ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τα «θέλω» των πολιτών... έργα της ΝΔ: Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης στον παλμό της κοινωνίας
Μπορεί μία κυβέρνηση να ικα-νοποιεί τις απαιτήσεις μιας κοινωνίας χωρίς να κατα-φεύγει σε λαϊκισμό; Την απάντηση έδωσε ήδη από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς είτε με τις δεσμευτικές εξαγγελίες της είτε με τα πρώτα άμεσα μέτρα έδειξε μία εντυπωσιακή αντιστοιχία των εξαγγελιών και μέτρων της στις απαιτήσεις των πολιτών, όπως καταγρά-φονταν επί σειρά μηνών στους κοινωνι-κούς δείκτες των δημοσκοπήσεων από το 2017 μέχρι και τις παραμονές των εκλο-γών της 7ης Ιουλίου.
Ενα πρώτο γενικό παράδειγμα, που επέδρασε και στην ανάδειξη της Ν.∆. στη διακυβέρνηση, προκύπτει από έρευνα της Public Issue, η οποία είχε ζητήσει τη γνώμη των πολιτών για το αν το κράτος λειτουργεί καλύτερα σε σύγκριση με μία πενταετία πριν (δηλαδή, το 2013). Το 51% αποκρίθηκε ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ το κράτος λειτουργούσε χειρότερα. Αυτήν την απόδειξη της δραματικής υστέρησης σε αποτελεσματικότητα της προηγούμενης κυβέρνησης την έλαβε σοβαρά υπ’ όψιν ο σημερινός πρωθυ-πουργός, γι’ αυτό και, πρώτον, προωθήθηκαν αμέσως τελματωμένα ζητήματα (π.χ., το Ελληνικό), ή ελήφθησαν άμεσα μέτρα, τα οποία ήταν αυτονόητα για τη λειτουργία του κράτους (π.χ., η εξαγγελθείσα έκδοση των νέων συντάξεων αλλά και τμήματος των εκκρεμών, ψηφιακά, με στόχο στο μέλλον να εκδίδονται αυθημερόν).
Επίσης, τη σημασία της αποτελεσματικότητας μιας κυβέρνησης σε πλειοψηφικό ποσοστό των πολιτών την είχε αναδείξει και έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου.
Στο πλαίσιο της ίδιας αντίληψης περί της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία του κράτους, θα πρέπει να εντάξουμε και την επιλογή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πληθώρας τεχνοκρατών -κυρίως μεταξύ υφυπουργών και γενικών γραμματέων- με ιδιαίτερη εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα. Πράγματι, περί αυτού είχε σαφώς εκφραστεί η κοινή γνώμη, όταν σε έρευνα της Kappa Research, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες αποκρίνονταν ότι σε ποσοστό 45,5% εμπιστεύονταν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και μόνον ένα 14,5% εμπιστευόταν την κυβέρνηση.
Στις Tάσεις της MRB -και σε ανάλογη διερεύνηση- είχε αναδειχθεί σε ποσοστό 45% ως μείζον ζήτημα το φορολογικό σύστημα. Ηταν εύλογος ο σχετικός προβληματισμός των πολιτών, διότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους είχε εξουθενώσει φορολογικά.
Η άμεση αντίδραση της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης ήταν η εξαγγελία από τον κ. Μητσοτάκη, στις προγραμματικές δηλώσεις του, της μείωσης, από τον αρ-ξάμενο ήδη μήνα Αύγουστο, του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 30% για τις μικρές ιδιοκτησίες, κατά 20% για τις μεσαίες και κατά 10% για την ακίνητη περιουσία αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ. Σημαντικό το ότι υπήρξε κλιμακωτή μείωση και όχι οριζόντια.Επιπλέον, από το 2020 μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις. Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος. Επίσης, καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος. Να σημειωθεί ακόμη ότι σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, και ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.
