Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα: Πρώτη φορά στο στόχαστρο ο Τσίπρας
Μετά τα ιδιαίτερα δυσάρεστα αποτελέσματα της Κυριακής για το σημερινό κυβερνών κόμμα βγήκαν τα... σπαθιά
Εμφυλιακό κλίμα τείνει να διαμορφωθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δύο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές και λίγο καιρό πριν ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος για τις εθνικές κάλπες, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι αν ενταθεί η εν λόγω κατάσταση και ξεφύγει από τον έλεγχο τότε προοιωνίζεται… ακόμα πιο ζοφερό το εκλογικό μέλλον του κόμματος της Αριστεράς.
Μετά τα ιδιαίτερα δυσάρεστα αποτελέσματα της Κυριακής για το σημερινό κυβερνών κόμμα, όπου ηττήθηκε με 10 μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία, βγήκαν τα... σπαθιά από τα θηκάρια, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου να ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις ευθύνες. Την αρχή έκανε χθες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος όλο νόημα είπε ότι δεν μπορείς να χάνει με 9,5% και να λές ότι δεν συμβαίνει τίποτα». Ο ίδιος μάλιστα «έδειξε» προς την πρωθυπουργική έδρα για τις ευθύνες του οδυνηρού για την κυβέρνηση αποτελέσματος ζητώντας «να πάει στην άκρη ένα κομμάτι στο Μαξίμου που είναι δίπλα στον Τσίπρα», γιατί όπως είπε «έχει αλαζονική συμπεριφορά».
Οι αναφορές αυτές έδειξαν ότι για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή του κ. Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος, ασκείται έντονη κριτική στο πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού από στελέχη του ίδιου του κόμματος, κάτι που όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια της Αριστεράς, αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.
Αυτό που «χρεώνουν» στον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι τα τελευταία χρόνια και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία «μετάλλαξε» το κόμμα σε προσωποκεντρικό πολιτικό φορέα, αγνοώντας και υποβαθμίζοντας κάθε συλλογική διαδικασία. «Έκανε του κεφαλιού του. Ακόμα και μέσα στην προεκλογική περίοδο δεν άκουγε κανέναν», λένε σε κατιδίαν συζητήσεις στελέχη της Κουμουνδούρου. Οι ίδιοι τονίζουν ότι «πρέπει να τελειώνει το αρχηγικό μοντέλο στο κόμμα», θυμίζοντας ότι ο πάλαι ποτέ Συνασπισμός ήταν ένα συλλογικό κόμμα της Αριστεράς που «κατάντησε ΠΑΣΟΚ παλαιάς κοπής με κλειστή ομάδα διοίκησης υπό τον Τσίπρα και τους αυλικούς του». Στους «αυλικούς» συμπεριλαμβάνουν και τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου, Θανάση Καρτερό.
Στον πρωθυπουργό «χρεώνουν», επίσης, τις λάθος «εμβληματικές» επιλογές για το ευρωψηφοδέλτιο. Σύμφωνα με αυτά που λέγονται, η ΝΔ, «το κόμμα των ελίτ», όπως συνήθιζε να λέει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, έκανε προεκλογική καμπάνια με «σημαία» τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο που εκπροσωπεί όλη την κοινωνία «και εμείς κάναμε καμπάνια με σημαία τον Πέτρο Κόκκαλη, το επώνυμο του οποίου έχει συνδεθεί με την διαπλοκή». Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «τεράστιο λάθος» την κάλυψη που παρείχει ο κ. Τσίπρας στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, στην σύγκρουσή του με τον κ. Κυμπουρόπουλο. Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη μάλιστα χαρακτήριζαν ήδη από την προεκλογική περίοδο ως «τεράστια γκάφα» την ασπίδα προστασίας με την ψήφο εμπιστοσύνης που άπλωσε στον «αψύ Σφακιανό» ο πρωθυπουργός, αλλά και την εξόρμηση εν συνεχεία μαζί του στα Χανιά.
«Έκανε λάθος που ανέχθηκε προβληματικές συμπεριφορές και κάλυψε ανεπάρκειες. Τώρα όλα αυτά τα πληρώνουμε και θα τα πληρώσουμε και στις εθνικές εκλογές», είναι η συνήθης φράση που ακούγεται για τον κ. Τσίπρα μεταξύ κυβερνητικών στελεχών.
