Βαρβιτσιώτης: Χωρίς αμφιβολία το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα υπαρξιακό για την ΕΕ
Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να ’χαμε να λέγαμε» με το δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα υπαρξιακό για την ΕΕ γιατί η ΕΕ έχει διχαστεί εξαιτίας αυτού του θέματος». Παράλληλα τόνισε ότι μεταναστευτικό «έχει προκαλέσει φοβερές πολιτικές αναταράξεις σε όλες τις χώρες, έχουν γεννηθεί καινούργια κινήματα, έχει φτιαχτεί ένας συνασπισμός χωρών που είναι οι χώρες του Βισεγκραντ οι οποίες κρατάνε μια σκληρή στάση απέναντι σε αυτή την υπόθεση, και είναι γεγονός ότι πλέον αρχίζουμε να αισθανόμαστε ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα κοινωνικής αντίδρασης και στην Ελλάδα». «Τα χρόνια της αδράνειας, που δεν αντιμετωπίσαμε αυτό το πρόβλημα με τους όρους της αποτελεσματικότητας, έρχονται τελικά και ζητάνε αυτή τη στιγμή μια λύση», συμπλήρωσε.
Την ίδια στιγμή σημείωσε πως «πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία να δίνει στην Ελλάδα, στην Ιταλία και την Ισπανία στη Μάλτα και στην Κύπρο μια λειτουργική διέξοδο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα. Αυτό σημαίνει να ελαφρυνθούνε τα νησιά, να μπορέσουν να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή τους, να εμπεδωθεί πάλι το αίσθημα ασφάλειας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι «το δεύτερο είναι να υπάρχει μια λύση η οποία να προστατεύει την Ευρώπη απέναντι στη διαρκή απειλή και εκβιασμό από την πλευρά της Τουρκίας». «Γιατί όλες αυτές οι δηλώσεις του Ερντογάν και των υπολοίπων από την τουρκική πλευρά ουσιαστικά είναι η έκφραση ενός εκβιασμού προς την ΕΕ» πρόσθεσε και εξέφρασε την άποψη πως «η Ευρώπη πάρα πολλές φορές μέχρι τώρα δείχνει αμήχανη απέναντι σε αυτό τον εκβιασμό». «Και το τρίτο θέμα το οποίο πρέπει επιτέλους να λύσει είναι ότι πρέπει να βάλει και ορισμένους κανόνες για το ποιοι είναι αυτοί που μπορεί να είναι αποδεκτοί μέσα στην ενωμένη Ευρώπη και ποιοι δεν είναι αποδεκτοί», συμπλήρωσε.
Για τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «η οργάνωση κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά είναι μια σοβαρή απόφαση και είναι μια απόφαση η οποία σε βάθος χρόνου, μαζί με τις αλλαγές που έγιναν στη διαδικασία του ασύλου που ισχύουν από την 1/1/20, μπορούν να ορθώσουν από τη δικιά μας πλευρά έναν τοίχο απέναντι σε αυτή την ακατάσχετη προσπελασιμότητα η οποία υπάρχει προς τη χώρα».
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε χαρακτηριστικά: «Περιμένω να λειτουργήσει επιτέλους ο νόμος Χρυσοχοϊδη για το άσυλο και αυτό σημαίνει να αυξηθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία αλλά και οι επιστροφές προς τις τρίτες χώρες. Αν δεν δείξουμε ότι και εμείς προχωράμε σε επιστροφές και σταματάμε αυτή την πολιτική η οποία ίσχυσε τα τελευταία πέντε χρόνια ότι δεχόμαστε τους πάντες και δεν στέλνουμε κανέναν πίσω, δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να δούμε περισσότερη αλληλεγγύη από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων μας».
Ερωτηθείς αν υπάρχει προοπτική να αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου, εξέφρασε την άποψη πως «και οι δηλώσεις του κ. Σχοινά μέσα από τις οποίες είπε ότι το Δουβλίνο πέθανε, και η διάθεση που έχει δείξει, βασικά η Γερμανία, για την αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής της Ένωσης και είναι η βασική προτεραιότητά της στη γερμανική προεδρία μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 νομίζω ότι μπορεί να μας οδηγήσουν σε μια πραγματική αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής». «Σε αυτή τη συζήτηση εμείς πρέπει να προσέλθουμε με μια θετική ατζέντα», εξήγησε υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η θετική ατζέντα θα πρέπει να είναι ότι η Ελλάδα επιτέλους κάνει αυτό που πρέπει, φυλάει τα σύνορά της, φυλάει τα σύνορα της Ευρώπης και επιστρέφει στις χώρες από τις οποίες προήλθανε τους παράνομους μετανάστες και υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια ομπρέλα που κάνει αυτές τις δύο λειτουργίες πιο εύκολη».
Αναφορικά με τις δηλώσεις Ακάρ, απάντησε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε κάτι τέτοιο από την τουρκική πλευρά, αυτό είναι μόνιμη συζήτηση τα τελευταία 40 χρόνια». «Δεν είναι κάτι καινούργιο δηλαδή μη μας εντυπωσιάζει η δήλωση του κ. Ακάρ», τόνισε ο ίδιος.
«Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε δύο πράγματα, πρώτα από όλα πως θα εμβαθύνουμε τις διεθνείς μας συμμαχίες. Πράγμα το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί μέσα από μια πολύπλευρη διπλωματική προσπάθεια να κάνει, συνομιλώντας με όλους όσους έχουνε ρόλο και θέση στα θέματα της Μεσογείου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Και το δεύτερο είναι να εξοπλίσουμε το διπλωματικό μας οπλοστάσιο με σχέσεις συναντίληψης», κατέληξε.