Με 163 «ΝΑΙ» και 121 «ΟΧΙ» σε σύνολο 284 παρόντων πέρασε από τη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά με απλή αναλογική, ενώ οι μεθεπόμενες με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε απόψε από τη Βουλή.


Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπέρ του εκλογικού νόμου τάχθηκε μόνο η Ελληνική Λύση.

 Κατά της κυβερνητικής πρότασης τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

 Να σημειωθεί ωστόσο ότι υπήρξαν και ηχηρές απουσίες κατά την ψηφοφορία. Μεταξύ των βουλευτών που απουσίαζαν είναι ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά της συμπολίτευσης.

 Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων απουσίαζαν η Εφη Αχτσιόγλου, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Συρμαλένιος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο νέος εκλογικός νόμος εξασφαλίζει την αναλογικότητα, αλλά και την κυβερνησιμότητα.  Επαναφέρει το bonus εδρών για το πρώτο κόμμα. Όμως αυτό γίνεται πλέον κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό που αυτό θα λαμβάνει. Το μεγαλύτερο bonus που θα δίνεται επιτρέπει σε ένα κόμμα με ποσοστά αντίστοιχα αυτών της Ν.Δ. στις εκλογές του 2019 να κυβερνήσει αυτοδύναμα.

Τα τέσσερα βασικά σημεία του νέου εκλογικού νόμου είναι:

 - Υπάρχει πρόβλεψη για bonus 50 εδρών που θα δίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, το οποίο θα ξεκινά από χαμηλά και θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το ποσοστό.

 - Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25%. Κάτω από το 25% δεν υπάρχει κανένα bonus για το πρώτο κόμμα.

 - Από το ποσοστό αυτό (το 25%) και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus έναν βουλευτή. Που σημαίνει ότι το maximum bonus των 50 εδρών, θα το λαμβάνει αν έχει επί πλέον 15% (από το αρχικό 25%).

 - Συνεπώς το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει bonus 50 έδρες, για να μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμο, μόνο αν φτάνει το 40%.

 Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την κυβέρνηση «όταν ο νόμος προβλέπει bonus 50 εδρών για ένα κόμμα που παίρνει ποσοστό 40% του συνόλου των ψήφων δεν σημαίνει ότι το κόμμα αυτό παίρνει 50 έδρες περισσότερες από όσες θα έπαιρνε με απλή αναλογική. Κι αυτό διότι αν εφαρμοζόταν απλή αναλογική και κατανέμονταν σε όλα τα κόμματα οι 50 αυτές έδρες, το 40% από αυτές θα πήγαινε στο πρώτο κόμμα.

 Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την κυβέρνηση «όταν ο νόμος προβλέπει bonus 50 εδρών για ένα κόμμα που παίρνει ποσοστό 40% του συνόλου των ψήφων δεν σημαίνει ότι το κόμμα αυτό παίρνει 50 έδρες περισσότερες από όσες θα έπαιρνε με απλή αναλογική.

 Κι αυτό διότι αν εφαρμοζόταν απλή αναλογική και κατανέμονταν σε όλα τα κόμματα οι 50 αυτές έδρες, το 40% από αυτές θα πήγαινε στο πρώτο κόμμα. Στις εκλογές, για παράδειγμα,  του περασμένου Ιουλίου, η Ν.Δ. δεν πήρε 50 έδρες περισσότερες από όσες θα έπαιρνε με απλή αναλογική, αλλά μόνο 28, καθώς τις υπόλοιπες 22 θα τις έπαιρνε και με απλή αναλογική».