη για πιθανές εξελίξεις που αφορούν το πρόσωπό του, αφού βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση µε τις επιταγές και τη γενικότερη πολιτική των Βρυξελλών έναντι του πολέµου. Στην περίπτωσή του, µάλιστα, πέραν της δράσης εντός των συνόρων ενός κράτους-µέλους της Ενωσης, υπεισέρχεται το στοιχείο της ελληνικής -και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκής- υπηκοότητας που διαθέτει.
Ωστόσο, το εν λόγω ρεπορτάζ δεν είναι το µοναδικό που επικεντρώθηκε στον Ιβάν Σαββίδη το τελευταίο διάστηµα, καθώς στο σχετικό µπαράζ φιγουράριζε και δηµοσίευµα του «Forbes», το οποίο, ορµώµενο από πληροφορίες µέσων ενηµέρωσης του εξωτερικού, είχε συµπεριλάβει τον Σαββίδη σε έναν κατάλογο 45 Ρώσων ολιγαρχών που δεν έχουν ενταχθεί στις λίστες των κυρώσεων, παρότι συνδέεται άµεσα µε τον Βλαντιµίρ Πούτιν.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 16 Απριλίου 2022.
στη λίστα µε τους Ρώσους ολιγάρχες που βρίσκονται στο µικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ για την επιβολή τυχόν κυρώσεων λόγω της σχέσης τους µε το καθεστώς του Πρόκειται για έναν ακόµα κρίκο στην αλυσίδα των ρεπορτάζ που «αγγίζουν» τον επιχειρηµατία από το Ροστόφ από ΜΜΕ του εξωτερικού, όπως συνέβη πριν από µερικές εβδοµάδες σε Γαλλία, Γερµανία και Μεγάλη Βρετανία. Σε ό,τι αφορά την αποστολή βοήθειας στο Ντονµπάς που συγκεντρώθηκε και εστάλη από την Οµοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, πρόεδρος της οποίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης, διεθνή αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι παραδόθηκε προς αξιοποίηση και διαχείριση απευθείας στις αυτονοµιστικές δυνάµεις των εν λόγω επαρχιών (οι οποίες ανακήρυξαν µονοµερώς την αυτονοµία τους), που -ως γνωστόν- λειτουργούν για λογαριασµό του ρωσικού παράγοντα.
Συγκεκριμένη ομάδα
Επρόκειτο για 20 οχήµατα και 14 γεννήτριες, που ωστόσο θα τεθούν στην υπηρεσία µιας συγκεκριµένης µερίδας του πληθυσµού, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Μόσχας, ενώ, αντιθέτως, εκείνοι που δεν εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία εισέρχονται αυτοµάτως στη διαδικασία του διαχωρισµού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος που έσπευσε να συγχαρεί δηµοσίως τον επιχειρηµατία είναι ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής ∆ηµοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, η παρέµβαση του οποίου βεβαίως είχε ισχυρό αντίκτυπο τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, όπου η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, σύµφωνα µε πληροφορίες, παρακολουθούν από πολύ κοντά το κλίµα που διαµορφώνεται για τον µεγαλοµέτοχο του ΠΑΟΚ σε όλα τα επίπεδα.Η δήλωση
«Εκφράζω την ειλικρινή µου ευγνωµοσύνη προς την οµοσπονδία και τον επικεφαλής της, Ιβάν Ιγνατίεβιτς Σαββίδη, για τη βοήθεια και την υποστήριξή τους», ανέφερε µεταξύ άλλων στη σχετική δήλωσή του ο αυτονοµιστής ηγέτης, κάνοντας λόγο για σηµαντική ενίσχυση των «απελευθερωµένων» περιοχών. Οπως γίνεται αντιληπτό, το συγκεκριµένο συµβάν έρχεται να λειτουργήσει προσθετικά στη συνολική επιχειρηµατική δραστηριότητα του Ιβάν Σαββίδη και στην προσωπική του ταύτιση µε τη Μόσχα, εξαιτίας της οποίας έχει συµπεριληφθεί στον κατάλογο των προσώπων που µπορεί να βρεθούν αντιµέτωπα µε σειρά κυρώσεων από την Ε.Ε. ή τις ΗΠΑ. Εξάλλου, η κίνηση της παροχής βοήθειας στο Ντονµπάς δείχνει ότι ακόµα και στην παρούσα συγκυρία ο Ιβάν Σαββίδης καταδεικνύει πως κάθε άλλο παρά επιθυµεί την αποστασιοποίησή του από τον Βλαντιµίρ Πούτιν, κι όλα αυτά βεβαίως παρά την ξεκάθαρη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.Μάλιστα, όπως λένε οι γνωρίζοντες τα παρασκήνια των ηµερών, η παράµετρος της εµπλοκής του Ιβάν Σαββίδη στο Ουκρανικό, και δη µε τρόπο που στηρίζει σαφέστατα τα συµφέροντα της ρωσικής πλευράς στις αποσχισθείσες επαρχίες της Ουκρανίας, ίσως να αποτελέσει καταλύτη για πιθανές εξελίξεις που αφορούν το πρόσωπό του, αφού βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση µε τις επιταγές και τη γενικότερη πολιτική των Βρυξελλών έναντι του πολέµου. Στην περίπτωσή του, µάλιστα, πέραν της δράσης εντός των συνόρων ενός κράτους-µέλους της Ενωσης, υπεισέρχεται το στοιχείο της ελληνικής -και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκής- υπηκοότητας που διαθέτει.
