ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δεν μπορείται να φανταστείτε... πως θα είναι το φαγητό στο μέλλον
Μία ανατριχιαστική έρευνα για τις τροφές του μέλλοντος
Μια νέα έκθεση δίνει ένα άκρως συναρπαστικό «προσεχώς» από το μέλλον των τροφίμων, 30 έως 150 χρόνια από σήμερα, σε έναν κόσμο που προσαρμόζεται στην τεχνολογική πρόοδο και την αλλαγή του περιβάλλοντος. Απλά μην τη διαβάσετε την ώρα που τρώτε…
Η έκθεση των 34 σελίδων, που δημοσιοποιήθηκε από την Sainsbury’s – μια από τις μεγαλύτερες βρετανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ – προσπαθεί να περιγράψει την εικόνα που θα επικρατεί το 2025, το 2050 και το 2196 και έχει ως στόχο να δείξει τις προοπτικές των τροφίμων για τα επόμενα 150 χρόνια.
Προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως θα καταναλώνονται μαζικά πιάτα αποτελούμενα από μέδουσες ή έντομα, συνοδεύομενα ενδεχομένως με ένα ποτήρι γάλα φτιαγμένο από φύκια. Ισως ακόμη να «τρώμε» και μια ενδοφλέβια σταγόνα που θα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, αναφέρει η μελέτη.
Φαρμακευτικό φαγητό
Το φαγητό ως φάρμακο δεν είναι ακριβώς μια καινούρια σκέψη, αλλά η έκθεση υποθέτει ότι η σημασία της διατροφής για την υγεία και τα τρόφιμα με θεραπευτικές ιδιότητες θα έρθουν στην πρώτη γραμμή τα επόμενα πέντε χρόνια.
Τα βιο-εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα λεγόμενα «σούπερ μανιτάρια» και ο σολομός που έχει αναπτυχθεί με «ειδική διατροφή», θα προσφέρουν στους πελάτες ειδικά διαμορφωμένα επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Οι ειδικές δίαιτες για τους ηλικιωμένους με σκοπό την πρόληψη της άνοιας ή της απώλειας εγκεφαλικής λειτουργίας θα είναι ο κανόνας μέχρι το 2025, για παράδειγμα.
Φιλικά προς τον πλανήτη τρόφιμα
Η έκθεση σημειώνει ότι το μέλλον του φαγητού θα σημαδευτεί από μεγάλη αύξηση των χορτοφάγων καθώς και των καταναλωτών που θέλουν να αγοράζουν «φιλικά προς τον πλανήτη τρόφιμα».
Υποστηρίζει ότι το ένα τέταρτο του συνόλου των Βρετανών θα είναι χορτοφάγοι έως το 2025 (ένας στους οκτώ σήμερα). Η έκθεση αναφέρει ότι τα τρόφιμα είναι ο ευκολότερος τρόπος να μειωθεί το συνολικό αποτύπωμα τους στον πλανήτη, οπότε είναι αναπόφευκτη η διατροφή με βάση τα φυτά καθώς ο μοντέρνος κόσμος απομακρύνεται από την κατανάλωση κρέατος.
Προϊόντα με βάση τα μανιτάρια, γάλα από φύκια, χαβιάρι φυκιών και έντομα πλούσια σε πρωτεΐνες θα είναι μερικά από τα φυτικά υποκατάστατα που θα βρίσκονται στο ψυγείο μας.
Εργαστηριακές πρώτες ύλες
Οι ερευνητές αναμένουν επίσης να υπάρχουν «εργαστηριακά καλλιεργημένα» προϊόντα, όπως συνθετικά κρέατα και κιτ τα οποία οι πελάτες θα μπορούν να παραλάβουν για να τα μεγαλώσουν το κρέας στο σπίτι τους. «Το κρέας, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, θα μπορούσε να αρχίσει να γίνεται προϊόν πολυτελείας», σημειώνει η έκθεση.