Εξίσου άμεση κυβερνητική ανταπόκριση υπήρξε στο αίτημα της κοινωνίας όσον αφορά στους πλειστηριασμούς. Πράγματι, σε σχετική δημοσκόπηση για τους πλειστηριασμούς, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, είχε προκύψει ότι το 74% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει ότι δεν προστατευόταν η λαϊκή κατοικία από την αριστερή κυβέρνηση. Μάλιστα, της ίδιας άποψης ήταν και οι 6 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε αμέσως να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, βελτιώνοντας τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο ∆ημόσιο. Αμέσως ανε-στάλησαν οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, καθιερώθηκε ελάχιστη μηνιαία καταβολή στα 20 ευρώ, ενώ μειώθηκε σε 3% από 5% το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στο ζήτημα της ασφάλειας, η ελληνική κοινωνία έχει κυριολεκτικώς δεινοπαθήσει επί των ημερών της αριστερής κυβέρνησης. Σε έρευνα της Rass, το 73% των ερωτηθέντων -τεράστιο ποσοστό- είχε ξεκάθαρα απαντήσει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετώπιζε τα φαινόμενα ανομίας. Είτε, δηλαδή, επρόκειτο περί της συνήθους εγκληματικότητας είτε για όσα συνέβαιναν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Μάλιστα, σε παγκόσμια έρευνα για τις αξίες μιας κοινωνίας, της World Values Survey, το 1/10 των Ελλήνων είχε απαντήσει ότι είχε πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας.
Από τις πρώτες ημέρες της στην εξουσία, η νέα κυβέρνηση (α) έθεσε σε εφαρμογή την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα για την αποτροπή της αποφυλάκισης επικίνδυνων εγκληματιών ή τρομοκρατών, (β) ανακοίνωσε την άμεση πρόσληψη 1.500 αστυνομικών, την ανανέωση του εξοπλισμού της ΕΛ.ΑΣ. και την αγορά νέων περιπολικών και μοτοσυκλετών, (γ) ανακοίνωσε τη μετεγκατάσταση των Φυλακών Κορυδαλλού, που αποτελούσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της πολυπληθούς αυτής περιοχής, (δ) ανακοίνωσε την ίδρυση Φυλακών Υψίστης Ασφαλείας.
Στο μείζον θέμα της κατάστασης στα πανεπιστήμια και στην προβληματική λειτουργία τους εξαιτίας των παρανομιών που διαπράττονταν σε συγκεκριμένα ιδρύματα, στις Τάσεις της MRB το 33,2% των πολιτών απαιτούσε να καταργηθεί το άσυλο και μόνο το 9,8% ζητούσε να παραμείνει στη σημερινή του μορφή. Ηδη το αμφίσημης έννοιας άσυλο, που είχε καταντήσει να προστατεύει παρανομούντες, και όχι τη διακίνηση ιδεών, καταργείται άμεσα. Συγχρόνως, στο πλαίσιο αναβάθμισης της Παιδείας γίνεται σύνδεση των ΑΕΙ με την Οικονομία, ενώ προσλαμβάνονται και 4.500 εκπαιδευτικοί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια έρευνα περί κοινωνικών αξιών της World Values Survey, που προαναφέραμε, το 29% των Ελλήνων ανησυχούσε για το επίπεδο της καλής εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Στις τάσεις της MRB και με δυνατότητα των πολιτών να διατυπώσουν τρεις επιλογές, τα θέματα Υγείας και Περίθαλψης βρίσκονται μεταξύ των τεσσάρων πρώτων προτεραιοτήτων των πολιτών (ποσοστό 32,5%). Η ανταπόκριση της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης στο αίτημα αυτό της ελληνικής κοινωνίας υπήρξε άμεση, καθώς δρομολογήθηκαν 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία, ενώ ανακοινώθηκε η απόφαση να διανέμονται κατ’ οίκον τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων ή να τα παίρνουν από φαρμακείο της επιλογής τους. Ιδιαιτέρως δε συμβολικού χαρακτήρα αλλά με καίριο μήνυμα ήταν η άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Σημειωτέον ότι σε έρευνα της Pulse για λογαριασμό του ΕΒΕΑ, στην οποία διερευνώντο οι προ-τεραιότητες της κοινωνίας, το 74% των ερωτηθέντων είχε αποκριθεί ότι χρειάζεται να γίνουν άμεσα προσλήψεις στους τομείς της Παιδείας, της Ασφάλειας και της Υγείας.