Οι συνέπειες
Aξίζει, δε, να σηµειωθεί πως κάθε άλλο παρά έχει ξεφύγει από την προσοχή των αρµόδιων Αρχών ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ιβάν Σαββίδης εξυπηρετεί τις ρωσικές επιδιώξεις στην περιοχή, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που µπορεί να προκύψουν στη βάση της επιχειρηµατικής παρουσίας του στη χώρα µας. Το 2015, µε τα γεγονότα της Κριµαίας να είναι ακόµη πρόσφατα και µε αφορµή τη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν, είχε προαναγγείλει την ανάπτυξη ενός δικτύου καταστηµάτων στην περιοχή, ενώ είχε χαιρετίσει την προσάρτησή της στη Ρωσία, τονίζοντας πως «εµείς απλά δεν µπορούσαµε να αγνοήσουµε την εµφάνιση των δύο νέων οµοσπονδιακών περιοχών εντός της ρωσικής οµοσπονδίας». Στο ίδιο κάδρο τοποθετείται και η εξαγωγή τσιγάρων µε το λογότυπο της ΣΕΚΑΠ (που είχε τότε υπό την ιδιοκτησία του ο οµογενής επιχειρηµατίας) στο Ντονµπάς κι ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε επιβάλει εµπάργκο στις αποσχισθείσες επαρχίες της Ανατολικής Ουκρανίας σε ό,τι αφορά τη συγκεκριµένη αγορά. Ωστόσο, η προοπτική προστίµου µε την οποία θα ετίθετο αντιµέτωπη η χώρα δεν απασχολούσε την πλευρά Σαββίδη µπροστά στην ανάγκη υποστήριξης των ρωσικών συµφερόντων.Δημοσιεύματα
Ταυτόχρονα, ο τσεχικός ιστότοπος seznamzpravy.cz κοινοποίησε πριν από µερικές ηµέρες ένα άρθρο που αναφερόταν στον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, υπό τον τίτλο: «Η έρευνα των οικονοµικών υπηρεσιών θα ρίξει φως στον ολιγάρχη µε το εργοστάσιο κοντά στο Σλάνι». Οπως σηµειωνόταν χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση της χώρας έχει υπό στενή «παρακολούθηση» τη δραστηριότητα του Ιβάν Σαββίδη, καθώς «στη συνέχεια των ερευνών της Υπηρεσίας Οικονοµικών Υποθέσεων (FAU - η τσεχική ΑΑΔΕ) για Ρώσους επιχειρηµατίες που σχετίζονται µε τον Βλαντιµίρ Πούτιν, στο στόχαστρο µπαίνει πλέον και η τσεχική ιδιοκτησία του Ρωσοέλληνα ολιγάρχη Ιβάν Σαββίδη». Πρόκειται, συνεχίζει το δηµοσίευµα, για «ένα µικρό εργοστάσιο συσκευασίας τροφίµων στα περίχωρα του Σλάνι, µε την εταιρική ονοµασία Atlantis-Pak Service, ιδιοκτήτρια της οποίας φέρεται η σύζυγος του επιχειρηµατία, Κυριακή Σαββίδη».Ωστόσο, το εν λόγω ρεπορτάζ δεν είναι το µοναδικό που επικεντρώθηκε στον Ιβάν Σαββίδη το τελευταίο διάστηµα, καθώς στο σχετικό µπαράζ φιγουράριζε και δηµοσίευµα του «Forbes», το οποίο, ορµώµενο από πληροφορίες µέσων ενηµέρωσης του εξωτερικού, είχε συµπεριλάβει τον Σαββίδη σε έναν κατάλογο 45 Ρώσων ολιγαρχών που δεν έχουν ενταχθεί στις λίστες των κυρώσεων, παρότι συνδέεται άµεσα µε τον Βλαντιµίρ Πούτιν.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 16 Απριλίου 2022.