Ώρα αποφάσεων για την υπόθεση Novartis, αυτήν που ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, χαρακτήριζε ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» και τελικώς αποδείχθηκε μια σκευωρία με στόχο να σπιλωθούν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θέτει στο επίκεντρο για την Προανακριτική τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που αναφέρεται και στην κατάθεση του αντιεισαγγελέα Αγγελή ως «Ρασπούτιν» που βρισκόταν πίσω από όλα στον χώρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμούν να βάλουν στο κάδρο τον τέως πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. 

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε μιλώντας με συνεργάτες τους: «Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας».

Από εκεί και πέρα, στο πρόσωπό του κ. Παπαγγελόπουλου έχουν επίσης αναφερθεί στις καταθέσεις τους τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ως υπεύθυνο παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη και στις έρευνες για τη Novartis.

Σε ό,τι αφορά τη λήψη των αποφάσεων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, αναμένεται να ληφθούν σήμερα. Σε σχετική ερώτηση για το θέμα της Novartis, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι το ζήτημα αφορά τη Βουλή.

«Θα έχουμε τη θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με ανακοίνωση του γραμματέα της ΚΟ Στ. Καλαφάτη», γνωστοποίησε (δείτε εδώ).

Έγγραφες αναφορές

Όπως έγραφε αυτό το Σάββατο η εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η έρευνα για την υπόθεση των χειρισµών και των πολιτικών παρεµβάσεων στην υπόθεση της Novartis είχε ως έναυσµα τις δύο έγγραφες αναφορές του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος την επόπτευε και την συντόνιζε για περίπου τρεις µήνες.

Εκτός από τις αναφορές του κ. Αγγελή, στο πλαίσιο της έρευνας ελέγχονται και οι µηνύσεις των τριών πολιτικών, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά, του Ευρωπαίου επιτρόπου ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

Οι µηνύσεις των πολιτικών προσώπων είχαν τεθεί στο αρχείο, ωστόσο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, επικαλούµενος νέα στοιχεία, ζήτησε να εξεταστούν ξανά οι ισχυρισµοί των τριών πολιτικών προσώπων, όπερ και εγένετο. Στο µεταξύ, το σκέλος που αφορούσε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παπαγγελόπουλο, βάσει της µήνυσης του Αντώνη Σαµαρά, είχε διαβιβαστεί στη Βουλή από τον Μάιο του 2018, χωρίς ωστόσο να γίνει καµία ενέργεια για τη διερεύνηση της καταγγελίας.

Τελικά, µετά τις καταγγελίες του κ. Αγγελή και την ανάσυρση της δικογραφίας από το αρχείο, από την προηγούµενη ∆ευτέρα, οι τρεις πολιτικοί διαδοχικά βρέθηκαν στον Αρειο Πάγο και έδωσαν αποκαλυπτικές καταθέσεις για την υπόθεση. Πιο αποκαλυπτικός, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς, ο οποίος εξαρχής είχε µηνύσει τον Αλέξη Τσίπρα, τον ∆ηµήτρη Παπαγγε λόπουλο, τους εισαγγελείς που χειρίζονται τη δικογραφία και τους προστατευόµενους µάρτυρες.

Ο κ. Σαµαράς προσκόµισε στις εισαγγελικές Αρχές πολυσέλιδο υπόµνηµα εκτάσεως 32 σελίδων, στο οποίο συµπεριέλαβε όλα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την κατάθεση της µήνυσης του προ περίπου 19 µηνών µέχρι και σήµερα. Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε στην κατάθεσή του στον Αρειο Πάγο πως από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήθηκε µια σκευωρία προκειµένου να στοχοποιηθούν οι πολιτικοί της αντίπαλοι και να αναστραφεί το δυσµενές σε βάρος της κλίµα που υφίστατο τον Σεπτέµβριο του 2017.

Υπενθυµίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε επισηµάνει στη µήνυσή του πως «όταν η κυβέρνηση (σ.σ.: του ΣΥΡΙΖΑ) αντιλήφθηκε ότι το σκάνδαλο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία θα µπορούσε να διασπάσει την κυβερνητική συνοχή και να καταρρίψει το 'ηθικό της πλεονέκτηµα', φτάνοντας στο σηµείο τότε να επικαλεσθεί αµφίβολης γνησιότητας έγγραφα, στην προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου αυτού, ο πρωθυπουργός (σ.σ.: ο Αλέξης Τσίπρας) έλαβε την απόφαση να ρίξει αίµα στην αρένα. Εκείνη τη δύσκολη για την ίδια στιγµή και µέσα σε ένα πολιτικό κλίµα που επιβαρυνόταν συνεχώς για την ίδια, επέλεξε ως κίνηση αντιπερισπασµού τη... 'λάσπη στον ανεµιστήρα' και τη στοχευµένη απόπειρα πολιτικής εξόντωσης των αντιπάλων της».

