Μητσοτάκης από COSCO: Η κυβέρνηση δημιουργεί σταθερές και θετικό επενδυτικό κλίμα
Τις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά επισκέφθηκαν ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κίνας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη και Peng Liyuan.
Οι δύο ηγέτες έτυχαν θερμής υποδοχής στην είσοδο των γραφείων από εργαζόμενους της επιχείρησης που κρατούσαν σημαιάκια των δύο χωρών, καθώς και από τον Πρόεδρο της Cosco Xu Lirong.
Οι κ. Μητσοτάκης και Jinping παρακολούθησαν τις ομιλίες που απηύθυναν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Προέδρος της Cosco Xu Lirong, στις οποίες τόνισαν την επιτυχημένη συνεργασία των δύο πλευρών και τον στόχο για την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά.
Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους βγήκαν στο μπαλκόνι των γραφείων με θέα στις εγκαταστάσεις και τα ελλιμενισμένα πλοία. Ο επικεφαλής της Cosco τους παρουσίασε μεταξύ άλλων τα δύο τρένα που βρίσκονταν πάνω στη σιδηροτροχιά με δεκάδες εμπορευματοκιβώτια, στο ξεκίνημα της ταχείας γραμμής που ενώνει τη θάλασσα με την ξηρά, την Κίνα με την Ευρώπη.
Παράλληλα, οι κ. Μητσοτάκης και Jinping είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τέσσερις Έλληνες εργαζόμενους (του ΣΕΠ και του ΟΛΠ) για το αντικείμενο της δουλειάς τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση δημιουργεί σταθερές για το επενδυτικό κλίμα και για τη χώρα που θα δημιουργήσουν οφέλη για όλους.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Σι Τζινπινγκ στην Ελλάδα έχουν ήδη υπογραφεί 16 συμφωνίες συνεργασίες ενώ εκδόθηκε και κοινή διακήρυξη των δύο χωρών στην οποία περιγράφεται το πλαίσιο της εμβάθυνσης της συνολικής συνεργασίας των δύο πλευρά.
Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός μετά την ενημέρωση που είχε από κοινού με τον Κινέζο πρόεδρο στα γραφεία του ΟΛΠ αναφέρθηκε στη σημασία της επένδυσης αυτής και σύμφωνα με πληροφορίες τόνισε πως στο παρελθόν υπήρχαν αντιδράσεις αλλά πλέον είναι κοινώς αποδεκτά τα οφέλη που υπάρχουν και για τις δύο πλευρές.
Μάλιστα φέρεται να τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση δημιουργεί σταθερές για τη δημιουργία ενός θετικού επενδυτικού κλίματος στη χώρα προσθέτοντας πως με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται αναπτυξιακές δυνατότητες με οφέλη για όλους.
Από την πλευρά του ο Σι Τζινπινγκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της επένδυσης. Σημειώνεται πως ο Προέδρος της Κίνας έχει χαρακτηρίσει την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά ως το «Κεφάλι του δράκου» δίνοντας με τον τρόπο αυτό ιδιαίτερη σημασία στην κινεζική αυτή επένδυση στην Ελλάδα, δείχνοντας όμως παράλληλα ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για άλλες επενδύσεις.
Λίγο νωρίτερα Κυριάκος Μητσοτάκης και Σι Τζινπίνγκ κατά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου συμφώνησαν ότι οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων 47 χρόνια πριν. Υπό το φως πολύπλοκων και βαθιών αλλαγών που συντελούνται στο διεθνές γίγνεσθαι, οι δυο πλευρές, εμφορούμενες από τις αξίες του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος, έχουν εργαστεί για την εμβάθυνση της ελληνο-κινεζικής ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας, που υπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών και των λαών τους, και η οποία θα ευνοήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας, καθώς και την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και ευημερίας.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι οι στενές επαφές μεταξύ των ηγετών των δυο χωρών διαδραματίζουν ένα σημαντικό καθοδηγητικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Οι δυο πλευρές δεσμεύονται να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν την συνεργασία τους βάσει της σημαντικής ομοφωνίας στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των δυο χωρών. Τα υπουργεία Εξωτερικών των δυο χωρών θα ενισχύσουν περαιτέρω τις μεταξύ τους πολιτικές διαβουλεύσεις σύμφωνα με το Πρωτόκολλο για τις Πολιτικές Διαβουλεύσεις που υπεγράφη μεταξύ των ανωτέρω υπουργείων τον Φεβρουάριο του 2000.
Επαναβεβαίωσαν το σεβασμό τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα αμφότερων, καθώς και την αμοιβαία κατανόηση και στήριξη για θέματα που αφορούν θεμελιώδη συμφέροντα και βασικές ανησυχίες εκάστου μέρους. Η Ελλάδα επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην αρχή της «μίας Κίνας», το σεβασμό της για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, καθώς και τη στήριξή της για το ενιαίο της Κίνας. Η Κίνα αναγνώρισε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.