ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έλενα Ράπτη στη Σάσα Σταμάτη: Αν ήμουν έγκυος θα το ξέρατε
Συναντήσαμε τη βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Έλενα Ράπτη, στην Αθήνα και μας μίλησε πρώτη φορά για τον γάμο της, ενώ σχολίασε και τις πολιτικές εξελίξεις.
«Ο γάμος μου έγινε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Πήρα λοιπόν την απόφαση να μείνει έξω από τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί δεν ήθελα να είναι μέρος της δημόσιας συζήτησης την προεκλογική περίοδο», δήλωσε η «γαλάζια» πολιτικός, ενώ για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει στη χώρα μια άλλη πνοή, κάτι που είναι ορατό σε όλους τους τομείς της πολιτικής».
Η ίδια μίλησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την καθιέρωση της ψήφου των ομογενών και το Μεταναστευτικό. Σημειώνεται ότι η κ. Ράπτη τα τελευταία χρόνια συντονίζει την καμπάνια «Ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Πιστεύετε πως η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία είναι υπέρ ή κατά των ελληνικών συμφερόντων;
Η αναστολή ήταν πρωτοβουλία τριών κρατών (Γαλλία, Δανία και Ολλανδία) και είναι μάλλον άξιο απορίας πώς δεν υπήρχε ανάλογο αίτημα και από άλλες χώρες. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι έπαθλο που μπορούν τα Σκόπια να το εξαργυρώσουν με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αγνοώντας όλες τις άλλες προϋποθέσεις. Υπάρχουν ζητήματα διαφάνειας, δημοκρατίας, λειτουργίας των θεσμών κ.λπ., στα οποία η πρόοδος του γειτονικού κρατιδίου είναι πολύ μικρή για να δικαιολογεί το άμεσο άνοιγμα της προενταξιακής διαδικασίας. Και φυσικά υπάρχουν και 35 κεφάλαια στη συνέχεια. Δεν είναι ζήτη-μα ελληνικών συμφερόντων. Εμείς λέμε σταθερά «ναι» στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων. Είπαμε όμως επίσης πριν από τις εκλογές πως λευκή κάρτα στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων δεν πρόκειται να δώσουμε.
Θεωρείτε πως αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και μια ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών;
Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να συνδεθεί το ένα γεγονός με το άλλο. Υπήρξε μια κακή συμφωνία, η οποία, δυστυχώς, είναι πλέον σε ισχύ. Αν η σκέψη των γειτόνων είναι: «Ανοίξτε μας την προενταξιακή διαδικασία, για να μην ακυρώσουμε τη συμφωνία», ας την απευθύνουν σε αυτούς που έσπευσαν να τους συγχαρούν όταν την υπέγραψαν. Ούτε βεβαίως θα μπούμε στην εσωτερική τους πολιτική συζήτηση για την άνοδο του VMRO και για πιθανά προβλήματα στα Βαλκάνια. Ας διαχειριστούν το θέμα με την ευθύνη που αναλογεί σε μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε. Το «όχι» των τριών χωρών δημιουργεί, πρακτικά, ζήτημα στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κι αυτό γιατί το Αρθρο 1, παρ. 10 προβλέπει ότι η αντικατάσταση εγγράφων και υλικού για εσωτερική χρήση στο γειτονικό κράτος θα ξεκινήσει μετά το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έβαλε την υπογραφή της σε μια συμφωνία η τήρηση της οποίας -και μάλιστα σε ένα τόσο κομβικό θέμα όσο η τήρηση της αρχής «erga omnes»- εξαρτάται από τη βούληση τρίτων κρατών. Γι’ αυτό και για πολλά άλλα λέγαμε πως η συμφωνία είναι προβληματική.
