Όταν ο Βαρουφάκης ήθελε να πει στη Λαγκάρντ τα λόγια από τον «Μάκβεθ»
Ο πρώην υπουργός συνεχίζει τις διαλέξεις, αφήνοντας αιχμές.
Διάλεξη ενώπιον βρετανικού (και όχι μόνο) κοινού θα δώσει τη Δευτέρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο «Guardian» βρήκε λίγο χρόνο να μιλήσει μαζί του. Στόχος, να δει πώς ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα διδάσκεται από τον Σαίξπηρ.
«Εμείς δεν ασχοληθήκαμε πολύ με τον Σαίξπηρ στο σχολείο, γιατί είχαμε τους δικούς μας μεγάλους συγγραφείς: τον Ευρυπίδη, τον Σοφοκλή» είπε στον απεσταλμένο της εφημερίδας, χωρίς να κρύβει την εκτίμησή του στον Σαίξπηρ, ο οποίος επηρεάστηκε από τους Έλληνες τραγωδούς.
Η βρετανική εφημερίδα θυμίζει την παρουσία του Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015, την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, το περίφημο δημοψήφισμα και την παραίτησή του μετά από αυτό.
Στην ερώτηση ποιον ήρωα του Σαίξπηρ θαυμάζει, ο Βαρουφάκης αναφέρεται στον βασιλιά Λιρ. «Η ομορφιά στην ομιλία του βασιλιά είναι ότι μας ενθαρρύνει να σκεφτούμε για τις ανισότητες και τις αιτίες τους. Θα τελειώσω την ομιλία μου απόψε, ρωτώντας το κοινό τι θα πει να ταρακουνήσουμε την υπερβολή (shake the superflux, από τα λόγια του Λιρ) στις σύγχρονες Δημοκρατίες».
«Και πώς θα ταρακουνήσουμε την υπερβολή;» ρωτάται ο Γιάνης Βαρουφάκης, για να απαντήσει: «Κάποιοι θα πουν να βάλουμε φόρο στους πλούσιους, αλλά για μένα οι ανισότητες που αντιμετωπίζουμε είναι σύμπτωμα της άνισης κατανομής της ιδιοκτησίας, της γης και της πληροφορίας. Αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε».
Ο πρώην υπουργός θυμάται και τα λόγια του Μάκβεθ, αλλά και της λαίδης Μάκβεθ («ό,τι έγινε δεν μπορεί να το πάρουμε πίσω»), τα οποία παραπέμπουν σε μια καταστροφική αντίληψη, όπως εξηγεί ο πρώην υπουργός, ότι από τη στιγμή που μπήκαμε σε ένα καταστροφικό μονοπάτι, είναι προτιμότερο να συνεχίσουμε μέχρι τέλους.
«Σε μια από τις πρώτες συναντήσεις μου με την Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μού είπε ότι η Ε.Ε. έχει επενδύσει τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο στις προτάσεις της για το ελληνικό χρέος, που πλέον είναι αργά να κάνουμε πίσω. Και σκέφτηκα: "Θέε μου, να της θυμίσω τώρα τα λόγια από τον Μάκβεθ;"».