Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης στον ΟΗΕ: Άκυρη η συμφωνία με την Τουρκία
Την συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας αποδομεί πλήρως ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, Aguila Saleh Eissa, με επιστολή που έστειλε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης αμφισβητεί την εγκυρότητα της συμφωνίας αλλά και τη νομιμότητα της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζει παράνομη οντότητα, καταγγέλλει ότι στόχος του μνημονίου είναι «η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης, του εναερίου χώρου, των λιμένων και των χωρικών υδάτων της από τα Τουρκικά στρατεύματα» και αναφέρει ότι το μνημόνιο «δείχνει εν πολλοίς άγνοια της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων/ζωνών δικαιοδοσίας μεταξύ του κράτους της Λιβύης και της Δημοκρατίας της Τουρκίας».
Το κείμενο της επιστολής του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης κ. Aguila Saleh Eissa στον γ.γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτιέρες μεταφρασμένο στα ελληνικά έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα η Βουλή των Ελλήνων ενόψει και της συνάντησης της Πέμπτης του Λιβύου Προέδρου με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα.
Στο κείμενο της επιστολής ο κ. Σαλεχ παραθέτει με αναλυτικό τρόπο τα επιχειρήματα τα οποία εδράζονται τόσο τόσο στο Δίκαιο της Θάλασσας όσο και στην πολιτική Συμφωνία της Λιβύης και με βάση τα οποία το Μνημόνιο μεταξύ της κυβέρνησης της Λιβύης και της Τουρκίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι άκυρο.
Μεταξύ άλλων ο κ. Σαλεχ, ο οποίος αναμένεται στην Ελλάδα την Πέμπτη, επισημαίνει ότι το δεύτερο στοιχείο/σκέλος του Μνημονίου δείχνει εν πολλοίς άγνοια της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων/ζωνών δικαιοδοσίας μεταξύ του κράτους της Λιβύης και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. «Είναι ως εκ τούτου άκυρο για τους ακόλουθους λόγους:
α) Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν /παρεμβάλλονται αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, πέραν των αλληλεπικαλυπτόμενων θαλασσίων συνόρων με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» αναφέρεται.
Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Σαλεχ τονίζει ότι: «Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής χωρίς επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ως στόχο την εκχώρηση της κυριαρχίας του κράτους της Λιβύης και των νόμιμων δικαιωμάτων του στη Δημοκρατία της Τουρκίας ώστε να της επιτρέψει να επενδύσει στην περιοχή αυτή, γεγονός απαράδεκτο και άκυρο ως αντιβαίνον σε όλους τους αποδεκτούς κανόνες και πρότυπα».