Η πασχαλινή κάρτα του Τσακαλώτου από τη... Μεξικανική Επανάσταση
Με επαναστατικό χρώμα η φετινές ευχές του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης
«Θερμές ευχές και σκέψεις για κάθε καλό, προσωπικό και συλλογικό», στέλνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με μια … επαναστατική πασχαλινή κάρτα, όπου απεικονίζεται ο πίνακας του Ντιέγκο Ριβέρα, η «απελευθέρωση του Peon».
Ο συγκεκριμένος πίνακας θέλει επαναστάτες να καλύπτουν το σώμα ενός αγρότη που ξυλοκοπήθηκε από τσιφλικάδες και αφέθηκε να πεθάνει. Στο βάθος, ο καπνός που ανεβαίνει από μια χασιέντα, υποδηλώνει τις επαναστατικές πυρκαγιές που καίνε ένα μισητό σύστημα εκμετάλλευσης στο Μεξικό τον 20ο αιώνα. Με το έργο Τέχνης ο Ριβέρα δικαιολογεί την μεξικανική επανάσταση ως αντίδραση στην αδικία των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών.
Η χριστιανική απεικόνιση παραπέμπει στην Αποκαθήλωση του Χριστού. Με την αναφορά στη χριστιανική σκηνή θρήνου, ο Ριβέρα εκφράζει τη στιγμή του θανάτου ως ελευθερία από μια ζωή καταπίεσης, την “απελευθέρωση του Peon”.
Θα μπορούσε κανείς να πει πως ο Τσακαλώτος έχει κάποια κοινά σημεία με τον Ριβέρα. Ούτε η πολυγαμία, ούτε ο εθισμός στο αλκοόλ είναι κάποιο από αυτά. Όπως διαβάζουμε και στον Βηματοδότη, η συσχέτιση είναι «πολιτική». Ο ζωγράφος ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος του Μεξικού, αλλά οι φιλοτροτσκιστικές θέσεις του οδήγησαν στη διαγραφή του από το κόμμα. Μου λένε πως ο Ευκλείδης έχει σαν ευαγγέλιο το έργο του Τρότσκι «Η ηθική τους και η ηθική μας», που για τους γνωρίζοντες αποτελεί μια συστηματική έκθεση της μαρξιστικής αντίληψης για τη διαλεκτική σχέση και αλληλεξάρτηση μέσων και σκοπών.
Σε αυτό το συνοπτικό έργο του Τρότσκι περιλαμβάνεται και η διάσημη για τον κυνισμό της φράση του πως «εκείνος που δέχεται τον σκοπό, τη νίκη ενάντια στον Φράνκο, οφείλει να δεχτεί και το μέσο, τον εμφύλιο πόλεμο με τα επακόλουθά του – τη φρίκη και τα εγκλήματα»… Ο ίδιος κυνισμός έχει επιδειχθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πολλές φορές μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τέλος, πέραν του Τρότσκι, ο έλληνας υπουργός φαίνεται να ενστερνίζεται και τη διάσημη ρήση του Ριβέρα πως «αν δεν είναι προπαγάνδα δεν είναι τέχνη». Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ αρκείται στο να εξασκεί την προπαγάνδα ως τέχνη. Λεπτομέρειες θα πείτε…