θα απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει το πρωί. Η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα επιχείρησε να ξεκινήσει την αποσυμφόρηση κέντρων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, ωστόσο οι ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων από τα τουρκικά παράλια δεν επέτρεψαν να βελτιωθεί η κατάσταση.
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά γνωρίζουν ότι οι πρωτοβουλίες στο εσωτερικό και τα όποια μέτρα ληφθούν δεν μπορούν να αποσυμφορήσουν τη δραματική κατάσταση που βιώνουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Για αυτό και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει χωρίς αστερίσκους τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και τις Βρυξέλλες να διασφαλίσουν την αναλογικότερη κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θα αποφασίσει αλλαγές στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ώστε οι αποφάσεις να εκδίδονται ταχύτερα και να αυξηθούν οι επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
Η ταχύτατη επιστροφή στην Τουρκία όσων καταφθάνουν στα νησιά και δεν δικαιούνται άσυλο αποτελεί μια από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Οι αλλαγές στη χορήγηση ασύλου, η ταχύτητα με την οποία θα διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες και η αύξηση των επιστροφών θα είναι ένα από τα όπλα της χώρας στο αίτημα για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Ασφυξία
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μόρια αυτή τη στιγμή ζουν πάνω από 12.000 άτομα -μεταξύ αυτών και πολλά μικρά παιδιά- όταν η δυναμικότητα της δομής δεν ξεπερνά τα 3.000 άτομα.
Οργανώσεις, γιατροί καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης υποστήριξαν ότι ήταν θέμα χρόνου να σημειωθεί μία τέτοια τραγωδία, καθώς η κατάσταση μέσα στο χώρο «φιλοξενίας» έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Μόρια, είναι ότι από τους 12.000, σχεδόν οι 5.000 ζουν μέσα στον στον περίκλειστο χώρο του Κέντρου, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.