Σας βρίσκει σύμφωνη ο έλεγχος από την Αστυνομία στις προβολές της ταινίας «Τζόκερ»;
Μια αστυνομική επιχείρηση για αυτή την αιτία φαίνεται με μια πρώτη ματιά να είναι υπερβολική, από την άλλη πλευρά, ωστόσο, θεωρώ πως θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος για την τήρηση της σήμανσης των ηλικιών από τις επιχειρήσεις θεάματος. Υπάρχει λόγος που μπαίνουν όρια ηλικίας στα προγράμματα και τις προβολές της μικρής και της μεγάλης οθόνης. Αν πρέπει να αλλάξουμε τα όρια ή τη διαδικασία της απόφασης για τη σήμανση των ταινιών, μπορούμε να το συζητήσουμε. Αλλά το να μένουμε απαθείς και να κατηγορούμε ενέργειες που αποσκοπούν στην εφαρμογή του νόμου είναι μια επικίνδυνη συζήτηση.
Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη δήλωση του Αδωνι Γεωργιάδη για τη Novartis;
Δεν υπάρχει κάτι που να χρειάζεται ιδιαίτερο σχόλιο, πόσω μάλλον όταν ο ίδιος ο υπουργός διευκρίνισε με πολύ σαφή τρόπο την πραγματική ουσία της συγκεκριμένης δήλωσης. Αν κάποιος θέλει να βρίσκει ερμηνείες και παρανοήσεις, μπορεί να το κάνει για κάθε πολιτική δήλωση.
Τελικά, ο μικρός Παναγιώτης ταξιδεύει για Αμερική. Πώς νιώθετε;
Νιώθω ανακούφιση, όπως όλοι οι Ελληνες. Πετύχαμε ως λαός μια μικρή πρώτη νίκη δίνοντας ελπίδα στον μικρό Παναγιώτη. Και στον αγώνα αυτόν στάθηκαν αλληλέγγυοι όλοι οι Ελληνες, η φαρμακευτική εταιρεία που παράγει το φάρμακο και το νοσηλευτικό ίδρυμα στην Αμερική. Και βεβαίως ο υπουργός Υγείας, που έδειξε πως δεν είναι όλα πολιτική και ότι η ανθρωπιά έχει πάντοτε προτεραιότητα.
Φοβάστε μια έξαρση του Μεταναστευτικού;
Είναι μια πολύ σοβαρή πιθανότητα, για-τί αποτελεί τον κύριο μοχλό πίεσης του Ερντογάν προς την Ευρώπη. Ήδη οι ροές έχουν αυξηθεί και δεν αποκλείεται να συνεχιστούν. Θεωρώ πως θα πρέπει η Ευρώπη να κάνει πιο αποφασιστικά βήματα για τη θωράκισή της απέναντι στο φαινόμενο των μεταναστευτικών ροών. Έχω ξαναπεί πως η Ελλάδα δεν είναι ούτε αποθήκη ψυχών ούτε και χώρα χωρίς σύνορα. Είναι η μεθόριος της Ε.Ε. και η Ευρώπη οφείλει να δει το θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Τι γίνεται με τον ΟΑΣΘ και το συγκοινωνιακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης;
Όπως είχαμε υποσχεθεί, η κυβέρνηση προωθεί συνολικά το συγκοινωνιακό έργο της πόλης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη δέσμευση για το μετρό, το οποίο θα παραδοθεί εξ ολοκλήρου τον Απρίλιο του 2023, με τον σταθμό στη Βενιζέλου να αναδεικνύει με τον σωστό τρόπο την πλούσια πολιτιστική παράδοση της πόλης. Σε ό,τι αφορά τον χρεοκοπημένο από τον ΣΥ-ΡΙΖΑ ΟΑΣΘ, ήδη έχουν ενταχθεί στον στόλο του αρκετά λεωφορεία (πάνω από 100), ενώ από τις αρχές του χρόνου θα ενταχθούν στο καθημερινό του έργο μεταφοράς και τα ΚΤΕΛ (120 λεωφορεία). Σχεδιάζεται αναβάθμιση της περιφερειακής οδού της πόλης, με κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου από την περιοχή του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» έως το ύψος των Κωνσταντινουπολίτικων, καθώς και σύνδεση του λιμανιού με τους αυτοκινητόδρομους ΠΑΘΕ και Εγνατία. Επίσης, αρχές του 2020 σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός για πρόσληψη λειτουργού με εμπειρία σε συστήματα χωρίς οδηγό. Είναι βέβαιο πως κάτι αλλάζει.
