Μία από τις πολυαγαπηµένες µου στήλες, που τη διαβάζω πρωί-πρωί µε την αυγούλα, είναι αυτή η κατάµαυρη του powergame.gr, που ονοµάζεται «Βig mouth». ∆εν ξέρω ποιος τη γράφει, αλλά δεν σας κρύβω ότι είναι από τους λίγους που ζηλεύω για το επίπεδο του κουτσοµπολιού τους. Σε πολλά επίπεδα µε ξεπερνά, µε αποτέλεσµα να τον ψάχνω εδώ και µήνες, αν είναι γυναίκα, να τα φτιάξουµε, αν είναι άντρας, να πίνουµε τσίπουρα. Και λέω «να πίνω τσίπουρα», γιατί διαβάζοντας τη στήλη κάνα µήνα πριν από τις εκλογές είχα καταλήξει στο συµπέρασµα ότι επρόκειτο περί µεθυσµένου. Ηταν δύσκολο να εξηγήσω διαφορετικά τα νούµερα που έγραφε σε σχέση µε τη δύναµη των κοµµάτων που κατέγραφαν, όπως έλεγε, τα αστάθµητα των δηµοσκοπήσεων.

Στις 27 Απριλίου η στήλη του powergame, µεταφέροντας κλίµα από το πεδίο των δηµοσκοπήσεων, έγραφε: «Σε καµία, µα καµία έρευνα, καµίας, µα καµίας δηµοσκοπικής εταιρείας το κόµµα του Τσίπρα δεν ξεπερνά το 20%». Λίγες µέρες αργότερα (στις 9 Μαΐου) και στην ίδια στήλη του ίδιου site, ο «τύπος» έγραφε ότι «στο δείγµα που λαµβάνουν οι δηµοσκόποι πριν από τη στάθµιση ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να κινείται σε ποσοστά κάτω από το 20%».

Εκεί που ο µεθυσµένος (που, όπως αποδείχθηκε, ήταν πιο νηφάλιος από µας) τίναξε την µπάνκα στον αέρα ήταν δύο µέρες πριν από τις εκλογές, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Συνοµιλώντας µε έναν φίλο µου, µεταξύ σοβαρού κι αστείου µού είπε ότι οι δηµοσκοπήσεις τού θυµίζουν ολίγον τον πυρετό, που τη µία ώρα είναι 36 και την επόµενη 39. ∆εν σας κρύβω όµως ότι ο συγκεκριµένος συνοµιλητής µου, που είναι από τους αγαπηµένους µου, νοµίζω ότι δυσκολεύεται να αποδεχτεί την πραγµατικότητα των τελευταίων δύο ηµερών. Οταν λέω “δύο ηµερών”, το εννοώ, αφού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των δηµοσκοπήσεων, η ψαλίδα που χωρίζει τα δύο κόµµατα ανοίγει ακόµη περισσότερο. Για να καταλάβετε τι ακριβώς αντιµετωπίζουν οι ερευνητές, σας λέω µόνο ένα: ότι στο αυθόρµητο δείγµα βρίσκουν τη Ν.∆. στο 41% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17%. Κι αυτά τα νέα είναι χθεσινά. Μετά θα αρχίσει το µαρτύριο του δηµοσκόπου, αφού ξεκινούν οι σταθµίσεις, οι αναγωγές και στο τέλος οι εκτιµήσεις του εκλογικού αποτελέσµατος. Πάντως, επειδή συνοµιλώ µε τους περισσότερους εξ όσων κάνουν έρευνες, αν σε κάτι συγκλίνουν, είναι ότι το ποσοστό της Ν.∆. µπορεί να είναι πολύ µεγαλύτερο του αναµενόµενου».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 27/5/23