ΔΕΘ: Τα λόγια της κάλπης από Τσίπρα και η πραγματικότητα
Τι είπε ο πρωθυπουργός και ποια είναι η αλήθεια
Πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει η πολιτική παροχολογίας την οποία εγκαινίασε επίσημα ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ ενόψει μιας άκρως προεκλογικής χρονιάς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ όμως, αυτά που μας περιμένουν απέχουν κατά πολύ από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Πιο συγκεκριμένα
Για τις Συντάξεις
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως υπάρχουν «εξαιρετικές πιθανότητες να πείσουμε για τις συντάξεις».
Η πραγματικότητα όμως είναι πως οι δανειστές θα πρέπει να δώσουν την άδεια τους για να μην προχωρήσουν οι προβλεπόμενες περικοπές. Οι αποφάσεις θα ληφθούν με τον προϋπολογισμό του 2019.
Για τον ΕΝΦΙΑ
Ο πρωθυπουργός μίλησε για σταδιακή μείωση τη διετία 2019-20 έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια μικρές περιουσίες, 30% μεσοσταθμικά καθώς και για αλλαγή της δομής το φόρου.
Η ΠΟΜΙΔΑ, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει πως για ακόμη μια φορά το βάρος θα κληθεί να σηκώσει η μεσαία τάξη καθώς «επανέρχεται το εφιαλτικό σενάριο μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε ΦΑΠ». Επίσης θα επανέλθει η συζήτηση που αφορά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2019 και το 2020.
Εισφορές
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες των οποίων το εισόδημα υπερβαίνει τα 7.000.
Η πραγματικότητα όμως είναι πως το συγκεκριμένο μέτρο με τα αλλεπάλληλα χτυπήματα σε ελεύθερους επαγγελματίες, αφορά μόνο ένα στους τέσσερις ενώ από το 2019 η αύξηση της βάσης υπολογισμού των εισφορών «ροκανίζει» τις όποιες μειώσεις για τους υπόλοιπους.
Επιχειρήσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για σταδιακή –σε ορίζοντα τετραετίας- μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 29% στο 25%.
Τα αντίμετρα ωστόσο του 2020 προέβλεπαν απευθείας μείωση του συντελεστή από το 29 στο 26%.
Επιδότηση ενοικίου
Ο πρωθυπουργός είπε πως 300.000 οικογένειες θα λάβουν επιδότηση από 70 έως 200 ευρώ ανά μήνα με εισοδηματικά κριτήρια.
Η πραγματικότητα είναι πως το μεσοπρόθεσμο προέβλεπε 600 εκατ. ευρώ για επιδότηση ενοικίου αλλά το κονδύλι μπήκε στην πρέσα.
ΦΠΑ
Ο πρωθυπουργός είπε από τη ΔΕΘ ότι θα μειωθεί ο ΦΠΑ από 24 σε 22% και από 13 σε 12% από την πρώτη Ιανουαρίου 2021.
Η αλήθεια είναι πως το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει ξεπερνά τα 2 δις. ευρώ ενώ είναι αδύνατο να προβλεφθεί τι θα γίνει το 2021.
Επιστροφές Αναδρομικών
Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι θα επιστραφούν 1 δις. ευρώ σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Από απόφαση που έχει λάβει το ΣτΕ, έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές να γίνει εντός του 2018 ενώ το πλαίσιο εξόφλησης παραμένει ασαφές.
Κατώτατος μισθός
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως μέσα στο 2019 θα ξεκινήσει η διαδικασία αναπροσαρμογών.
Η πραγματικότητα είναι πως όσες αυξήσεις προκύψουν θα πρέπει να δικαιολογούνται από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας και θα αποφασιστούν όχι πριν το επόμενο καλοκαίρι.
Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων – έκτακτη εισφορά
Ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στη ΔΕΘ.
Εντούτοις, το μεσοπρόθεσμο προέβλεπε μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22 στο 20% για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων το 2020 με ελαφρύνσεις 877 εκατ. ευρώ και αναμόρφωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με ελαφρύνσεις 368 εκατ. ευρώ το 2020.
Σχολικά γεύματα, νέες μονάδες προσχολικής εκπαίδευσης, επιδόματα τέκνων
Ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά.
Ωστόσο, για τις τρεις συγκεκριμένες παρεμβάσεις το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προέβλεπε 590. Εκατ. ευρώ το 2019, για τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε τίποτα.