H Πόλη του Μεξικού , η πρωτεύουσα της χώρας με τους περίπου 22 εκ. κατοίκους βυθίζεται. Η πόλη αποτέλεσε ένα από τα μεγάλα αστικά κέντρα των Αζτέκων και ονομαζόταν Τενοτσιτλάν. Οι Αζτέκοι την έχτισαν πάνω στην λίμνη που βρισκόταν εκεί αλλά όταν κατέκτησαν την περιοχή οι Ισπανοί την κατέστρεψαν, αποστράγγισαν την λίμνη και την έχτισαν ξανά.

Αυτές οι γεωλογικές παρεμβάσεις είχαν ως αποτέλεσμα το έδαφος της πόλης να μην είναι σταθερό και να παρατηρούνται διαχρονικά φαινόμενα βύθισης. Όμως τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και απειλεί στην ουσία την ύπαρξη της τεράστιας μητρόπολης.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «JGR Solid Earth» ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και το Μεξικό υποστηρίζουν ότι η αποστράγγιση του υδροφορέα για την παροχή πόσιμου νερού στην πόλη προκαλεί την επιτάχυνση της βύθισης. Ο υδροφορέας είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός που περιέχει νερό και επιτρέπει την διέλευση σημαντικών ποσοτήτων νερού.

Αποτελείται από στερεό εδαφικό υλικό και κενό χώρο στον οποίο περιέχεται το νερό. Σύμφωνα με τους ερευνητές η πόλη βυθίζεται πλέον με ρυθμό 50 εκατοστών ετησίως και ο συνδυασμός της μεγάλης αποστράγγισης του υδροφορέα με το σαθρό έδαφος στο οποίο έχει χτιστεί δημιουργεί μια κατάσταση που μοιάζει να μην έχει επιστροφή. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η πόλη κινδυνεύει να καταρρεύσει και να βυθιστεί τριάντα μέτρα τις προσεχείς δεκαετίες.

Τα έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για να αλλάξει ο τρόπος ύδρευσης της πόλης αλλά και για την παρεμπόδιση της βύθισης έχουν περιορίσει μεν σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα αλλά δεν μπορούν όπως φαίνεται να σταματήσουν αυτή την διαδικασία. Αναζητούνται πλέον νέες ιδέες και προτάσεις που μπορεί να δώσουν κάποια διέξοδο στο πραγματικά πολύ σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να απειλήσει σε πολλά επίπεδα όχι μόνο την πρωτεύουσα του Μεξικού ολόκληρη την χώρα αλλά καθώς και τις γειτονικές χώρες αν καταστεί ανάγκη μαζικής εγκατάλειψης της πόλης.