Κατόπιν τούτου, η συμμόρφωση της κυβέρνησης όχι μόνο στις υπάρχουσες άμεσες ανάγκες αλλά και στις απαιτήσεις της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας, για ενίσχυση των τομέων του κράτους που έχουν έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, ακυρώνει την όποια απόπειρα της αντιπολίτευσης να χαρακτηρίσει τις προσλήψεις «λαϊκίστικο μέτρο», όπως συνέβαινε με τις προσλήψεις και τους διορισμούς επί ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως η έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη προκειμένου να πάρει μπρος η οικονομία δεν αποτελούσαν μόνο τον αυτονόητο στόχο της νέας κυβέρνησης. Σειρά δημοσκοπήσεων έδειχνε στη Νέα ∆ημοκρατία πού θα έπρεπε να ρίξει το βάρος η κυβέρνησή της. Ενδεικτικά στοιχεία: Σε έρευνα της Marc, οι πολίτες έδιναν προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων στη Ν.∆. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα αντιμετώπιζε καλύτερα την ανεργία, για τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τη βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών. Ειδικώς για τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης, αυξημένες δραματικά λόγω της φορολογικής επιδρομής κατά των επιχειρήσεων, επί ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστικό ότι στις Τάσεις της MRB η ανεργία βρισκόταν στην πρώτη θέση στις ανησυχίες των πολιτών, με ποσοστό 62,4%. Σε άλλη έρευνα της ίδιας εταιρείας είναι ενδεικτικό ότι μόνον ένα 10% θεωρούσε ότι ήταν αυθεντική η υποτιθέμενη στροφή Τσίπρα προς την ιδιωτική πρωτοβουλία
Σε έρευνα της MRB, οι πολίτες σε πλειοψηφικό ποσοστό θεωρούσαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της κοινωνίας. Αυτή η προτίμηση της κοινωνίας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα πρέπει να αξιολογηθεί με τα ευρήματα άλλης έρευνας, της MRB, συμφώνως προς την οποίαν το 60% (!) των πολιτών δεν θεωρούσε σημαντικές τις οικονομικές εξαγγελίες που είχε κάνει ο κ. Τσίπρας. Ετσι, στις άμεσες κινήσεις της νέας κυβέρνησης στο πλαίσιο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων- ιδιωτικοποιήσεων είναι (α) η πώληση του 30% του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», (β) η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, (γ) η άμεση αξιοποίηση της περιουσίας του ∆ημοσίου και (δ) το σημαντικότερο, η άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για την προώθηση εγχώριων και ξένων επενδύσεων.
∆εν είναι τυχαίο ότι συνεπεία των πρωτοβουλιών αυτών αλλά και γενικότερα της «ανάγνωσης» από τις αγορές των προθέσεων της κυβέρνησης, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή του κρατικού δανεισμού, υπέστησαν τόσο εντυπωσιακή αποκλιμάκωση.
*** Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά
Ενα πρώτο γενικό παράδειγμα, που επέδρασε και στην ανάδειξη της Ν.∆. στη διακυβέρνηση, προκύπτει από έρευνα της Public Issue, η οποία είχε ζητήσει τη γνώμη των πολιτών για το αν το κράτος λειτουργεί καλύτερα σε σύγκριση με μία πενταετία πριν (δηλαδή, το 2013). Το 51% αποκρίθηκε ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ το κράτος λειτουργούσε χειρότερα. Αυτήν την απόδειξη της δραματικής υστέρησης σε αποτελεσματικότητα της προηγούμενης κυβέρνησης την έλαβε σοβαρά υπ’ όψιν ο σημερινός πρωθυ-πουργός, γι’ αυτό και, πρώτον, προωθήθηκαν αμέσως τελματωμένα ζητήματα (π.χ., το Ελληνικό), ή ελήφθησαν άμεσα μέτρα, τα οποία ήταν αυτονόητα για τη λειτουργία του κράτους (π.χ., η εξαγγελθείσα έκδοση των νέων συντάξεων αλλά και τμήματος των εκκρεμών, ψηφιακά, με στόχο στο μέλλον να εκδίδονται αυθημερόν).
Επίσης, τη σημασία της αποτελεσματικότητας μιας κυβέρνησης σε πλειοψηφικό ποσοστό των πολιτών την είχε αναδείξει και έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου.
ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ
Στο πλαίσιο της ίδιας αντίληψης περί της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία του κράτους, θα πρέπει να εντάξουμε και την επιλογή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πληθώρας τεχνοκρατών -κυρίως μεταξύ υφυπουργών και γενικών γραμματέων- με ιδιαίτερη εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα. Πράγματι, περί αυτού είχε σαφώς εκφραστεί η κοινή γνώμη, όταν σε έρευνα της Kappa Research, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες αποκρίνονταν ότι σε ποσοστό 45,5% εμπιστεύονταν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και μόνον ένα 14,5% εμπιστευόταν την κυβέρνηση.
