Για τις αλλαγές που αναμένονται στο νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης, καθώς και για την πορεία των αναδρομικών, ενόψει των αναμενόμενων αποφασεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Στόχος μας είναι να κεφαλαιοποιήσουμε την επικουρική από την 1η Ιανουαρίου 2021. Η Επιτροπή Σοφών απάντησε σε πάρα πολλά πρακτικά ερωτήματα τα οποία αφορούν στη νέα επικουρική και, αυτήν τη στιγμή, περιμένουμε να δούμε το τελικό πόρισμα. Το νέο επικουρικό σύστημα που σχεδιάζεται, είναι ένα σύστημα το οποίο εφαρμόζεται ήδη σε πολλές προηγμένες χώρες του κόσμου, όπου η επικουρική ασφάλιση είναι κεφαλαιοποιητική και, έτσι, αποφεύγονται οι δύο βασικοί κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα. Πρώτον υπάρχει ο δημοσιονομικός κίνδυνος, κάτι το οποίο ζήσαμε στα χρόνια της κρίσης, με το κράτος να αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην ανάγκη αυξημένης επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που οδήγησε σε περικοπές συντάξεων. Δεύτερον έχουμε τον δημογραφικό κίνδυνο, που αφορά άμεσα τη χώρα μας, καθώς τις επόμενες δεκαετίες η πορεία στο δημογραφικό φαίνεται να επιδεινώνεται, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές. Επιπλέον, ο διανεμητικός χαρακτήρας της επικουρικής σήμερα δημιουργεί ένα πολύ χαμηλό ποσοστό νοητής απόδοσης, περίπου στο 1,2% με 1,3%» διευκρίνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης συμπλήρωσε: «Βασικός πάροχος της νέας επικουρικής σύνταξης θα παραμείνει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Ο κρατικός πάροχος αμοιβαίων κεφαλαίων ήδη υπάρχει, είναι το Ταμείο των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο στα 17 χρόνια λειτουργίας του, έχει πετύχει αξιοθαύμαστες αποδόσεις, με μέση απόδοση στα 17 χρόνια το 3,58%. Αν η επικουρική μας ήταν σήμερα με κεφαλαιοποίηση στο 3,58%, αντί στο 1,2% που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, η επικουρική θα ήταν αυξημένη κατά 35%».

Σε ερώτηση σχετικά με τις αλλαγές που θα επέλθουν με το νέο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα για τους ασφαλισμένους, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε: «Ο ασφαλισμένος θα έχει πλέον τον ατομικό λογαριασμό του. Η επικουρική του σύνταξη δεν θα εξαρτάται από πολιτικής ή δημοσιονομικής φύσεως παράγοντες. Η σύνταξή του θα βγαίνει από το δικό του "ατομικό κουμπαρά". Οι δύο συντάξεις, όπως είναι δομημένες σήμερα, ενέχουν ακριβώς το ίδιο προφίλ κινδύνου. Αυτό θα αλλάξει, καθώς πλέον η κύρια θα ενέχει το δημοσιονομικό και το δημογραφικό, ενώ η επικουρική θα περιλαμβάνει το επενδυτικό ρίσκο. Έτσι, επιτυγχάνεται διάχυση κινδύνου και συνδυαστικά οδηγούν σε ένα καλύτερα θωρακισμένο ασφαλιστικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, θα δίνεται και η επιλογή της επικουρικής πολύ μειωμένου επενδυτικού ρίσκου, όπου θα προσομοιάζει αρκετά με τη σημερινή επικουρική».

Σχετικά με τα αναδρομικά των συντάξεων χηρείας, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι τα αναδρομικά των συντάξεων χηρείας, από την ψήφιση τον Μάιο του 2019, θα καταβληθούν κανονικά. «Κάποια έχουν καταβληθεί ήδη, ενώ κάποια άλλα θα καταβληθούν μέσα στον Οκτώβριο. Είναι ένα θέμα το οποίο καταφέραμε και αντιμετωπίσαμε, επιλύοντας τα μηχανογραφικά ζητήματα που υπήρχαν. Η πληρωμή των αυξημένων συντάξεων χηρείας έχει ήδη γίνει από τον Σεπτέμβριο. Ακόμα, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έχει 23 διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα, γεγονός που δημιουργεί καθυστερήσεις μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών δικαιούχων της ίδιας σύνταξης» εξήγησε ο ίδιος.

Κλείνοντας, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν στην πορεία των αναδρομικών τα εξής: «Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις που ακόμα εκκρεμούν και, αν δεν έχουμε μία συνολική και τελική εικόνα των οφειλών του Δημοσίου, δεν είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε την αποπληρωμή τους. Αυτό, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θα γίνει μέσα στο 2019. Ευελπιστούμε πως, από το 2020, θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία των αποπληρωμών».