Σύσκεψη στο υπoυργείο Εξωτερικών - Προετοιμαζόμαστε για άτακτο Brexit
«Δουλεύουμε σκληρά και σε συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς, ώστε να είμαστε μία από τις χώρες που θα επιβεβαιώσει ότι η επόμενη ημέρα της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας δεν θα είναι μια μέρα χειρότερη στις διμερείς σχέσεις» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το θέμα του άτακτου Brexit. «Η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για το Brexit, είτε είναι άτακτο είτε έπειτα από συμφωνία, και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία», τόνισε σε εκπροσώπους των επιχειρηματικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, για τις επιπτώσεις του Brexit, ο κ. Βαρβιτσιώτης διαβεβαίωσε τους φορείς ότι το ΥΠΕΞ θα είναι δίπλα τους και θα υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας του υπουργείου Εξωτερικών για όποια ζητήματα ανακύψουν.
«Ανεξαρτήτως ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα οφείλει να προετοιμάζεται για ένα άτακτο Brexit. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους παραγωγικούς φορείς, ώστε να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματά τους και να προετοιμάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ελληνική κρατική μηχανή στην περίπτωση που το ΗΒ στις 31 Οκτωβρίου αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία που να ρυθμίζει τις μεταξύ μας εμπορικές σχέσεις, τη διακίνηση των εμπορευμάτων, την κίνηση των πολιτών, τις εκπαιδευτικές, ιατρικές ή οποιεσδήποτε άλλες συναλλαγές πρέπει να γίνουν» δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο κ. Βαρβιτσιώτης.
«Σε αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «δουλεύουμε σκληρά και σε συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς, ώστε να είμαστε μία από τις χώρες που θα επιβεβαιώσει ότι η επόμενη ημέρα της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας δεν θα είναι μια μέρα χειρότερη στις διμερείς σχέσεις, αλλά θα έχουμε διατηρήσει τουλάχιστον ένα επίπεδο ανάλογο του επιπέδου των σχέσεων που έχουμε σήμερα».
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της σύσκεψης, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι «είδαμε πως δεν υπάρχουν θέματα που δεν έχουμε εξετάσει έως τώρα και δεν έχουμε συμπεριλάβει στη λίστα των θεμάτων της προετοιμασίας» και υπογράμμισε ότι αυτό μας δείχνει πως έχει γίνει μια καλή δουλειά μέχρι σήμερα. «Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν αποκλείεται να προκύψουν ζητήματα που δεν έχουμε εκτιμήσει ως τώρα, για το πώς θα λειτουργήσουν οι σχέσεις μας με τη Μεγάλη Βρετανία την επόμενη ημέρα» σημείωσε.
«Δυσάρεστα τα όσα συμβαίνουν στη Βρετανία και για την Ελλάδα»
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Βαρβιτσιώτης απευθυνόμενος στους επιχειρηματικούς και κοινωνικούς φορείς, ανέφερε ότι «στόχος της συνάντησης είναι να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες σας και να συμπεριλάβουμε προτεινόμενες ενέργειες στο στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ».
Από την πλευρά τους, οι φορείς εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα. Ιδιαίτερα εξέφρασαν την ανησυχία τους για αθέμιτες πρακτικές τρίτων χωρών που αφορούν τα εξαγωγικά προϊόντα ΠΟΠ, όπως τη φέτα και τις ελιές Καλαμών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, εκτός από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γρηγόρης Δημητριάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το «παρών» έδωσε και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής. Από την πλευρά των επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν στη σύσκεψη ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κώστας Μπίτσιος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος καθώς και ο αντιπρόεδρος Ευτύχιος Βασιλάκης, ο πρόεδρος της ΟΚΕ Γιώργος Βερνίκος, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο αντιπρόεδρος της ΣΒΑΠ Ιωάννης Καρακάσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Γιώργος Κωνσταντόπουλος, εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της ΕΣΕΕ, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, της ΕΣΕΕ, της ΣΒΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ.
Κληθείς, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι «παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, αλλά και για τη Μεγάλη Βρετανία» προσέθεσε.
Φραγκογιάννης: Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι και για τα δύο ενδεχόμενα του Brexit
«Συγκεντρώσαμε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών όλους τους φορείς που εκπροσωπούν με τα μέλη τους την επιχειρηματική κοινότητα που μπορεί να επηρεαστεί από το Brexit, είτε αυτό είναι άτακτο είτε είναι με συνεννόηση» ανέφερε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το τέλος της σύσκεψης ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φραγκογιάννης διαβεβαίωσε πως «εμείς στο υπουργείο Εξωτερικών και ως μονάδα της οικονομικής διπλωματίας της χώρας είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι και για τα δύο ενδεχόμενα».
Αναφερόμενος περαιτέρω στη σύσκεψη, ο υφυπουργός ενημέρωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν τις δικές τους εντυπώσεις, εκτιμήσεις και τόνισε πως θα συνεργαστεί μαζί τους στην κατεύθυνση του «να δώσουμε την υποστήριξη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε κάθε θέμα που μπορεί να προκύψει».