Εμφύλιος στο ΣΥΡΙΖΑ: Τι κρύβει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών Τσίπρα -Τσακαλώτου
Βράδυ Τρίτης, 16 Ιουλίου: Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας Ευκλ. Τσακαλώτος πήρε τον σάκο του και αποχώρησε φουριόζος από την αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Κατά την έξοδό του επιχείρησαν να τον πλησιάσουν κάποιοι δημοσιογράφοι, αλλά εις μάτην, αφού επιτάχυνε το βήμα του, έχοντας ταυτόχρονα υψωμένη την παλάμη του, κίνηση που υποδήλωνε εκ προοιμίου την άρνησή του για συζήτηση.
Εκ των υστέρων έγινε γνωστό από εσωκομματικούς υποστηρικτές του, δηλαδή στελέχη προερχόμενα από την ομάδα των «53+», πως την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ «κάποιοι καλοθελητές» είχαν διαρρεύσει στην εφημερίδα «Documento» του Κ. Βαξεβάνη πως ο Αλ. Τσίπρας είχε εκστομίσει τη φράση «άντε, μην τα πάρω» και, εμμέσως πλην σαφώς, «φωτογραφιζόταν» ως αποδέκτης ο Ευκλ. Τσακαλώτος.
Ο τελευταίος, σε σύντομη παρέμβασή του αμέσως μετά την εισαγωγική ομιλία του Αλ. Τσίπρα, είχε αφήσει σπόντες για τη χρησιμότητα της συνεδρίασης της Κ.Ο., θεωρώντας πως δεν υπάρχει «ατζέντα» για να γίνει διάλογος επί της ουσίας.
Επίσης, δεν έκρυψε την ενόχλησή του επειδή από το περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα, λίγες ώρες πριν από τη σύγκληση της Κ.Ο. είχαν «ανακοινωθεί» τα πρόσωπα που ο ίδιος είχε επιλέξει για σειρά κοινοβουλευτικών και κομματικών αξιωμάτων, δίχως να ενημερώσει κανέναν.
Τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν ένα δείγμα των παρασκηνιακών εχθροπραξιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, κυρίως, της επιθετικής τακτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει ο Αλ. Τσίπρας και το περιβάλλον του απέναντι σε όσους θεωρούν πως μπορεί να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη για να μην προχωρήσει ο μετασχηματισμός του κόμματος από μηδενική βάση.
Ως εκ τούτου, η «διαρροή» στην εφημερίδα «Documento», με την οποία ο Αλ. Τσίπρας εμφανιζόταν ως «αυστηρός ηγέτης», που πλέον δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και μπορεί να πάρει ανάποδες, εάν κάποιοι επιχειρήσουν να υπονομεύσουν το σχέδιο της «επανίδρυσης» του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγινε τυχαία.
Ηταν μήνυμα προς τον Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος, αν και δεν έχει αμφισβητήσει ευθέως τον Αλ. Τσίπρα, εντούτοις μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη, όπως τους Π. Σκουρλέτη, Ν. Φίλη, Ν. Βούτση, καθώς και το σύνολο της ομάδας των «53+», θεωρούν πως, με πρόσχημα τον «μετασχηματισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρείται η μετατροπή του σε «προσωποπαγές και αρχηγικό» κόμμα, με περιορισμό της δημοκρατικής και συλλογικής λειτουργίας των οργάνων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ίδιος ο Ευκλ. Τσακαλώτος φέρεται να χρεώνει τις «διαρροές» που έγιναν για τη στάση που κράτησε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. στο «περιβάλλον» του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά, με τον οποίον, ως γνωστόν, βρίσκεται σε συνεχή διένεξη, από την περίοδο που βρίσκονταν στα ίδια υπουργικά έδρανα.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως και η τοποθέτηση της Ολγας Γεροβασίλη στη θέση της γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδεται στην παρασκηνιακή επιρροή που ασκεί ο Ν. Παππάς στη διαμόρφωση των εσωκομματικών εξελίξεων, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα ιστορικά στελέχη του κόμματος, τα οποία ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας αποκαλεί δίχως να κατονομάζει ως «ελίτ του ιερού», σε συνεννόηση και με την ομάδα των «53+», ήθελαν το συγκεκριμένο αξίωμα να το αναλάβει ο πρώην υπουργός Δ. Βίτσας.
Ο τελευταίος, όμως, προτάθηκε για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής. Τα όσα συνέβησαν με τον Ευκλ. Τσακαλώτο, για κάποιους συνιστούν μήνυμα για προληπτικές εκκαθαρίσεις στο κόμμα όσων έχουν αντίθετη άποψη και σκοπεύουν να υπερασπιστούν τις αρχές και της αξίες της Αριστεράς στη βάση της εμβάθυνσης της συλλογικότητας και της δημοκρατίας.
Την απάντηση απέναντι σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις έδωσε ο Π. Σκουρλέτης, ο οποίος επίσης βιώνει αντίστοιχη δοκιμασία, με διαρροές που τον φέρουν να «καρατομείται» στο συνέδριο του κόμματος.
«Είναι κάποιοι στενοκέφαλοι που θεωρούν ότι, αντί να μιλούν ανοιχτά, αυτό άλλωστε το έχουμε κατακτήσει, προτιμούν να μιλούν στους φίλους τους και να κάνουν διαρροές. Και αυτό δεν αφορά τρίτους, καμιά φορά αφορά και ανθρώπους από μέσα» (...).
«Οσο υιοθετείται μια πολιτική διαρροών και προσπάθειας να διαμορφώσουν τους όρους της συζήτησης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιους τρόπους, το μόνο που κάνουν είναι να παράγουν μηχανισμούς οι οποίοι δεν βοηθούν ούτε στο άνοιγμα του κόμματος, ούτε στη μαζικοποίησή του, ούτε στην εμβάθυνση της συλλογικότητας και της δημοκρατίας. Ανεξάρτητα τι υποστηρίζει ο καθένας. Το λέω σαν μια αρνητική πρακτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.