«Η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά την τουρκική παραβατικότητα, αναδεικνύει το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα» -το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ- όπου έχει γίνει αντιληπτό ότι η γειτονική χώρα αποτελεί τον αγωγό προαγωγής της έντασης στην περιοχή «και προετοιμάζεται ώστε να έχει απάντηση για όλα τα ενδεχόμενα», τόνισε ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε τη σχετική τοποθέτηση, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση για την εξαγγελία της Τουρκίας περί προοπτικής γεώτρησης νοτίως του Καστελόριζου, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι «θα υπάρξουν σε υψηλότερο επίπεδο από εμάς συστάσεις (σ.σ. του διεθνούς παράγοντα) που θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Προβληματιζόμαστε, αλλά δεν φοβόμαστε».
Σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι δεν είναι ένα μηχανισμός που θα αποκαταστήσει σχέσεις ειρήνης και αρμονίας στο 100% με την Τουρκία, αλλά είναι ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας που πρέπει να είναι ανοικτό σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης έστω σε χαμηλότερο επίπεδο εκπροσώπων για την αποκλιμάκωσή της. «Όμως, θα εκτιμήσουμε από δω και πέρα και ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας πόσο ενεργό θα είναι αυτό το κανάλι επικοινωνίας», σχολίασε περαιτέρω.
Απαντώντας σε ερώτηση για το οικονομικό και υλικοτεχνικό κόστος που επωμίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις για την υλοποίηση αποστολών έρευνας διάσωσης και άλλων κοινωνικών δράσεων τους, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι η Πολιτεία έχει επιλέξει σε καιρό ειρήνης να υποστεί κάποια φθορά στα πλωτά και τα πτητικά μέσα προκειμένου να κάνει το ανθρωπιστικό της καθήκον. Παράλληλα, αφού παρατήρησε ότι η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αποτελεί την κύρια αποστολή τους, γνωστοποίησε ότι -σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία- θα εξετασθούν τρόποι για το πώς θα επιλυθεί το θέμα της επιβάρυνσής τους.
Ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, διαπιστώνοντας ότι στην κοινωνία αλλάζει το κλίμα μόλις λάβουν δράση οι Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση φυσικών φαινομένων, κάλεσε την κοινωνία να αντιληφθεί ότι είναι ένας διακριτός ρόλος, ο οποίος θα συνεχιστεί μεν, ωστόσο, κύριο μέλημα αποτελεί η επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύος τους μέσα από την ενδυνάμωση των επιχειρησιακών και λειτουργικών δυνατοτήτων στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι εξετάζεται η αλλαγή του νόμου περί προμηθειών ώστε να ανταποκριθεί στις προτεραιότητες που έχουν δοθεί για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο όσον αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα των τριών Όπλων. Απώτερος σκοπός είναι, πρόσθεσε, να τρέξουν ταχύτερα τα κατά προτεραιότητα προγράμματα.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε σε όλα τα παραπάνω με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για την πολυεπίπεδη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς το κοινωνικό σύνολο, το πρώτο εξάμηνο του 2019 το οποίο έχει ανακηρυχθεί «Έτος κοινωνικής προσφοράς».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στον τομέα των αερομεταφορών ασθενών το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο Στρατός Ξηράς εκτέλεσε 135 αποστολές, μεταφέροντας 190 ασθενείς, και η Πολεμική Αεροπορία 396 αποστολές, μεταφέροντας περισσότερους από 580 ασθενείς.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βράβευσε τον διοικητή του 691 Βιομηχανικού Εργοστάσιου Βάσης, συνταγματάρχη Αθανάσιο Χιώτη, για την περιβαλλοντική συμπεριφορά της μονάδας, στο πλαίσιο του θεσμού «Φίλος του Περιβάλλοντος». Οι άλλες δύο υποψήφιες μονάδες ήταν η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και η 110 πτέρυγα Μάχης.
Αποστολή του 691 ΒΕΒ είναι η παραγωγή προϊόντων για κάλυψη αναγκών συντηρήσεως του Στρατού Ξηράς και των λοιπών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως Ιατρικό και Βιομηχανικό οξυγόνο και άζωτο και χρώματα διαφόρων τύπων.