Οι ειδικοί λένε ότι η ανάγκη για τυποποιημένο κρέας είναι αναπόφευκτη, εξαιτίας του αυξανόμενου πληθυσμού που αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει 80 κιλά κρέατος ετησίως, ενώ οι Βορειοαμερικανοί και οι Αυστραλοί καταναλώνουν πάνω από 110 κιλά ετησίως.
Μέχρι το 2050 οι άνθρωποι θα εκτυπώσουν σε μορφή 3D το κρέας τους στο σούπερ μάρκετ.
Διεύρυνση του μετρητή ψαριών
Oπως συμβαίνει με τα πάντα στον πλανήτη μας αυτές τις μέρες, ο ταχέως αναπτυσσόμενος πληθυσμός απειλεί τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο. Η θαλάσσια ζωή δεν αποτελεί εξαίρεση και σύντομα όσοι τρώνε ψάρια ίσως χρειαστεί να γίνουν δημιουργικοί.
Η έκθεση των Sainsbury’s λέει ότι η στροφή προς το «καλλιεργημένο κρέας» θα στρέψει τον άνθρωπο ακόμα περισσότερο προς τον ωκεανό για πιο αυθεντική πρωτεΐνη. Η απειλή της βιωσιμότητας των ωκεανών μας σύντομα θα αναγκάσει τους ψαροφαγάδες να στραφούν σε λιγότερο εκλεκτά είδη, όπως οι μέδουσες, τα φύκια, τα σκυλόψαρα, τα θαλάσσια λιοντάρια κ.ά.
Το μέλλον των τροφίμων
Μέχρι το 2169, 150 χρόνια από τώρα, είναι πιθανό ότι θα καταναλώνουμε τα βασικά μας θρεπτικά συστατικά μέσω εμφυτευμάτων, ενώ τα «αυτοκόλλητα» διατροφής και οι σταγόνες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή πρόσληψη τροφής από το στόμα.
Ρομποτικοί αγρότες θα αναζωογονήσουν την έρημο προσπαθώντας να εξισορροπήσουν τη γη και να αντιστρέψουν την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την έκθεση. Η τεχνολογία θα αναπτύξει εμφυτεύσιμα μικροτσίπ που θα παρακολουθούν την ευημερία μας και, μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη, θα γνωρίζουν ακριβώς τι θρεπτικά συστατικά χρειαζόμαστε κάθε στιγμή.
Πηγή: RT
Η έκθεση των 34 σελίδων, που δημοσιοποιήθηκε από την Sainsbury’s – μια από τις μεγαλύτερες βρετανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ – προσπαθεί να περιγράψει την εικόνα που θα επικρατεί το 2025, το 2050 και το 2196 και έχει ως στόχο να δείξει τις προοπτικές των τροφίμων για τα επόμενα 150 χρόνια.
Προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως θα καταναλώνονται μαζικά πιάτα αποτελούμενα από μέδουσες ή έντομα, συνοδεύομενα ενδεχομένως με ένα ποτήρι γάλα φτιαγμένο από φύκια. Ισως ακόμη να «τρώμε» και μια ενδοφλέβια σταγόνα που θα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, αναφέρει η μελέτη.
Φαρμακευτικό φαγητό
Το φαγητό ως φάρμακο δεν είναι ακριβώς μια καινούρια σκέψη, αλλά η έκθεση υποθέτει ότι η σημασία της διατροφής για την υγεία και τα τρόφιμα με θεραπευτικές ιδιότητες θα έρθουν στην πρώτη γραμμή τα επόμενα πέντε χρόνια.
Τα βιο-εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα λεγόμενα «σούπερ μανιτάρια» και ο σολομός που έχει αναπτυχθεί με «ειδική διατροφή», θα προσφέρουν στους πελάτες ειδικά διαμορφωμένα επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Οι ειδικές δίαιτες για τους ηλικιωμένους με σκοπό την πρόληψη της άνοιας ή της απώλειας εγκεφαλικής λειτουργίας θα είναι ο κανόνας μέχρι το 2025, για παράδειγμα.