Στις Tάσεις της MRB -και σε ανάλογη διερεύνηση- είχε αναδειχθεί σε ποσοστό 45% ως μείζον ζήτημα το φορολογικό σύστημα. Ηταν εύλογος ο σχετικός προβληματισμός των πολιτών, διότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους είχε εξουθενώσει φορολογικά.
Η άμεση αντίδραση της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης ήταν η εξαγγελία από τον κ. Μητσοτάκη, στις προγραμματικές δηλώσεις του, της μείωσης, από τον αρ-ξάμενο ήδη μήνα Αύγουστο, του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 30% για τις μικρές ιδιοκτησίες, κατά 20% για τις μεσαίες και κατά 10% για την ακίνητη περιουσία αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ. Σημαντικό το ότι υπήρξε κλιμακωτή μείωση και όχι οριζόντια.Επιπλέον, από το 2020 μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις. Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος. Επίσης, καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος. Να σημειωθεί ακόμη ότι σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, και ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Εξίσου άμεση κυβερνητική ανταπόκριση υπήρξε στο αίτημα της κοινωνίας όσον αφορά στους πλειστηριασμούς. Πράγματι, σε σχετική δημοσκόπηση για τους πλειστηριασμούς, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, είχε προκύψει ότι το 74% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει ότι δεν προστατευόταν η λαϊκή κατοικία από την αριστερή κυβέρνηση. Μάλιστα, της ίδιας άποψης ήταν και οι 6 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε αμέσως να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, βελτιώνοντας τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο ∆ημόσιο. Αμέσως ανε-στάλησαν οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, καθιερώθηκε ελάχιστη μηνιαία καταβολή στα 20 ευρώ, ενώ μειώθηκε σε 3% από 5% το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στο ζήτημα της ασφάλειας, η ελληνική κοινωνία έχει κυριολεκτικώς δεινοπαθήσει επί των ημερών της αριστερής κυβέρνησης. Σε έρευνα της Rass, το 73% των ερωτηθέντων -τεράστιο ποσοστό- είχε ξεκάθαρα απαντήσει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετώπιζε τα φαινόμενα ανομίας. Είτε, δηλαδή, επρόκειτο περί της συνήθους εγκληματικότητας είτε για όσα συνέβαιναν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Μάλιστα, σε παγκόσμια έρευνα για τις αξίες μιας κοινωνίας, της World Values Survey, το 1/10 των Ελλήνων είχε απαντήσει ότι είχε πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας.
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Από τις πρώτες ημέρες της στην εξουσία, η νέα κυβέρνηση (α) έθεσε σε εφαρμογή την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα για την αποτροπή της αποφυλάκισης επικίνδυνων εγκληματιών ή τρομοκρατών, (β) ανακοίνωσε την άμεση πρόσληψη 1.500 αστυνομικών, την ανανέωση του εξοπλισμού της ΕΛ.ΑΣ. και την αγορά νέων περιπολικών και μοτοσυκλετών, (γ) ανακοίνωσε τη μετεγκατάσταση των Φυλακών Κορυδαλλού, που αποτελούσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της πολυπληθούς αυτής περιοχής, (δ) ανακοίνωσε την ίδρυση Φυλακών Υψίστης Ασφαλείας.