«Oταν η πολιτική ατζέντα για την κυβέρνηση επιβαρύνθηκε ακόµα περισσότερο από την ακατανόητη επιλογή της να ανοίξει ακαίρως το θέµα του Μακεδονικού, τότε οι σκευωροί εστράφησαν και εναντίον µου, προκειµένου να ακυρώσουν τη φωνή µου, για ένα τεράστιο εθνικό σφάλµα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν», ανέφερε ο κ. Σαµαράς στη µήνυσή του και επανέλαβε στις δικαστικές Αρχές.

Ο ίδιος, άλλωστε, στα τέλη Ιουνίου 2018, µιλώντας στα «Π» είχε αποκαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από το προσωνύµιο «Ρασπούτιν», αναφέροντας ότι «ο λεγόµενος «Ρασπούτιν» είναι ο αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης, ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος. «Εγώ τον µήνυσα εξαρχής, τον κατονόµασα. Ο κ. Αγγελής είναι ο δεύτερος δικαστικός λειτουργός που παραιτούµενος κατονοµάζει και αυτός τον “Ρασπούτιν”. ∆εν τον ξέρει ο κ. Τσίπρας; Αστειεύεστε; Μαζί τα σχεδίασαν, µαζί τα εκτέλεσαν. Ας µην κρύβονται, λοιπόν!».

Στοιχεία και έγγραφα

Το ίδιο αιχµηρός στην κατάθεσή του υπήρξε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επίσης προσκόµισε νέα στοιχεία και έγγραφα, καταθέτοντας σχετικό υπόµνηµα, τα οποία επιβεβαιώνουν τους ισχυρισµούς του περί σκευωρίας. Αλλωστε, και ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τον Φεβρουάριο του 2018 στη µήνυση που κατέθεσε για την υπόθεση είχε αναφέρει στον κ. Τσίπρα και τα µέλη της κυβέρνησής του, υποστηρίζοντας πως «σε συνεργασία µε κρίσιµους κρίκους, σφετεριζόµενοι την ιδιότητά τους ως οργάνων του κράτους, χρησιµοποιώντας την δηλαδή για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που προβλέπονται στο Σύνταγµα και τον νόµο, επιχειρούν να ασκήσουν αρµοδιότητες που ανήκουν µόνο στη δικαστική εξουσία, επιδιώκουν να καθοδηγήσουν, να υποκαταστήσουν ή να προκαταλάβουν τα αρµόδια εισαγγελικά και δικαστικά όργανα και κατά τον τρόπο αυτό να αλλοιώσουν θεµελιώδεις αρχές και θεσµούς του πολιτεύµατος, δηλαδή τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της ∆ικαιοσύνης».

Πλέον, σε δηλώσεις του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει τον Αλέξη Τσίπρα ως τον άνθρωπο που «ενέκρινε, στήριξε και συµµετείχε» στη σκευωρία σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων. Από την άλλη, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριµένα ονόµατα, ο ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος στην κατάθεση του ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών ζήτησε την αποκάλυψη της σκευωρίας και επανέλαβε το περιεχόµενο της µήνυσης που είχε καταθέσει τον Φεβρουάριο του 2018 κατά των προστατευόµενων µαρτύρων και λοιπών υπευθύνων για την υπόθεση.

Ο «πανταχού παρών»

Τη χαριστική «βολή», ωστόσο, στον περίφηµο «Ρασπούτιν» έδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος στην κατάθεσή του προχώρησε σε βαρύτατες καταγγελίες, αναφέροντας ότι ήταν «πανταχού παρών στον χώρο της Εισαγγελίας ∆ιαφθοράς» και ήταν εκείνος που «όλοι φοβούνταν». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αγγελής υπήρξε αποκαλυπτικός για τον ρόλο του περίφηµου «Ρασπούτιν», χωρίς ωστόσο να τον κατονοµάσει.

Μάλιστα, επανέλαβε πως το όνοµα του «Ρασπούτιν» του το είχε πει η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη ∆ηµητρίου, ενώ είχε γίνει και αντικείµενο συναντήσεων µε τον πρώην υπουργό ∆ικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, σε αυτό το πλαίσιο φέρεται να ανέφερε ότι «το όνοµα του 'Ρασπούτιν' το ξέρουν πολύ καλά η Ξένη ∆ηµητρίου, ο Μιχάλης Καλογήρου και η Μαρία Παπασπύρου».