ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με αέρα... παριζιάνικο στις χώρες του Κόλπου ο Μητσοτάκης
Έχοντας διασφαλίσει την ισχυρή στήριξη του Εμανουέλ Μακρόν και την ενίσχυση της ελληνογαλλικής πολιτικής και αμυντικής συνεργασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφυγε χθες, Κυριακή, για πρώτη φορά στις χώρες του Κόλπου, διευρύνοντας τον κύκλο των συμμαχιών της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή.
Η επίσκεψη, ωστόσο, του πρωθυπουργού στο Ριάντ και αμέσως μετά στο Άμπου Ντάμπι έχει έντονο επενδυτικό χαρακτήρα και δεν είναι διόλου τυχαίο ότι στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος θα επιβαίνουν και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.
«Η σταθερά συμμαχική στάση που έχει επιλέξει να κρατάει η Γαλλία έναντι της Ελλάδας σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο αποτελεί για την κυβέρνηση ένα από τα ισχυρότερα στηρίγματα των ελληνικών επιδιώξεων για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, σε συνέχεια της συνάντησης Μητσοτάκη-Μακρόν στη γαλλική πρωτεύουσα. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν ικανοποίηση από την ταύτιση απόψεων και θέσεων μεταξύ των δύο ηγετών, που έρχεται να εν-δυναμώσει περαιτέρω τη συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας και ανεβάζει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών σε άλλο επίπεδο.
Σε τρία πολύ κρίσιμα για την Ελλάδα θέμα-τα, τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, την προσέλκυση επενδύσεων και την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, ο Εμανουέλ Μακρόν εκτιμάται ότι έδωσε νέα σαφή «ψήφο εμπιστοσύνης», κάτι που ικανοποιεί ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά. Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε την ανησυχία της χώρας του για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, για την οποία δήλωσε ότι είναι άκυρη και ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, ενώ καταδίκασε τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ και κατήγγειλε ότι η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου στο πεδίο της Λιβύης.
«ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»
Η Γαλλία φέρεται αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή μας, σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι καταιγιστικές. Στο γεύμα εργασίας στο Παρίσι συ-ζητήθηκε και το ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στην έναρξη της κουβέντας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παρουσία του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο φέρεται να του είπε: «Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να πάμε ένα βήμα μπροστά τους παραδοσιακούς δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας, σε μια εταιρική στρατηγική σχέση».
Στη συνάντηση έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης, με στόχο την εξομάλυνση και τη μείωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, όπως σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις συζητήσεις, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε συνομιλώντας με δημοσιογράφους: «Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία».
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ
Στο γεωπολιτικό παιχνίδι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν πλέον και οι ενεργειακοί κολοσσοί που είτε έχουν αναλάβει είτε σχεδιάζουν να αναλάβουν το έργο της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων. Στο πλαίσιο αυτό, η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γαλλικής Total ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η συζήτηση αφορούσε σε θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη, όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος παίκτης στην περιοχή. Συζητήθηκαν και οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός θέλει να έχει ιδία αντίληψη για το πώς βλέπει η Τοtal τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, ειδικά σε Λιβύη και Κύπρο. Πρόθεσή του είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς παίκτες σε όλα τα επίπεδα: είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στον δημόσιο είτε σε οργανισμούς.
Το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αραβική χερσόνησο για επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με τις επαφές που θα έχει με τους αξιωματούχους των δύο χωρών, οι οποίες διαθέτουν από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον πλανήτη, κλείνει ένας κύκλος επενδυτικών επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλο τον κόσμο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις του ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών του Κόλπου. Άλλωστε μέσα από την περιφερειακή συνεργασία περνά και η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας, την ώρα που οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο είναι συνεχείς και απαιτούν συντονισμό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
Από τη στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες αυτές αναμένεται να βγουν ωφελημένες εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω της συμμετοχής τους σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Ελλάδα εξετάζει τη διάθεση μιας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία, που αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας. Στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία. Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 01 Φεβρουαρίου