Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα, που θα υλοποιηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο, παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες σε μία Συμφωνία Δημιουργίας. Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος. Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου, όπως χαρακτηριστικά είπε, η οποία όπως τόνισε θα τηρηθεί με σαφές χρονοδιάγραμμα και μεθοδική δουλειά. Δεν έκανε καμία αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα – παρά μόνο μία έμμεση, ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης – καθώς η στόχευσή του ήταν σαφώς να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για το κράτος και την οικονομία.
Για πρώτη φορά ανακοίνωσε τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023, με αφετηρία την 1η Ιουλίου του 2020, επισημαίνοντας ότι η μείωση αυτή αφορά στους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.
Για πρώτη φορά, επίσης, ανακοίνωσε, στον τομέα της υγείας, 2.000 προσλήψεις, κυρίως, νοσηλευτών και 2.000 νέων γενικών γιατρών πρωτοβάθμιας υγείας, με τους πρώτους 800 από αυτούς να αναλαμβάνουν αμέσως καθήκοντα.
«Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα, δεν μας αξίζει τίποτα λιγότερο» υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης, που δεσμεύθηκε για έξι άμεσες φοροελαφρύνσεις:
- Μείωση στο συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα.
- Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.
- Μείωση στο φόρο επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%.
- Αναστολή για 3 χρόνια στον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
- Έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
- Αναστολή στο φόρο υπεραξίας των ακινήτων.
Παράλληλα, εξήγγειλε ότι μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία. Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί, καθώς και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μπουναμάς», όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε την ανάπτυξη ως το πρώτο και πιο σημαντικό στοίχημα της διακυβέρνησής του. «Αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα στην οποία θα κριθεί, τελικά, και η επιτυχία της κυβέρνησης» είπε.
Τέσσερα είναι τα κύρια πεδία, οι δράσεις των οποίων θα υπηρετήσουν την Ανάπτυξη, όπως τόνισε: Φορολογική πολιτική, Επενδύσεις, οι σχέσεις με τον κόσμο της εργασίας και το Παραγωγικό Ψηφιακό Κράτος.
Στο κομμάτι των επενδύσεων, που θα πυροδοτήσουν την ανάπτυξη, οι μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης είναι οι εξής: Άμεσα καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων.
Για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδυτών, ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας και Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες. Εκσυγχρονίζεται, επίσης ,η νομοθεσία για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και περνούν στο Υπουργείο Εξωτερικών οι Γραμματείες με αντικείμενο τις εξαγωγές, την εξωστρέφεια και την οικονομική διπλωματία.
Στα εργασιακά, ο πρωθυπουργός έθεσε ένα τριπλό στόχο -την προστασία των εργαζομένων, τη στήριξή της πλήρους απασχόλησης και τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, ενώ υποστήριξε πως η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας και της κατάχρησης των ευέλικτων μορφών εργασίας, θεσπίζουμε αμέσως προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.»
Εξήγγειλε επίσης την προσαρμογή όπως είπε στα ευρωπαϊκά δεδομένα του κόσμου της εργασίας το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται, πλέον, μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται θέσεις εργασίας.
Επίσης καταργείται η γραφειοκρατία στη δήλωση των υπερωριών με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου, σε πρώτη φάση πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Χαρακτήρισε, ωστόσο, τη μεγαλύτερη ίσως μεταρρύθμιση στο χώρο του Υπουργείου Εργασίας το γεγονός ότι, όπως ανακοίνωσε, μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου και μέχρι τον Ιούνιο του 2021 το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 90%, ενώ παράλληλα τότε θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ώστε να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2021.
Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια της ομιλίας του, θα γίνει με εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
«Πρώτη μας ενέργεια είναι να κάνουμε τον πολίτη σύμμαχο στην καταπολέμηση της ταλαιπωρίας του: Θεσμοθετούμε το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους.»
Δεσμεύθηκε επίσης πως πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, που δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου, αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει τη λεγόμενη «απομακρυσμένη ταυτοποίηση».
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε επίσης ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έρθει το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, με την καθιέρωση μάλιστα του θεσμού της επιστολικής ψήφου.
Στο κρίσιμο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, έθεσε τον οδικό χάρτη για τη μείωσή τους, λέγοντας πως με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, η χώρα κερδίζει ισχυρή αξιοπιστία.
«Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, διεκδικούμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα. Τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές. Και σας διαβεβαιώνω ότι οι συνθήκες αυτές δεν αργούν.»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο φορολογικό νομοσχέδιο τον Οκτώβριο θα κατατεθεί στη Βουλή, ξεχωρίζοντας έξι σημεία:
- Απλουστεύει και απλοποιεί τον φορολογικό κώδικα.
- Ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
- Συγκεντρώνει τα διάσπαρτα επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αγοράς ακινήτων.
- Αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας για προσέλκυση αλλοδαπών και αγορά κατοικίας.
- Ενισχύει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και δίνει κίνητρα σε επιχειρήσεις που θα ενισχύουν τους εργαζόμενους με παροχές σε είδος.
- Καθιερώνει τις υπεραποσβέσεις με στόχο να αυξηθούν εμπροσθοβαρώς οι επενδύσεις και η απασχόληση.
Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μέσα από την ομιλία του έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους επενδυτές και επιχειρηματίες στην Ελλάδα:
«Αυτή η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δώσει κάθε βοήθεια στις επιχειρήσεις για να προοδεύσουν» είπε.
Και συνέχισε: «Θέλει, όμως, μαζί τους να προοδεύσουν και η χώρα και οι εργαζόμενοι. Για αυτό και απαιτεί από αυτές να πληρώνουν τους μειωμένους φόρους, να τηρούν την εργατική νομοθεσία και να φροντίζουν τους υπαλλήλους τους αλλά και να σέβονται το περιβάλλον. Καμία φιλοεπενδυτική πολιτική δεν μπορεί να εκληφθεί ως διαβατήριο για εργοδοτική ασυδοσία. Η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να αλλάξει εργοδοτικά πρότυπα.»
Η αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με μια αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο.
«Γνωρίζομεν ότι ο αγών μας ούτος, είναι εκτάκτως δυσχερής. Αλλ’ όσον δυσχερής είνε ο αγών, τόσο υψηλά είνε τα έπαθλα του αγώνος τούτου. Και άλλο τόσον ακατάβλητος οφείλει να είναι -και θα είναι- η εις αυτόν εμμονή μας» - «Με δύο μόνον λέξεις δύναμαι να σας είπω, την στιγμήν αυτήν, ότι αναλαμβάνομεν να αναπτύξωμεν όλους τους κλάδους της εθνικής παραγωγής. Και να καταστήσωμεν πλέον ανεκτήν την τόσον δύσκολον σήμερον ζωήν του λαού. Θα… σπρώξωμεν την Ελλάδα εις τον δρόμον της προόδου. Και να την καταστήσωμεν αγνώριστον».
Είναι ο ίδιος άνθρωπος. Είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, είπε ο πρωθυπουργός.
«Νεαρός ριζοσπάστης πολιτικός στην Κρήτη, το 1903, αλλά και ώριμος οραματιστής εθνικός ηγέτης στη Θεσσαλονίκη το 1928. Με τρόπο λιτό και σαφή, θέτει το σχέδιο της χώρας: αγώνας για πρόοδο και μία Ελλάδα αγνώριστη σε σύγκριση με το κακό παρελθόν της. Για μια καλύτερη ζωή του λαού. Γι΄ αυτό, δηλαδή, που σήμερα αποτυπώνεται στο σύνθημα Ανάπτυξη για Όλους!»