Στο στόχαστρο έντονης εσωκομματικής κριτικής βρίσκεται και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, γιατί -όπως επισημαίνεται- δεν άφησε στα στελέχη που ήρθαν από την Κεντροαριστερά να ενσωματωθούν ουσιαστικά στο κόμμα, αντιμετωπίζοντάς τους ως «ξένο σώμα».
«Ο κ. Σκουρλέτης σκέφτεται με τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ του 3%», αναφέρουν άσπονδοι εσωκομματικοί εχθροί του, ενώ του «χρεώνουν» συνολικά λάθος επιλογές στις υποψηφιότητες των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και στις αντίστοιχες των ευρωεκλογών. Ενδεικτικό είναι ότι σε καμία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας δεν «πέρασε» μπροστά υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ (ο Στ. Αρναουτάκης στην Κρήτη είναι κυρίως υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ αφού προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ).
Μέχρι και στα Ιόνια νησιά, που ο κ. Γαλιατσάτος θεωρείτο φαβορί τον «προσπέρασε» η γαλάζια Ρόδη Κράτσα, ενώ και στη Δυτική Μακεδονία καταποντίστηκε ο Θ. Καρυπίδης, με τον υποψήφιο της ΝΔ, Γ. Κασαπίδη να εκλέγεται από τη πρώτη Κυριακή.
«Στις αυτοδιοικητικές ο πρωθυπουργός υιοθέτησε τις επιλογές του κ. Σκουρλέτη, που αποδείχθηκαν ολέθριες, αλλά και τις προτάσεις υπουργών σε δήμους που ακολούθησαν την λογική να μην απειληθούν… στα φέουδά τους», σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές που βρίσκονται κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι ίδιοι, μάλιστα, θεωρούν ότι κακώς δεν εισακούστηκαν εισηγήσεις να στηριχθεί στην Περιφέρεια Αττικής ο Γ. Σγουρός και στον δήμο Αθηναίων ο Π. Γερουλάνος. Όσο, για τα αντανακλαστικά που κανονικά οφείλει να έχει ένας γραμματέας κόμματος εξουσίας: «Αργά», φέρονται να λένε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο «στόχαστρο» έχει μπει και ο πολυπράγμων υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, για τις λάθος αναλύσεις που έκανε για τις δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος, όπως σχολιάζουν στα υπουργικά γραφεία, «έβλεπε» μικρή διαφορά και «κλείσιμο της ψαλίδας» στο 3% διαφορά, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί σε λάθος «δρόμους» η προεκλογική τακτική και στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του κ. Τσίπρα.
Από τα πυρά δεν έχει γλυτώσει ούτε το κεντρικό επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου υπό τον κυβερνητικό εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. «Λειτουργούσε λες και δεν είχαμε εκλογές», είναι η γκρίνια που ακούγεται στην Κουμουνδούρου. Αρκετοί υπουργοί, μάλιστα, τον κατηγορούν ότι δεν φρόντισε ώστε να «επικοινωνήσει» στην κοινή γνώμη το έργο κάθε υπουργού. Ενδεικτικά ήταν τα όσα είπε στην ΕΡΤ χθες το βράδυ ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος χαρακτήρισε ως λάθος να μην διαφημιστεί επαρκώς το συνολικό έργο της κυβέρνησης.
Στο απυρόβλητο δεν μένουν ούτε οι «μεταγραφές» από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο υφυπουργός Μεταφορών Θάνος Μωραΐτης, στον οποίο ασκείται κριτική γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ραγδαία πτώση στην Αιτωλοακαρνανία, όπου πολιτεύεται ο ίδιος, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Αγγελος Τόλκας και ο υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος, για τα αρνητικά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία, αλλά και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που πολιτευόταν -όταν ήταν στο ΠΑΣΟΚ- στην Β' Αθήνας. Οι αναφορές που γίνονται για την τελευταία σχετίζονται με το γεγονός ότι η ίδια αν και ισχυρό στέλεχος των διακυβερνήσεων του Γ. Παπανδρέου τελικά φάνηκε να μην έχει καμία πλέον επιρροή σε Κεντροαριστερούς ψηφοφόρους.