Ποια είναι η θέση σας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού;
Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού είναι απόλυτα συνεπής με τη διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Είναι ευτύχημα που οι εκπρόσωποι των κομμάτων (εκτός αυτού του κ. Βαρουφάκη) κατέληξαν κατ’ αρχήν σε βασικές κοινές θέσεις και άρα υπάρχει υλικό που μπορεί να δουλευτεί για τη δημιουργία ενός νόμου. Θεωρώ πως αποτελεί επιτυχία της συναινετικής πολιτικής του πρωθυπουργού. Η ψήφος των εκτός Ελλάδας εκλογέων θα προσμετράται στο τελικό συλλογικό αποτέλεσμα, οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό θα ψηφίζουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο από 12 υποψηφίους θα έχει 15, για να διευκολυνθούν τα κόμματα να τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις υποψηφίους από το εξωτερικό, ενώ η ψηφοφορία θα γίνεται στις κατά τόπους πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας. Ακόμη, θα μπορούν να ψηφίσουν με αυτή τη διαδικασία όσοι λείπουν λιγότερο από 35 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν μείνει δύο χρόνια στην Ελλάδα. Είναι, νομίζω, ώρα να ενσωματώσουμε τον Ελληνισμό της Διασποράς και σε επίπεδο πολιτικής διαδικασίας.
Πώς βλέπετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τους πρώτους μήνες ως πρωθυπουργό;
Θεωρώ πως ο πρωθυπουργός έχει κάνει από τις πρώτες ημέρες της θητείας του πολύ ξεκάθαρο το στίγμα της πολιτικής του. Οι αγορές τον εμπιστεύονται, η Ευρώπη βλέπει την επιστροφή της σοβαρότητας στην πολιτική, οι επενδυτές βλέπουν πλέον την Ελλάδα ως ευκαιρία, η επιχειρηματική αισιοδοξία καταγράφεται με όλο και υψηλότερα νούμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει στη χώρα μια άλλη πνοή, κάτι που είναι ορατό σε όλους τους τομείς της πολιτικής.
Το πιο μεγάλο όνειρο, τον γάμο σας, τον κρατήσατε μυστικό. Γιατί;
Ο γάμος μας έγινε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Πήρα λοιπόν την απόφαση να μείνει έξω από τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί δεν ήθελα να είναι μέρος της δημόσιας συζήτησης την προεκλογική περίοδο. Ούτε ήθελα να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο επικοινωνιακά στον πολιτικό μου αγώνα. Ήταν μια προσωπική στιγμή, που την κρατήσαμε δική μας στον χρόνο που έπρεπε.
Πώς πάει ο έγγαμος βίος;
Διανύει λίγους μήνες και πάει περίφημα. Δεν έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας. Απλά προστέθηκε σε αυτή η κοινή μας ζωή και περισσότερα σχέδια για το μέλλον. Είναι ένας γάμος σαν όλους τους άλλους.
Καταφέρνετε να κρατάτε τα φώτα μακριά από τον γάμο σας;
Συνήθως όχι. Όλο και κάτι βρίσκω σε κάποια δημοσίευση στα έντυπα και στον ηλεκτρονικό Τύπο. Θέλουμε να κρατήσουμε την ιδιωτική μας ζωή ιδιωτική. Υπάρχουν ειδήσεις πολύ πιο εν-διαφέρουσες από μια φωτογραφία του γάμου μας.
Πολλοί λένε πως η Ελενα είναι έγκυος. Μήπως είναι αλήθεια και θα μείνει και αυτό μυστικό;
Θα σας πω ότι, ακόμη και μυστικό να ήταν, μάλλον δύσκολα θα έμενε κρυφό για καιρό!
*** Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα, Παραποσκευή 25 Οκτωβρίου
«Ο γάμος μου έγινε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Πήρα λοιπόν την απόφαση να μείνει έξω από τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί δεν ήθελα να είναι μέρος της δημόσιας συζήτησης την προεκλογική περίοδο», δήλωσε η «γαλάζια» πολιτικός, ενώ για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει στη χώρα μια άλλη πνοή, κάτι που είναι ορατό σε όλους τους τομείς της πολιτικής».
Η ίδια μίλησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την καθιέρωση της ψήφου των ομογενών και το Μεταναστευτικό. Σημειώνεται ότι η κ. Ράπτη τα τελευταία χρόνια συντονίζει την καμπάνια «Ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Πιστεύετε πως η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία είναι υπέρ ή κατά των ελληνικών συμφερόντων;
Η αναστολή ήταν πρωτοβουλία τριών κρατών (Γαλλία, Δανία και Ολλανδία) και είναι μάλλον άξιο απορίας πώς δεν υπήρχε ανάλογο αίτημα και από άλλες χώρες. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι έπαθλο που μπορούν τα Σκόπια να το εξαργυρώσουν με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αγνοώντας όλες τις άλλες προϋποθέσεις. Υπάρχουν ζητήματα διαφάνειας, δημοκρατίας, λειτουργίας των θεσμών κ.λπ., στα οποία η πρόοδος του γειτονικού κρατιδίου είναι πολύ μικρή για να δικαιολογεί το άμεσο άνοιγμα της προενταξιακής διαδικασίας. Και φυσικά υπάρχουν και 35 κεφάλαια στη συνέχεια. Δεν είναι ζήτη-μα ελληνικών συμφερόντων. Εμείς λέμε σταθερά «ναι» στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων. Είπαμε όμως επίσης πριν από τις εκλογές πως λευκή κάρτα στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων δεν πρόκειται να δώσουμε.
Θεωρείτε πως αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και μια ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών;
Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να συνδεθεί το ένα γεγονός με το άλλο. Υπήρξε μια κακή συμφωνία, η οποία, δυστυχώς, είναι πλέον σε ισχύ. Αν η σκέψη των γειτόνων είναι: «Ανοίξτε μας την προενταξιακή διαδικασία, για να μην ακυρώσουμε τη συμφωνία», ας την απευθύνουν σε αυτούς που έσπευσαν να τους συγχαρούν όταν την υπέγραψαν. Ούτε βεβαίως θα μπούμε στην εσωτερική τους πολιτική συζήτηση για την άνοδο του VMRO και για πιθανά προβλήματα στα Βαλκάνια. Ας διαχειριστούν το θέμα με την ευθύνη που αναλογεί σε μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε. Το «όχι» των τριών χωρών δημιουργεί, πρακτικά, ζήτημα στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κι αυτό γιατί το Αρθρο 1, παρ. 10 προβλέπει ότι η αντικατάσταση εγγράφων και υλικού για εσωτερική χρήση στο γειτονικό κράτος θα ξεκινήσει μετά το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έβαλε την υπογραφή της σε μια συμφωνία η τήρηση της οποίας -και μάλιστα σε ένα τόσο κομβικό θέμα όσο η τήρηση της αρχής «erga omnes»- εξαρτάται από τη βούληση τρίτων κρατών. Γι’ αυτό και για πολλά άλλα λέγαμε πως η συμφωνία είναι προβληματική.