Φιλικά προς τον πλανήτη τρόφιμα
Η έκθεση σημειώνει ότι το μέλλον του φαγητού θα σημαδευτεί από μεγάλη αύξηση των χορτοφάγων καθώς και των καταναλωτών που θέλουν να αγοράζουν «φιλικά προς τον πλανήτη τρόφιμα».
Υποστηρίζει ότι το ένα τέταρτο του συνόλου των Βρετανών θα είναι χορτοφάγοι έως το 2025 (ένας στους οκτώ σήμερα). Η έκθεση αναφέρει ότι τα τρόφιμα είναι ο ευκολότερος τρόπος να μειωθεί το συνολικό αποτύπωμα τους στον πλανήτη, οπότε είναι αναπόφευκτη η διατροφή με βάση τα φυτά καθώς ο μοντέρνος κόσμος απομακρύνεται από την κατανάλωση κρέατος.
Προϊόντα με βάση τα μανιτάρια, γάλα από φύκια, χαβιάρι φυκιών και έντομα πλούσια σε πρωτεΐνες θα είναι μερικά από τα φυτικά υποκατάστατα που θα βρίσκονται στο ψυγείο μας.
Εργαστηριακές πρώτες ύλες
Οι ερευνητές αναμένουν επίσης να υπάρχουν «εργαστηριακά καλλιεργημένα» προϊόντα, όπως συνθετικά κρέατα και κιτ τα οποία οι πελάτες θα μπορούν να παραλάβουν για να τα μεγαλώσουν το κρέας στο σπίτι τους. «Το κρέας, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, θα μπορούσε να αρχίσει να γίνεται προϊόν πολυτελείας», σημειώνει η έκθεση.
Οι ειδικοί λένε ότι η ανάγκη για τυποποιημένο κρέας είναι αναπόφευκτη, εξαιτίας του αυξανόμενου πληθυσμού που αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει 80 κιλά κρέατος ετησίως, ενώ οι Βορειοαμερικανοί και οι Αυστραλοί καταναλώνουν πάνω από 110 κιλά ετησίως.
Μέχρι το 2050 οι άνθρωποι θα εκτυπώσουν σε μορφή 3D το κρέας τους στο σούπερ μάρκετ.
Διεύρυνση του μετρητή ψαριών
Oπως συμβαίνει με τα πάντα στον πλανήτη μας αυτές τις μέρες, ο ταχέως αναπτυσσόμενος πληθυσμός απειλεί τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο. Η θαλάσσια ζωή δεν αποτελεί εξαίρεση και σύντομα όσοι τρώνε ψάρια ίσως χρειαστεί να γίνουν δημιουργικοί.
Η έκθεση των Sainsbury’s λέει ότι η στροφή προς το «καλλιεργημένο κρέας» θα στρέψει τον άνθρωπο ακόμα περισσότερο προς τον ωκεανό για πιο αυθεντική πρωτεΐνη. Η απειλή της βιωσιμότητας των ωκεανών μας σύντομα θα αναγκάσει τους ψαροφαγάδες να στραφούν σε λιγότερο εκλεκτά είδη, όπως οι μέδουσες, τα φύκια, τα σκυλόψαρα, τα θαλάσσια λιοντάρια κ.ά.
Το μέλλον των τροφίμων
Μέχρι το 2169, 150 χρόνια από τώρα, είναι πιθανό ότι θα καταναλώνουμε τα βασικά μας θρεπτικά συστατικά μέσω εμφυτευμάτων, ενώ τα «αυτοκόλλητα» διατροφής και οι σταγόνες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή πρόσληψη τροφής από το στόμα.
Ρομποτικοί αγρότες θα αναζωογονήσουν την έρημο προσπαθώντας να εξισορροπήσουν τη γη και να αντιστρέψουν την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την έκθεση. Η τεχνολογία θα αναπτύξει εμφυτεύσιμα μικροτσίπ που θα παρακολουθούν την ευημερία μας και, μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη, θα γνωρίζουν ακριβώς τι θρεπτικά συστατικά χρειαζόμαστε κάθε στιγμή.
Πηγή: RT