Ακόμα και αν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αμφισβητούσε τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τις συσπειρώσεις και τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, μελετώντας τα αποτελέσματα των εκλογών (που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης) φαίνεται καθαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σημαντικές διαρροές και προς Κίνημα Αλλαγής. Για αυτό και δεν λείπουν πλέον οι εισηγήσεις να απαλλαγεί το κόμμα (από την πρώτη γραμμή) από πρόσωπα όπως ο Στέφανος Τζουμάκας ή ο Γιάννης Ραγκούσης, γιατί όπως λέγεται «δεν προσέφεραν τίποτα». Μάλιστα, ορισμένοι κάνοντας... πικρή πλάκα, αναφερόμενοι στον Νίκο Μπίστη, λένε με νόημα... «όχι άλλο Μπίστη».
Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από το κάδρο της εσωκομματικής οργής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Ο πολιτικός του λόγος, το ύφος και οι επιθέσεις του σε όποιον διαφωνούσε μαζί του -στελέχη της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι δημοσιογράφοι, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος- φαίνεται να έχουν φέρει αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα όριά τους. «Είναι πλέον το αποκρουστικό πρόσωπο του κόμματός μας στην κοινωνία», σχολιάζουν στο εσωκομματικό πεδίο. Μάλιστα, γίνονται εισηγήσεις να παραμείνει... κρυμμένος μέχρι να κλείσουν και οι κάλπες των εθνικών εκλογών του Ιουλίου, όπως δηλαδή έγινε και το τελευταίο 10ήμερο πριν τις ευρωεκλογές, όταν χάθηκε εντελώς από το πολιτικό προσκήνιο... Δεν λείπουν ασφαλώς και οι αναφορές περί αναγκαίας απομάκρυνσης του «αψύ Σφακιανού» από την κυβέρνηση, ώστε να φανεί στην κοινωνία ότι «το μήνυμα ελήφθη».
Ευθύνες αποδίδουν αρκετοί και στα κυβερνητικά στελέχη που πολιτεύονται σε νομούς της Μακεδονίας διότι, όπως λένε οι εσωκομματικί άσπονδοι εχθροί τους, δεν εξήγησαν επαρκώς την Συμφωνία Πρεσπών στους πολίτες. Όπως στην υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, στον βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης και αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, για τον οποίο λένε μάλιστα με χιούμορ ότι προτιμούσε να μιλάει για την… κλιματική αλλαγή. Επίσης, η καταγόμενη από την Πέλλα, Έφη Αχτσιόγλου τα «έβαζε» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την… Αθήνα, χωρίς να περιοδεύσει στα χωριά της ούτε μία φορά. Αντίστοιχη κριτική ακούγεται για τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Μπόλαρη.
Στο εσωκομματικό «στόχαστρο» βρίσκεται και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη στην οποία αποδίδουν ευθύνες καθώς όπως της καταλογίζεται δεν ήταν σε ετοιμότητα σε προεκλογικό χρόνο ώστε να αποτρέψει γεγονότα όπως ο βανδαλισμός του ιστορικού κτιρίου της Βουλής. Αυστηρή κριτική ασκούν και στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος με την αλλοπρόσαλλη τακτική του αναφορικά με τους σχεδιασμούς του για τις Πανελλαδικές, «ζάλισε» τους νέους. Έτσι οι 17άρηδες «μαύρισαν» στην ευρωπαϊκή κάλπη τον ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τις σε περιφέρειες της Αττικής εμφανίζονται επίσης εκνευρισμένα με το γεγονός ότι το λεκανοπέδιο αφέθηκε εκλογικά στο «έλεος του θεού», με αποτέλεσμα το βράδυ των ευρωεκλογών να «βαφτεί» μπλέ. Ακόμα και σε εργατικές περιοχές, άλλοτε εκλογικά προνομιακές για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία πλέον κυριαρχεί. Ευθύνες για αυτό αποδίδονται στους υπουργούς που εκλέγονται σε περιφέρειες της Αττικής, όπως στον Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Πάππα.