Την ετοιμότητα της Τουρκίας να ενεργοποιήσει όλους τους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναβιώσει όλους τους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των διερευνητικών συνομιλιών και είναι προετοιμασμένη να ξεκινήσει έναν νέο δίαυλο διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει πως δεν αποκλείει κάθε μέσο ειρηνικής διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου. Εκείνο μάλιστα που πρέπει να σημειωθεί, πως από την Τουρκία, θα εξέταζαν το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη για το καθεστώς αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, όπως λένε, μαζί με άλλες διαφορές. Ωστόσο, η χώρα μας έχει καταστήσει σαφές πως το μόνο ζήτημα που θα εξέταζε στο Διεθνές Δικαστήριο αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
«Θα θέλαμε να εξετάσουμε το ζήτημα της παραβίασης του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου μαζί με τις άλλες διαφορές στο Αιγαίο, με σκοπό την επίλυσή τους μέσω του διαλόγου. Με τον τρόπο αυτό δεν αποκλείουμε κάθε μέσο ειρηνικής διευθέτησης να συμφωνηθεί αμοιβαία και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου» ισχυρίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.
Παρά το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει με την Αθήνα, επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα απέναντι στον άξονα των δημοκρατικών δυνάμεων της Ανατολικής Μεσογείου καθώς, την ίδια στιγμή, προετοιμάζεται για νέες εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως αποκαλύπτει το κυπριακό Μέσο Sigma, το γεωτρύπανο της Άγκυρας έχει πλέον σταθεροποιηθεί σε πολύ κοντινή απόσταση από τον στόχο «Ερατοσθένη Νότιο».
Παράλληλα, έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια και υλικά από τα συνοδευτικά σκάφη. Οι ενδείξεις προδίδουν ολοκλήρωση προεργασιών και ότι επίκειται, πλέον, η έναρξη της παράνομης γεώτρησης για την «αφαίμαξη» τυχόν κοιτάσματος φυσικού αέριου.
Τις τελευταίες ημέρες, ένα από τα υποσχόμενα τεμάχια της Κύπρου, το οκτώ, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί από τη Δημοκρατία στις ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ, βρίσκεται υπό καθεστώς ομηρίας από μία τουλάχιστον τουρκική φρεγάτα και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ». Το σημείο της επικείμενης γεώτρησης διαφαίνεται και από τις συντεταγμένες στην οδηγία ΝΑVTEX, που εξέδωσε πρόσφατα η Άγκυρα. Συγκεκριμένα, δεσμεύει περιοχή με έκταση μικρότερη των 5 με 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στην περιοχή αυτή, διεξήχθη το 2017 ολοκληρωμένη μελέτη από την ΕΝΙ, με δειγματοληψία από υποβρύχια ρομπότ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, η οποία επικαλείται δηλώσεις του αξιωματούχου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζιγιές, αναμένεται να εκδοθούν νέες παράνομες άδειες στην τουρκική πετρελαϊκή TPAO, για έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της παράνομης συμφωνίας Άγκυρας - Λιβύης.
«Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας μας ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες προστίθενται σε εκείνες που εκδόθηκαν το 2009 και το 2012», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ο Τούρκος αξιωματούχους πρόσθεσε ότι τα δύο σεισμογραφικά, Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός, βρίσκονται στην Αττάλεια εν αναμονή νέων αποστολών, οι οποίες θα καθοριστούν ανάλογα με το πλάνο εργασίας του υπουργείου Ενέργειας.