Στην προστασία της πρώτης κατοικίας έχουν ενταχθεί χιλιάδες Έλληνες, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ τόνισε πως όσοι έχουν ενταχθεί δεν θα βγουν από τη ρύθμιση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης για την πρώτη κατοικία και το νέο πτωχευτικό κώδικα επεσήμανε ότι «Έχουν ενταχθεί σε αυτό το μέτρο χιλιάδες συμπολίτες μας, αυτοί που έχουν ανάγκη έχουν ενταχθεί και είχαν όλο το χρόνο να ενταχθούν και επί ΝΔ και επί ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά των πιστωτών τίθεται ένα θέμα ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος γιατί έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια, και αυτό είναι μεγάλο βαρίδι για την ανάταξη της οικονομίας, και λένε ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα ότι οι τράπεζές σας αρχίζουν να έχουν μια πιο αυστηρή αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων έτσι ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, να ανέβει η μετοχή τους, να προσελκύσουν καταθέσεις, να προχωρήσουν μπροστά και να μην είναι βαρίδι για την πρόοδο της οικονομίας. Αυτό είναι το σκεπτικό και προσθέτουνε, απ’ όσο καταλαβαίνω, ότι έχουν ληφθεί μέτρα κατ’ επανάληψη εδώ και δέκα χρόνια, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που είναι ενταγμένοι και δεν βγαίνουν από αυτά τα μέτρα άρα από ένα σημείο και μετά πρέπει να τροποποιηθεί το καθεστώς».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η απόφαση των θεσμών μπορεί να εξελιχθεί σε μια «χειροβομβίδα» για την κυβέρνηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι «Πιστεύω πως όχι λόγω του ότι έχουν ενταχθεί πάρα πολλοί άνθρωποι στο μέτρο αυτό και όσοι έχουν ενταχθεί δεν βγαίνουν. Επειδή έχουν γίνει αυτά που έχουν γίνει νομίζω ότι το πράγμα θα κυλήσει σχετικά ομαλά, υπήρχε όλος ο χρόνος προετοιμασίας».

Αναφορικά με τη ΛΑΡΚΟ ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε πως «Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε. Η ΛΑΡΚΟ είναι η πιο προβληματική επιχείρηση στην Ελλάδα αυτή την ώρα. Η ΛΑΡΚΟ χρωστάει 340 εκ. στη ΔΕΗ, έχει να επιστρέψει πίσω στο Δημόσιο μετά από απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ, γύρω στα 135 εκ., έχει πρόστιμα περιβαλλοντικά 50 εκ., δεν έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, μολύνει τον Ευβοϊκό και λειτουργεί εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων της γιατί μόνο τους τελευταίους 6 μήνες είχαμε δυο θανατηφόρα. Αυτό το πράγμα σέρνεται εδώ και 35 χρόνια, τώρα βεβαίως έχει οξυνθεί αλλά πάντα ήταν προβληματική. Υπάρχει μια απόφαση της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής επιτροπής του 2014 που δεν εφαρμόστηκε, κακώς κατά την άποψή μου γιατί δίνει μια διέξοδο τουλάχιστον να βρούμε άκρη με την ΕΕ και να προχωρήσει η επιχείρηση καθαρή βαρών, η οποία λέει ότι για να αντιμετωπιστεί το θέμα των κρατικών ενισχύσεων και επειδή δεν μπορεί η επιχείρηση να τις γυρίσει πίσω τις κρατικές ενισχύσεις, τίθεται σε κάποια διαδικασία εκκαθάρισης. Αυτές τις μέρες θα ξεκαθαρίσει το θέμα, και θα προχωρήσουμε βάση της αποφάσεως αυτής σε πώληση στοιχείων ενεργητικού σε δύο πακέτα, δηλαδή το εργοστάσιο από τη μια πλευρά και το ορυχείο από την άλλη. Θα γίνει διαγωνισμός την ίδια μέρα με δυνατότητα κάποιος επενδυτής να αγοράσει και τα μεν και τα δε. Η εντύπωσή μου είναι ότι θα υπάρξει αγοραστής και πιστεύω ότι αυτό είναι καλό και για τους εργαζομένους γιατί θα τελειώσει αυτό το καθεστώς ανασφάλειας».

Και συνέχισε τονίζοντας ότι μόνη της η ΛΑΡΚΟ χρωστάει στη ΔΕΗ το 80% της υψηλής τάσης των βιομηχανιών της χώρας.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε ότι «Οι εργαζόμενοι θα βρουν δουλειά στον επενδυτή τον επόμενο, η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων για τον απλό λόγο ότι επειδή είναι μια πολύ ειδική δουλειά αυτό που κάνουν και χρειάζεται εξειδίκευση βεβαίως θα τους πάρουν. Θα τους πάρουν βέβαια με όρους αγοράς».

Ερωτηθείς για το πότε πιστεύει ότι θα εκκαθαριστεί το θέμα της ΛΑΡΚΟ, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι «Εξαρτώμεθα σε μεγάλο βαθμό από τους νομικούς κι από τον εκκαθαριστή που θα τοποθετηθεί. Η διαδικασία θα εκκινήσει τις επόμενες μέρες φαντάζομαι αλλά το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα σας πω όταν τοποθετηθούν οι εκκαθαριστές. Δεν θέλουμε να αργήσουμε...»

Για τις πράσινες πολιτικές της κυβέρνησης, ο υπουργός τόνισε ότι « Έχω κρατήσει στις δικές μου προσωπικές αρμοδιότητες όλο το ντοσιέ του περιβάλλοντος ακριβώς γιατί είναι ψηλά στην ατζέντα μας. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα 3-4 βασικά θέματα και θα είναι στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια, και εμείς έχουμε μια φιλόδοξη ατζέντα που ξεκινάει από την απόλιγνιτοποιηση και περνάει στις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις των νησιών, στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, στην απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, σε ένα εθνικό σχέδιο αναδασώσεων των δασών μας και φτάνει μέχρι και τις εθνικές αναπλάσεις, τη στήριξη των ποδηλατοδρόμων και γενικότερα πράσινες δράσεις σε όλα τα επίπεδα. Εργαζόμαστε συνεχώς έτσι ώστε η Ελλάδα να είναι στην πρωτοπορία γιατί είναι ζήτημα του μέλλοντος και υπάρχει η φωνή της νέας γενιάς την οποία δεν δικαιούμαστε να μην ακούμε».

Τέλος, για την ανάπλαση του Υμηττού ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι «Ο Υμηττός είναι ένα βουνό γύρω από το οποίο μένει το 1/10 του πληθυσμού της χώρας. Η ανάπλαση θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες».