Αντιμέτωπος με ακόμα ένα πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ . Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι οι πυλώνες στους οποίους έχει στηρίξει την αντιπολιτευτική του στρατηγική και ρητορική καταρρέουν όσο περνούν οι μήνες, είτε λόγω της πραγματικότητας είτε λόγω αποτελεσματικής αντιμετώπισης από την κυβέρνηση προβλημάτων που ανακύπτουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα με την αντιμετώπιση που είχε στην επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και στα αποτελέσματά της. Στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικράτησαν εκείνοι που έσπευσαν να ασκήσουν ανέξοδη κριτική, χαρακτηρίζοντας ως αποτυχημένη την επίσκεψη. Ομως, τόσο η πραγματικότητα όσο και η εξέλιξη των πραγμάτων απέδειξαν ότι μόνο αποτυχημένη δεν ήταν. Από τη μία το χειροκρότημα του Κογκρέσου και της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, προς τον Ελληνα πρωθυπουργό και από την άλλη οι έντονες σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδειξαν τον αντίθετο ισχυρισμό από εκείνον της αντιπολίτευσης.

Το ζήτημα του υψηλού ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επίσης ασκήσει δριμεία κριτική, εξελίσσεται σε μεγάλο «Βατερλώ» για την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για αποζημίωση των πολιτών για τους υψηλούς λογαριασμούς «αφόπλισαν» τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν βρήκε ουσιώδη επιχειρήματα και προτάσεις να καταθέσει. Αποκορύφωμα η συνεδρίαση της Βουλής την Πέμπτη, η οποία ενέκρινε την τροπολογία που πριμοδοτεί με έως και 600 ευρώ αναδρομικά τους λογαριασμούς του ρεύματος, στηρίζοντας πολίτες και επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Στην ίδια τροπολογία ρυθμίζεται και το ζήτημα των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες και φορολογούνται στο 90% των εσόδων τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη ψηφοφορία δήλωσε «παρών». Η ίδια αφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται και στα ζητήματα του ευρύτερου κύματος ακρίβειας που σαρώνει την Ευρώπη και όλο τον πλανήτη, καθώς η επιχειρηματολογία εξαντλείται στην επανάληψη του αιτήματος για ελέγχους στην αγορά και στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον τομέα των καυσίμων. Η αστοχία της στρατηγικής που ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ειδικά μετά την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Εκτός από τη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παγιώνεται τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, το πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνεται και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εκεί, εκτός από την αδυναμία της να πείσει για τις προτάσεις της και την κριτική που ασκεί, η αξιωματική αντιπολίτευση αποτυγχάνει σε δύο επιμέρους σημεία. Από τη μία, να πείσει κοινωνικές ομάδες στις οποίες είχε στηριχθεί εκλογικά στο παρελθόν και από την άλλη να αντλήσει ψηφοφόρους από τη δεξαμενή όσων είναι απογοητευμένοι από την κυβερνητική πολιτική.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 28/5