Σας βρίσκει σύμφωνη ο έλεγχος από την Αστυνομία στις προβολές της ταινίας «Τζόκερ»;
Μια αστυνομική επιχείρηση για αυτή την αιτία φαίνεται με μια πρώτη ματιά να είναι υπερβολική, από την άλλη πλευρά, ωστόσο, θεωρώ πως θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος για την τήρηση της σήμανσης των ηλικιών από τις επιχειρήσεις θεάματος. Υπάρχει λόγος που μπαίνουν όρια ηλικίας στα προγράμματα και τις προβολές της μικρής και της μεγάλης οθόνης. Αν πρέπει να αλλάξουμε τα όρια ή τη διαδικασία της απόφασης για τη σήμανση των ταινιών, μπορούμε να το συζητήσουμε. Αλλά το να μένουμε απαθείς και να κατηγορούμε ενέργειες που αποσκοπούν στην εφαρμογή του νόμου είναι μια επικίνδυνη συζήτηση.
Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη δήλωση του Αδωνι Γεωργιάδη για τη Novartis;
Δεν υπάρχει κάτι που να χρειάζεται ιδιαίτερο σχόλιο, πόσω μάλλον όταν ο ίδιος ο υπουργός διευκρίνισε με πολύ σαφή τρόπο την πραγματική ουσία της συγκεκριμένης δήλωσης. Αν κάποιος θέλει να βρίσκει ερμηνείες και παρανοήσεις, μπορεί να το κάνει για κάθε πολιτική δήλωση.
Τελικά, ο μικρός Παναγιώτης ταξιδεύει για Αμερική. Πώς νιώθετε;
Νιώθω ανακούφιση, όπως όλοι οι Ελληνες. Πετύχαμε ως λαός μια μικρή πρώτη νίκη δίνοντας ελπίδα στον μικρό Παναγιώτη. Και στον αγώνα αυτόν στάθηκαν αλληλέγγυοι όλοι οι Ελληνες, η φαρμακευτική εταιρεία που παράγει το φάρμακο και το νοσηλευτικό ίδρυμα στην Αμερική. Και βεβαίως ο υπουργός Υγείας, που έδειξε πως δεν είναι όλα πολιτική και ότι η ανθρωπιά έχει πάντοτε προτεραιότητα.
Φοβάστε μια έξαρση του Μεταναστευτικού;
Είναι μια πολύ σοβαρή πιθανότητα, για-τί αποτελεί τον κύριο μοχλό πίεσης του Ερντογάν προς την Ευρώπη. Ήδη οι ροές έχουν αυξηθεί και δεν αποκλείεται να συνεχιστούν. Θεωρώ πως θα πρέπει η Ευρώπη να κάνει πιο αποφασιστικά βήματα για τη θωράκισή της απέναντι στο φαινόμενο των μεταναστευτικών ροών. Έχω ξαναπεί πως η Ελλάδα δεν είναι ούτε αποθήκη ψυχών ούτε και χώρα χωρίς σύνορα. Είναι η μεθόριος της Ε.Ε. και η Ευρώπη οφείλει να δει το θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Τι γίνεται με τον ΟΑΣΘ και το συγκοινωνιακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης;
Όπως είχαμε υποσχεθεί, η κυβέρνηση προωθεί συνολικά το συγκοινωνιακό έργο της πόλης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη δέσμευση για το μετρό, το οποίο θα παραδοθεί εξ ολοκλήρου τον Απρίλιο του 2023, με τον σταθμό στη Βενιζέλου να αναδεικνύει με τον σωστό τρόπο την πλούσια πολιτιστική παράδοση της πόλης. Σε ό,τι αφορά τον χρεοκοπημένο από τον ΣΥ-ΡΙΖΑ ΟΑΣΘ, ήδη έχουν ενταχθεί στον στόλο του αρκετά λεωφορεία (πάνω από 100), ενώ από τις αρχές του χρόνου θα ενταχθούν στο καθημερινό του έργο μεταφοράς και τα ΚΤΕΛ (120 λεωφορεία). Σχεδιάζεται αναβάθμιση της περιφερειακής οδού της πόλης, με κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου από την περιοχή του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» έως το ύψος των Κωνσταντινουπολίτικων, καθώς και σύνδεση του λιμανιού με τους αυτοκινητόδρομους ΠΑΘΕ και Εγνατία. Επίσης, αρχές του 2020 σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός για πρόσληψη λειτουργού με εμπειρία σε συστήματα χωρίς οδηγό. Είναι βέβαιο πως κάτι αλλάζει.
