Πρόεδρος ΓΣΕΕ: Επιστρέψαμε στην κανονικότητα
Kατά του ηλεκτρονικού μητρώου των συνδικαλιστών, της περαιτέρω ελαστικοποίησης των όρων εργασίας και άλλων αλλαγών που προωθούνται στην εργατική νομοθεσία τάσσεται η ΓΣΕΕ.
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Γιάννης Παναγόπουλος μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ τόνισε ότι «η θεσμική κανονικότητα αποκαταστάθηκε με την συνάντηση των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τον πρωθυπουργό, μία κανονικότητα που είχε διαταραχθεί στα τέσσερα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, που είχε επιλέξει για προνομιακούς συνομιλητές τους εργοδότες και τις οργανώσεις τους».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επιτέθηκε με σκληρότατα λόγια και χαρακτηρισμούς κατά του ΚΚΕ και του συνδικαλιστικού του βραχίονα, του ΠΑΜΕ, για την ακύρωση – σε Ρόδο και Καλαμάτα – του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της Συνομοσπονδίας που κυριολεκτικής της «έδεσε τα χέρια» σε ό,τι αφορά στη δράση της και στην καθοδήγηση του εργατικού κινήματος.
«Η ΓΣΕΕ δεν βρίσκεται και στην καλύτερη φάση της μετά τις τραμπούκικες και ακροδεξιές τακτικές του ΚΚΕ και του συνδικαλιστικού της βραχίονα, που απαγόρευσε στα συνδικάτα να έχουν ανεξάρτητη δράση.
«Το συνέδριο της ΓΣΕΕ θα γίνει , θα είναι μέρα μεσημέρι , παρά τα όσα έκαναν στην Καλαμάτα, Ας όψονται λοιπόν οι καλύτεροι υπηρέτες του κεφαλαίου. Γιατί αυτοί είναι κατ’ επάγγελμα εργατοπατέρες με κομματικά “βιβλιάρια. Ζητάμε από την κυβέρνηση να προστατεύσει το συνέδριο της ΓΣΕΕ», είπε ο κ. Παναγόπουλος.
Εν όψει του συλλαλητηρίου που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, στις 6 μ.μ. (συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου) , ημέρα εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης, ο κ. Παναγόπουλος είπε «είμαστε εδώ για να διεκδικούμε για τους εργαζόμενους και όχι για να χαϊδεύουμε αυτιά».
«Το πλαίσιο των διεκδικήσεων μας είναι συγκεκριμένο και απλό: Επαναφορά πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επεκτασιμότητα κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.
«Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και μας υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει διαβούλευση στο θέμα του Ηλεκτρονικού Μητρώου. Τίθενται κρίσιμα ζητήματα, ποιός θα τηρεί και πως θα διαχειρίζεται τα Ηλεκτρονικά Μητρώα και ειδικά σε σχέση με την απασχόληση, για να μη γίνεται, πιο συγκεκριμένα, πολιτική ανταγωνισμού μεταξύ των εργοδοτών ασκώντας πιέσεις με εκμετάλλευση των στοιχείων για τις αμοιβές των εργαζομένων και άλλων ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Παναγόπουλος είπε: «Οι εργοδότες βρήκαν παπά, θέλουν να θάψουν και τους ζωντανούς. Οι εργοδότες και βασικά οι μικρομεσαίοι πλέον κάνουν πάρτι στον τομέα της αδήλωτης και κρυφής εργασίας, με το 55% των εργαζομένων να είναι μερικής απασχόλησης χωρίς να ξέρουμε τι κρύβεται από πίσω».