Mε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για την τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου.
Η περαιτέρω προώθηση των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, συζητήθηκε στην 7η Σύνοδο της τριμερούς συνεργασίας, στο Κάιρο, και όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η απόδειξη της ενίσχυσης των δεσμών των τριών χωρών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Κυπριακό και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Σημείωσε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο δικοινωνικής διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις.
«Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου που προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο και καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως πρόσθεσε, αυτά τα θέματα τα έθεσε και στη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και «αξίζει να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του, τόσο υπέρ της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος όσο και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου».
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τους τρεις ηγέτες απασχόλησαν και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για τα Βαρώσια αλλά και το ότι η Τουρκία προχωρά σε ακόμη μία έκνομη ενέργεια στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. «Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους», επισήμανε.
«Καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών»
«Η Αίγυπτος δεν είναι μόνο μια φιλική χώρα, αλλά ένας κρίσιμος παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο έλληνας πρωθυπουργός.
«Η σημερινή μας συνάντηση είναι απόδειξη του πόσο έχουν ενδυναμωθεί οι δεσμοί μας. Συνεργαζόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με σταθερό γνώμονα την προώθηση ευημερίας, ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας» συνέχισε και συμπλήρωσε «χαιρετίσαμε τη σύσταση του East Mediterranean Forum».
«Η σύνοδός μας είναι απτά αποτελέσματα σε ενέργεια αλλά και σε μια συμφωνία μεταξύ μας για τη καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών» είπε σε άλλο σημείο ο έλληνας πρωθυπουργός.
«Συζητήσαμε τη μεγάλη επιτυχία του προγράμματος Νόστος, για τη διασπορά & καταλήξαμε σε κοινές δράσεις στον τομέα της κρουαζιέρας και για τη θαλάσσια ρύπανση» διευκρίνισε.
«Εκφράσαμε τη στήριξή μας στον Ν.Αναστασιάδη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου» είπε.
Σίσι: Αύξηση επενδύσεων και μορφωτικών σχέσεων
«Να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αμέσως μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας. Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία», πρόσθεσε.
Αναστασιάδης: Ευρεία συνεργασία, μέσω υιοθέτησης της διακήρυξης του Καΐρου
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντικό μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας και καταδεικνύει τη βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.
«Δεδομένης της βούλησης των τριών χωρών για διεύρυνση της συνεργασίας μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής της υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καϊρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις μέσω του εκτελεστικού προγράμματος για την εφαρμογή του μνημονίου μεταξύ των οργανισμών προώθησης
Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Ερντογάν, λόγω της στήριξης που έχει επιδείξει στην απαγορευμένη οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Ο Σίσι έχει κατηγορήσει τον Ερντογάν για παροχή οπλισμού στους αντάρτες του ISIS και ασφαλών καταφυγίων, σε μια καταφανή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram και αναφερόμενος στην Τριμερή Συνάντηση Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου, έκανε λόγο για ένα «ισχυρό θεσμό πολυθεματικής και διευρυνόμενης περιφερειακής συνεργασίας, ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους, το σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας».
Είχε δε προσθέσει ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αλ-Σίσι, θα εξετάσουν όλα τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο χωρών και παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή.
«Αναφέρω ως τρανταχτό παράδειγμα τα προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ -ακόμη και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας-, το Κυπριακό, το Συριακό, το Μεσανατολικό, την κατάσταση στην Λιβύη, το μεταναστευτικό/προσφυγικό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.