Άνω-κάτω το υπουργείο Εξωτερικών από τις γκάφες του Νίκου Κοτζιά
Σε απόσταση από τον υπουργό το Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας
Αναβρασμός επικρατεί μεταξύ των διπλωματών στο υπουργείο Εξωτερικών και στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής τους βρίσκεται ο πολιτικός τους προϊστάμενος, Νίκος Κοτζιάς. Ο εκρηκτικός του χαρακτήρας σε συνδυασμό με την απομόνωση των διπλωματών από τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και τις διαδοχικές γκάφες που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο στον τόσο κρίσιμο τομέα της εξωτερικής πολιτικής δημιουργούν πολύ βαρύ κλίμα στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας, το οποίο έχει μεταφερθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου επικρατεί προβληματισμός.
Τα τελευταία περιστατικά με την περίφημη δήλωση-απάντηση στην Αγκυρα, που μεταφράστηκε από το... google, αλλά και οι αποκαλύψεις για την ανταλλαγή non paper με τα Τίρανα περί Τσάμηδων, που διαψεύστηκαν μεν, αλλά όχι με πειστικό τρόπο, έκαναν αυτόν τον προβληματισμό ακόμα πιο έντονο. «Ο κ. Κοτζιάς έχει παροπλίσει έμπειρους πρέσβεις και ασκεί πολιτική μόνος του, με την έπαρση του καθηγητή», λέει στο «Secret» ένθετο της εφημερίδας Παραπολιτικά, κορυφαίος διπλωμάτης. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα την παρέμβαση που έκανε μέσω twitter όταν έγιναν εκλογές στην Ισπανία «πανηγυρίζοντας» για το εκλογικό ποσοστό των Podemos, με αποτέλεσμα από τότε να έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις μας με τη χώρα αυτή.
Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσφατη Σύνοδο του Νότου που έγινε στην Αθήνα η Μαδρίτη εκπροσωπήθηκε από δευτεροκλασάτο υπουργό. Στον κ. Koτζιά καταλογίζουν και την περίφημη συνάντηση Τσίπρα-Νταβούτογλου τον Μάρτιο στη Σμύρνη με τα μπουζούκια και τα τριαντάφυλλα στις γυναίκες δημοσιογράφους, σε μια περίοδο που γινόταν απηνής διωγμός εναντίον του Τύπου από την κυβέρνηση Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση ενώ και επί της ουσίας η συνάντηση αποδείχθηκε σαπουνόφουσκα, αφού οι Τούρκοι έκτοτε δεν έχουν σταματήσει να κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους έναντι της Ελλάδας, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι και από τους τακτικότερους επισκέπτες του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ οι γνωρίζοντες λένε πως δεν διατηρεί και τις θερμότερες σχέσεις με τους δύο υπουργούς Επικρατείας, Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη. Ομως και στο επίπεδο της αντιμετώπισης των διπλωματών, ο κ. Κοτζιάς έχει κάνει το υπουργείο άνω-κάτω.
Όπως με τον εξοβελισμό στην Τεχεράνη του πρέσβη Γ. Αϋφαντή, ενώ στο στόχαστρό του βρέθηκαν και έμπειροι διπλωμάτες, όπως ο Αλέξανδρος Ράλλης, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης, ο Γιώργος Πουκαμισάς, η Νάνσυ Βράιλα, ο Γεράσιμος Ντάβαρης και ο Δημοσθένης Στωίδης. Αντίθετα, υπήρξαν κάποιοι στους οποίους έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση, όπως ο Θεοχάρης Λαλάκος, ο οποίος τοποθετήθηκε στην πρεσβεία μας στην Ουάσινγκτον. Η επιλογή του Δ. Παρασκευόπουλου για τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών ήταν ίσως η μοναδική που θεωρήθηκε από όλους εξαιρετική.