Plan B για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες
Αλληλεγγύη και ένα blan b για το μεταναστευτικό ζήτησε από την Ευρώπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και σημμετέχει την Σύνοδο Κορυφής.
Η συμφωνία του Brexit μπορεί να βρίσκεται στα ψηλά της ατζέντας, όμως για την Ελλάδα το σημαντικότερο θέμα είναι το μεταναστευτικό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε βάση στο ζήτημα διεθνοποιώντας το όπως είχε πρόθεση να κάνει και μάλιστα υπό την σκιά των απειλών του Ταγίπ Ερντογάν ότι αν δεν λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ θα «απελευθερώσει» κύματα από τα 3,6 εκατομμύρια μεταναστών και προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες.
«Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα προειδοποιώντας ότι η κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο το επόμενο διάστημα και γι' αυτό κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προετοιμάσει εκτάκτως εναλλακτικό σχέδιο για τον χειρισμό της κρίσης.
Η ΕΕ πρέπει «να εκπονήσει μία νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές γίνεται πιεστική. Από την 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα στα ελληνικά νησιά έχουν φτάσει περισσότεροι από 20.000 μετανάστες και παρά τις προσπάθειες μεταφοράς τους στην ηπειρωτική Ελλάδα η κατάσταση στα νησιά, ιδίως στην Λέσβο και στη Σάμο, κινδυνεύει να καταστεί χαοτική. Ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες στη Συρία ή αν ο Ερντογάν υλοποιήσει τις απειλές του και ανοίξει τις πόρτες «σπρώχνοντας» χιλιάδες ανθρώπους προς την Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει στα όριά του το σύστημα στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος.
Να εκπονήσει μία νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η Ελλάδα εξ αρχής υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σχετικά με στοχευμένα μέτρα, στοχευμένες κυρώσεις, για πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.
Σε σχέση με τα Δυτικά βαλκάνια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας και άγκυρα σταθερότητας σε μια πολύ ταραχώδη περιοχή. «Υποστηρίζουμε την πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη που παρασχέθηκε στους βόρειους γείτονές μας , αρκεί να σέβονται τις διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψαν, είναι προσηλωμένοι στο κράτος το διεθνές δίκαιο και φυσικά σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων», επισήμανε ο πρωθυπουργός.