Στο μείζον θέμα της κατάστασης στα πανεπιστήμια και στην προβληματική λειτουργία τους εξαιτίας των παρανομιών που διαπράττονταν σε συγκεκριμένα ιδρύματα, στις Τάσεις της MRB το 33,2% των πολιτών απαιτούσε να καταργηθεί το άσυλο και μόνο το 9,8% ζητούσε να παραμείνει στη σημερινή του μορφή. Ηδη το αμφίσημης έννοιας άσυλο, που είχε καταντήσει να προστατεύει παρανομούντες, και όχι τη διακίνηση ιδεών, καταργείται άμεσα. Συγχρόνως, στο πλαίσιο αναβάθμισης της Παιδείας γίνεται σύνδεση των ΑΕΙ με την Οικονομία, ενώ προσλαμβάνονται και 4.500 εκπαιδευτικοί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια έρευνα περί κοινωνικών αξιών της World Values Survey, που προαναφέραμε, το 29% των Ελλήνων ανησυχούσε για το επίπεδο της καλής εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Ενίσχυση ανθρώπινουδυναμικού
Στις τάσεις της MRB και με δυνατότητα των πολιτών να διατυπώσουν τρεις επιλογές, τα θέματα Υγείας και Περίθαλψης βρίσκονται μεταξύ των τεσσάρων πρώτων προτεραιοτήτων των πολιτών (ποσοστό 32,5%). Η ανταπόκριση της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης στο αίτημα αυτό της ελληνικής κοινωνίας υπήρξε άμεση, καθώς δρομολογήθηκαν 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία, ενώ ανακοινώθηκε η απόφαση να διανέμονται κατ’ οίκον τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων ή να τα παίρνουν από φαρμακείο της επιλογής τους. Ιδιαιτέρως δε συμβολικού χαρακτήρα αλλά με καίριο μήνυμα ήταν η άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Σημειωτέον ότι σε έρευνα της Pulse για λογαριασμό του ΕΒΕΑ, στην οποία διερευνώντο οι προ-τεραιότητες της κοινωνίας, το 74% των ερωτηθέντων είχε αποκριθεί ότι χρειάζεται να γίνουν άμεσα προσλήψεις στους τομείς της Παιδείας, της Ασφάλειας και της Υγείας.
Κατόπιν τούτου, η συμμόρφωση της κυβέρνησης όχι μόνο στις υπάρχουσες άμεσες ανάγκες αλλά και στις απαιτήσεις της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας, για ενίσχυση των τομέων του κράτους που έχουν έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, ακυρώνει την όποια απόπειρα της αντιπολίτευσης να χαρακτηρίσει τις προσλήψεις «λαϊκίστικο μέτρο», όπως συνέβαινε με τις προσλήψεις και τους διορισμούς επί ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως η έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη προκειμένου να πάρει μπρος η οικονομία δεν αποτελούσαν μόνο τον αυτονόητο στόχο της νέας κυβέρνησης. Σειρά δημοσκοπήσεων έδειχνε στη Νέα ∆ημοκρατία πού θα έπρεπε να ρίξει το βάρος η κυβέρνησή της. Ενδεικτικά στοιχεία: Σε έρευνα της Marc, οι πολίτες έδιναν προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων στη Ν.∆. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα αντιμετώπιζε καλύτερα την ανεργία, για τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τη βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών. Ειδικώς για τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης, αυξημένες δραματικά λόγω της φορολογικής επιδρομής κατά των επιχειρήσεων, επί ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστικό ότι στις Τάσεις της MRB η ανεργία βρισκόταν στην πρώτη θέση στις ανησυχίες των πολιτών, με ποσοστό 62,4%. Σε άλλη έρευνα της ίδιας εταιρείας είναι ενδεικτικό ότι μόνον ένα 10% θεωρούσε ότι ήταν αυθεντική η υποτιθέμενη στροφή Τσίπρα προς την ιδιωτική πρωτοβουλία
Σε έρευνα της MRB, οι πολίτες σε πλειοψηφικό ποσοστό θεωρούσαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της κοινωνίας. Αυτή η προτίμηση της κοινωνίας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα πρέπει να αξιολογηθεί με τα ευρήματα άλλης έρευνας, της MRB, συμφώνως προς την οποίαν το 60% (!) των πολιτών δεν θεωρούσε σημαντικές τις οικονομικές εξαγγελίες που είχε κάνει ο κ. Τσίπρας. Ετσι, στις άμεσες κινήσεις της νέας κυβέρνησης στο πλαίσιο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων- ιδιωτικοποιήσεων είναι (α) η πώληση του 30% του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», (β) η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, (γ) η άμεση αξιοποίηση της περιουσίας του ∆ημοσίου και (δ) το σημαντικότερο, η άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για την προώθηση εγχώριων και ξένων επενδύσεων.
∆εν είναι τυχαίο ότι συνεπεία των πρωτοβουλιών αυτών αλλά και γενικότερα της «ανάγνωσης» από τις αγορές των προθέσεων της κυβέρνησης, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή του κρατικού δανεισμού, υπέστησαν τόσο εντυπωσιακή αποκλιμάκωση.
*** Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά