Δεν πρέπει να αισθάνονται και πολύ βολικά στον Περισσό με την έκθεση των 70 εικαστικών για τη Ρωσική Επανάσταση που άνοιξε τις πόρτες της χθες στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Πειραιώς και θα διαρκέσει ως τις 14 Απριλίου. Τα σύμβολα, οι εικόνες , οι «πραγματικοί πρωταγωνιστές» της Οκτωβριανής Επανάστασης και η σύγχρονη ματιά της τέχνης στα γεγονότα του 1917 που αποτυπώνεται με διαφορετικό ιστορικό αισθητήριο, προκαλούν το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού, αλλά και όσων αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τη μοναδικότητα των μπολσεβίκων στην εξεγερσιακή διαδικασία της περιόδου.

Στην ουσία πρόκειται για την ιδωμένη από την άλλη πλευρά ιστορία, με τις φωτογραφίες των εργατών που μεταφέρουν τη μακέτα της 3ης Διεθνούς, δουλεύουν για την εξέδρα στην οποία θα μιλήσει ο Λένιν, συζητούν στα άθλια παραπήγματα τους για τα δεινά του τσαρικού καθεστώτος και κάνουν σχέδια για τη μαζικοποίηση των προθέσεων τους χωρίς καθοδηγητές και μέντορες. Η εκδήλωση δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την ηγεσία του ΚΚΕ χωρίς ωστόσο να δίδεται περαιτέρω σημασία αφού η πολιτικοποιημένη τέχνη σήμερα αφορά ολοένα και λιγότερους.

Παρά ταύτα, οι συγκεκριμένοι λιγότεροι είναι πιο υποψιασμένοι σε σχέση με το παρελθόν και η χθεσινοβραδινή αθρόα συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών στην έκθεση δείχνει ότι το κύτταρο της αμφισβήτησης παραμένει ενεργό.