«Γραφικούς» χαρακτήρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης τους πρώην συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ που τυχόν επιλέξουν να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη νέα κυβέρνηση.

Ερωτηθείς ο κ. Βαρουφάκης για το αν θα ξαναβγεί στους δρόμους με τους πρώην συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, διερωτήθηκε λέγοντας: «ποιοι θα βγουν στους δρόμους. Τι θα ζητάνε ακριβώς; Φέρτε πίσω το ΕΚΑΣ που έδωσαν οι ίδιοι; Φέρτε πίσω τα αεροδρόμια και τα λιμάνια που έδωσαν οι ίδιοι;» και συνέχισε λέγοντας «ποιος θα τους ακολουθήσει στους δρόμους. Αν βγουν, θα είναι 5-10 άνθρωποι που μπορεί να είναι και λίγο γραφικοί. Είχαμε μία τετραετία που οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν το πιο σκληρό μνημόνιο με έναν τρόπο που ο Σόιμπλε τους έδωσε τα εύσημα και κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να το περάσει με τόσο αναίμακτο τρόπο. Αυτοί οι άνθρωποι να βγουν στους δρόμους και να ντυθούν αντίσταση, ίσως να είναι γραφικό και να το κρατήσουν για τις απόκριες».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε το ψυχρό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα και επιβεβαιώθηκε και στην εκδήλωση της επετείου για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βαρουφάκης αιτιολόγησε τη στάση του λέγοντας ότι είχε μία κοινή πορεία με τον Αλέξη Τσίπρα το 2015 η οποία προέβλεπε τη ρήξη με τους δανειστές, μία ρήξη που τελικά ο Τσίπρας δεν ήθελε να κάνει όπως είπε.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 επανέλαβε ότι είχε μία συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για να αποδράσει η χώρα από τη «δουλοπαροικία του χρέους» και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας της χώρας, καθώς, όπως είπε οι δανειστές είναι εκείνοι που συνεχίζουν να παίρνουν τις αποφάσεις, ενώ στην αναφορά ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, ο ίδιος ξέσπασε σε γέλια.

Στην αυτοκριτική του ο κ. Βαρουφάκης απαρίθμησε τρία λάθη που έκανε όσο ήταν υπουργός Οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2015 και σε αυτά συμπεριέλαβε το γεγονός ότι δεν ήταν αρκετά σκληρός απέναντι στην τρόικα, ότι εμπιστεύτηκε τον Αλέξη Τσίπρα και ότι δεν ήταν αρκετά ανοιχτός απέναντι στο λαό σε ό,τι αφορά τη ρήξη.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν ζητά συγγνώμη, καθώς η χώρα δεν μπορούσε να συνεχίζει με 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα που οδηγεί σε 100% προκαταβολή φόρου και εκτίμησε ότι «θα μπορούσαμε να επιτύχουμε κούρεμα χρέους από 1% έως 1,5% για να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές».