Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο, μίλησε ο πρώην υπουργός, Παύλος Γερουλάνος.

Αναφερόμενος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γερουλάνος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το «συνέδριο ήταν ένα κακοστημένο συνέδριο το οποίο έστειλε όλα τα λάθος μηνύματα προς τα έξω γιατί ενώ αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε μεγάλα, ανοιχτά, δημοκρατικά κόμματα αυτό ήταν ένα συνέδριο που έγινε χωρίς συνεδριακό διάλογο, μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ξέραμε ποιος είναι καλεσμένος ποιος όχι, δεν έγινε μια ουσιαστική δημοκρατική διαδικασία μέσα σε ένα χώρο ο οποίος τη χρειάζεται αυτή τη στιγμή».

Συγκριμένα είπε: «Αυτό σε μια τέτοια εποχή στέλνει το μήνυμα ότι μαζεύουμε 1.000-2.000 ανθρώπους σε ένα μέρος ουσιαστικά για να τους πούμε «υπογράψτε εδώ να διεκπεραιώσετε κάτι», όχι για να τους ζητήσουμε τη γνώμη τους. Το εντελώς λάθος μήνυμα σε μια κοινωνία η οποία σήμερα χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία».

Αναφορικά με την άποψη του στο συνέδριο ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, σημείωσε ότι δεν θα αποδεχτεί ότι η άποψή του ήταν μειοψηφική, «αντίθετα από τους ανθρώπους που ψήφισαν τις τελικές αποφάσεις του συνεδρίου εγώ πήρα 2.000 υπογραφές ανθρώπων που ζητάνε ένα πραγματικά δημοκρατικό συνέδριο, άρα 2.000 απέναντι σε αυτούς τους 1200 ανθρώπους που ήταν στην αίθουσα δείχνει ότι είναι πλειοψηφικό το ρεύμα». «Δεύτερον από τους 5.500 ανθρώπους που καλέσανε πήγαν 1.200-1.300 αυτό σημαίνει ότι 4.000 ανθρωποι γύρισαν την πλάτη τους. 4.000 ανθρωποι δεν πήγανε και ακόμα βγαίνουν και λένε ότι αυτά είναι πλειοψηφικές αποφάσεις; Είναι αστείο ...», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα μείνει στο ΚΙΝΑΛ απάντησε ότι θα συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει τώρα. Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε πως «το να φύγουμε από την εσωστρέφεια και να αρχίσουμε να μιλάμε για πολιτικές προτάσεις είναι πολύ σημαντικό». Παράλληλα εξήγησε ότι «η εσωστρέφεια δεν συμβαίνει επειδή κάποιος έχει διαφορετική άποψη, η εσωστρέφεια δημιουργείται όταν η μειοψηφία δεν σέβεται την πλειοψηφία».

Ο κ. Γερουλάνος είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν είμαι έτοιμος να σας πω ότι αυτό που εκπροσωπώ εγώ είναι μειοψηφικό ή πλειοψηφικό, δεν το ξέρουμε διότι αν δεν έχουμε δημοκρατικές διαδικασίες δεν το ξέρουμε. Αν είναι πλειοψηφικό καλά θα κάνουν να με ακούσουν, αν είναι μειοψηφικό καλά θα κάνω να σιωπήσω για να το ξέρουμε όμως θέλει δημοκρατικές διαδικασίες. ...Όσο δεν έχεις δημοκρατικές διαδικασίες η εσωστρέφεια συνεχίζεται διότι ο καθένας δεν ξέρει ποια το ρόλο του».

Ακόμη τόνισε ότι «εγώ όλες μου τις μάχες τις έχω δώσει εδώ και τις έχω δώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, θα μπορούσα να έχω φύγει κάτω από άλλες συνθήκες, να έχω πάει στο κόμμα του κ. Παπανδρέου, να έχω πάει να ζητήσω τη βοήθεια του κ. Τσίπρα για τις δημοτικές εκλογές». «Όλα αυτά ήταν επιλογές δικές μου τις οποίες επέλεξα να μη τις κάνω γιατί πιστεύω ότι αυτός ο χώρος μπορεί να δημιουργήσει κάτι καινούργιο, μπορεί να οδηγήσει την πολιτική σε ένα διαφορετικό δρόμο», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι «το να λένε κάποιοι ότι τα λεω όλα αυτά για να πάω κάπου αλλού προφανώς τα λένε επειδή δεν έχουν πολιτικά επιχειρήματα».

Ερωτηθείς αν αποκλείει την προσχώρησή του στο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Έχω πει χίλιες φορές και θα το πω άλλες χίλιες, το λένε για να απαξιώσουν την κριτική που κάνω. Επειδή δεν έχουν επιχειρήματα κατά της κριτικής λένε ότι θέλω να φύγω, μα θα είχα φύγει καιρό»!

Στην ερώτηση για το αν θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ το 2021 δήλωσε ότι «είναι νωρίς ακόμα για να τα πούμε αυτά τα πράγματα, ας κάνουμε την πολιτική δουλειά μέσα από αυτό το φορέα ο οποίος πρέπει να αποσαφηνίσει τι είναι και πως λειτουργεί από εδώ και πέρα».

Ερωτηθείς πως αξιολογεί την κυβέρνηση υποστήριξε πως «η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη ουσιαστικά και σαν ιδεολογία είναι πάρα πολύ πιο κοντά στην υπόθεση των μνημονίων». «Είναι ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα το οποίο ουσιαστικά η ευρωπαϊκή του πλευρά επέβαλε τα μνημόνια στην Ελλάδα με ότι αυτό σημαίνει άρα ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας φυσικός συνεχιστής των μνημονίων στην Ελλάδα», ισχυρίστηκε.

Εν κατακλείδι, ο κ. Γερουλάνος σημείωσε: «Ο χώρος μας πρέπει να φέρει ένα όραμα, δεν φτάνει το «θα σκίσω τα μνημόνια», δεν φτάνει λίγο από Δεξιά και λίγο από Αριστερά χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο. Ένα σχέδιο το οποίο θα είναι ελληνικό, ανθρωποκεντρικό και σοσιαλιστικό, ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να μιλήσει απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και αυτό οφείλουμε εμείς και πάνω σε αυτό δουλεύω εγώ».