Ποια είναι η θέση σας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού;
Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού είναι απόλυτα συνεπής με τη διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Είναι ευτύχημα που οι εκπρόσωποι των κομμάτων (εκτός αυτού του κ. Βαρουφάκη) κατέληξαν κατ’ αρχήν σε βασικές κοινές θέσεις και άρα υπάρχει υλικό που μπορεί να δουλευτεί για τη δημιουργία ενός νόμου. Θεωρώ πως αποτελεί επιτυχία της συναινετικής πολιτικής του πρωθυπουργού. Η ψήφος των εκτός Ελλάδας εκλογέων θα προσμετράται στο τελικό συλλογικό αποτέλεσμα, οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό θα ψηφίζουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο από 12 υποψηφίους θα έχει 15, για να διευκολυνθούν τα κόμματα να τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις υποψηφίους από το εξωτερικό, ενώ η ψηφοφορία θα γίνεται στις κατά τόπους πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας. Ακόμη, θα μπορούν να ψηφίσουν με αυτή τη διαδικασία όσοι λείπουν λιγότερο από 35 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν μείνει δύο χρόνια στην Ελλάδα. Είναι, νομίζω, ώρα να ενσωματώσουμε τον Ελληνισμό της Διασποράς και σε επίπεδο πολιτικής διαδικασίας.
Πώς βλέπετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τους πρώτους μήνες ως πρωθυπουργό;
Θεωρώ πως ο πρωθυπουργός έχει κάνει από τις πρώτες ημέρες της θητείας του πολύ ξεκάθαρο το στίγμα της πολιτικής του. Οι αγορές τον εμπιστεύονται, η Ευρώπη βλέπει την επιστροφή της σοβαρότητας στην πολιτική, οι επενδυτές βλέπουν πλέον την Ελλάδα ως ευκαιρία, η επιχειρηματική αισιοδοξία καταγράφεται με όλο και υψηλότερα νούμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει στη χώρα μια άλλη πνοή, κάτι που είναι ορατό σε όλους τους τομείς της πολιτικής.
Το πιο μεγάλο όνειρο, τον γάμο σας, τον κρατήσατε μυστικό. Γιατί;
Ο γάμος μας έγινε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Πήρα λοιπόν την απόφαση να μείνει έξω από τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί δεν ήθελα να είναι μέρος της δημόσιας συζήτησης την προεκλογική περίοδο. Ούτε ήθελα να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο επικοινωνιακά στον πολιτικό μου αγώνα. Ήταν μια προσωπική στιγμή, που την κρατήσαμε δική μας στον χρόνο που έπρεπε.
Πώς πάει ο έγγαμος βίος;
Διανύει λίγους μήνες και πάει περίφημα. Δεν έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας. Απλά προστέθηκε σε αυτή η κοινή μας ζωή και περισσότερα σχέδια για το μέλλον. Είναι ένας γάμος σαν όλους τους άλλους.
Καταφέρνετε να κρατάτε τα φώτα μακριά από τον γάμο σας;
Συνήθως όχι. Όλο και κάτι βρίσκω σε κάποια δημοσίευση στα έντυπα και στον ηλεκτρονικό Τύπο. Θέλουμε να κρατήσουμε την ιδιωτική μας ζωή ιδιωτική. Υπάρχουν ειδήσεις πολύ πιο εν-διαφέρουσες από μια φωτογραφία του γάμου μας.
Πολλοί λένε πως η Ελενα είναι έγκυος. Μήπως είναι αλήθεια και θα μείνει και αυτό μυστικό;
Θα σας πω ότι, ακόμη και μυστικό να ήταν, μάλλον δύσκολα θα έμενε κρυφό για καιρό!
*** Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα, Παραποσκευή 25 Οκτωβρίου