Μάλλον σε μια στιγμή αμηχανίας φαίνεται να βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν κατά την διάρκεια του debate κλήθηκε να απαντήσει στον Αντώνη Σρόιτερ για την κοστολόγηση του κυβερνητικού προγράμματος  ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο της ενότητας «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση», ο έμπειρος δημοσιογράφος αναφέρθηκε επίσης στον κατώτατο μισθό, τη μείωση του ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, μέτρα που είχε εξαγγείλει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πήρε όμως σαφή απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα ούτε για την κοστολόγηση του προγράμματος, ούτε για τα μέτρα. Ο Αντώνης Σρόιτερ μάλιστα επανήλθε, σημειώνοντας: «Να πω πως αναλυτική κοστολόγηση δεν δώσατε.. Ένα γενικό νούμερο δώσατε... Διαβάζω το πρόγραμμα του 2015, οκτώ χρόνια μετά τα ίδια λέμε»

«Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμα μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης που προϋπολογίζεις -όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε την 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης- υπάρχουν και έσοδα. Τόνισε δε ότι υπάρχουν έσοδα «από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί αυτή την ώρα που το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας πάνω από 1 δισ η καθεμία».

Σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όμως θα κοστίσει σε κάποιους, σε αυτούς που θα σταματήσουν να βλέπουν αυτά τα υπερκέρδη, θα κοστίσει στα funds, σε όσους βγάζουν δισ. την περίοδο της κρίσης.

Είπε τέλος ότι «είναι ντροπή αυτοί που έχουν 10 δισ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και συντάξεις στους συνταξιούχους. Είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει πάνω από 10 δισ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές οι ενεργειακές εταιρείες, να μας λένε πού θα βρούμε τα λεφτά για να δώσουμε στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό μισθό 2.000 ευρώ. Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές, σε χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».