ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Novartis: Ανοίγει ο δρόμος για το Ειδικό ∆ικαστήριο
«Αποκαλυπτήρια» για τον ρόλο και τις µεθοδεύσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού ∆ικαιοσύνης, ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου, όχι µόνο στην υπόθεση Novartis, αλλά και σε µια σειρά άλλων σηµαντικών υποθέσεων, αποτέλεσαν οι εργασίες της αρµόδιας Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής τις προηγούµενες ηµέρες, µε πλέον κρίσιµη κατάθεση αυτή ενός ακόµη δικαστικού. Συγκεκριµένα, του πρώην οικονοµικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου. Τα στοιχεία, τα γεγονότα και οι εξωθεσµικές παρεµβάσεις που δηµοσιοποίησε όχι µόνον επιβεβαιώνουν µια σειρά σχετικών δηµοσιευµάτων των «Π», αλλά, όπως οι περισσότεροι από τους βουλευτές που συµµετέχουν στην επιτροπή εκτιµούν, ανοίγουν πλέον τον δρόµο για το Ειδικό ∆ικαστήριο για τον πρώην υπουργό στην κυβέρνηση Τσίπρα, πρώην ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό και για κάποιο διάστηµα διοικητή της ΕΥΠ. Σηµειώνεται ότι ο κ. Αθανασίου ήταν ο τρίτος εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός µετά τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, και την αντεισαγγελέα Εφετών, Ελένη Ράικου, που ανέδειξε σε συνεδρίαση της επιτροπής την εξωθεσµική συµπεριφορά του επονοµαζόµενου στους κόλπους της ∆ικαιοσύνης ως «Ρασπούτιν».
Πρώτη στον ρόλο του ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου είχε αναφερθεί από το 2016 η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη. Η κυρία Τσατάνη κατήγγειλε τον τότε αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης πως επιχειρούσε να κάνει παρεµβάσεις στο έργο της, στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούσε µε επίκεντρο τον επιχειρηµατία Ανδρέα Βγενόπουλο. Η κυρία Τσατάνη µε όσα περιέλαβε στην αναφορά της (σ.σ.: το 2016), την οποία είχε καταθέσει στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαµάνη, και είχε κοινοποιήσει στην τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, δείχνοντας τον τότε αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης, ∆. Παπαγγελόπουλο, προκάλεσε στη φάση εκείνη την έρευνα της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής. Μια έρευνα όµως που ουσιαστικά ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Σήµερα, όµως, οι συνθήκες όπως διαµορφώνονται είναι πολύ πιο περίπλοκες για τον πρώην υπουργό, αφού τρεις -και όχι ένας- εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί -οι οποίοι µάλιστα έχουν διατελέσει στο παρελθόν σε σηµαντικές θέσεις, έχουν χειριστεί σοβαρές υποθέσεις και κρίνονται κατά τεκµήριο ως πρόσωπα απολύτως αξιόπιστα και µε περγαµηνές στον χώρο της ∆ικαιοσύνης- έχουν καταγγείλει τον ρόλο του και έχουν αναφερθεί σε συγκεκριµένα περιστατικά παρεµβάσεων στο έργο τους. Και αυτό παρά τις έντονες αντιδράσεις του κ. Παπαγγελόπουλου και τις απειλητικές προειδοποιήσεις για καταθέσεις αγωγών και µηνύσεων σε βάρος τους.
18—12—16 Κυριακάτικη ∆ηµοκρατία «Οι μίζες των πρώην υπουργών»
Στην προκειµένη περίπτωση, µπορεί τα όσα κατέθεσε ο οικονοµικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου να µην περιορίζονται στην υπόθεση της Novartis, αλλά θεωρούνται σηµαντικά για τη στοιχειοθέτηση της ύπαρξης ενός «µηχανισµού», ο οποίος επιχειρούσε να στήσει διώξεις σε βάρος πολιτικών αντιπάλων της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και µη αρεστών επιχειρηµατιών. Εναν «µηχανισµό» που µε διαδοχικά δηµοσιεύµατα είχαν φέρει στο φως τα «Π», συγκεντρώνοντας την µήνιν του κ. Παπαγγελόπουλου και των υπόλοιπων εκδοτών και δηµοσιογράφων που καταγγέλλονται ότι εµπλέκονται.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Ουσιαστικά, ο Παναγιώτης Αθανασίου, ο µακροβιότερος µέχρι σήµερα οικονοµικός εισαγγελέας, αφού παρέµεινε επί τέσσερα χρόνια σε αυτήν τη θέση, ενώ διατηρούσε και προσωπική σχέση και γνωριµία µε τον ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο επί 30 χρόνια, έδωσε το σηµείο της εκκίνησης για την «απαρχή του µηχανισµού Ρασπούτιν». Και αυτό ήταν µια επιστολή του εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη.
Συγκεκριµένα, ο κ. Αθανασίου, επιβεβαιώνοντας τα όσα έχει καταθέσει η πρώην εισαγγελέας ∆ιαφθοράς, Ελένη Ράικου, αναφέρθηκε στην επιστολή του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, µε την οποία ενηµέρωνε τον κ. Παπαγγελόπουλο το 2015 πως πίσω από την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» βρίσκεται µια εγκληµατική οργάνωση, µε µέλη τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαµαρά, Σταύρο Παπασταύρου, και τον επιχειρηµατία Σάµπυ Μιωνή. «Εκτός από συνάδελφοι, ήµασταν και οικογενειακοί φίλοι. Όταν διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης, επειδή ήταν φίλος µου από παλιά, σκέφτηκα να του ζητήσω τη βοήθειά του, παρόλο που είχε προηγηθεί ένα εντελώς δυσάρεστο και αντιδικονοµικό περιστατικό από την πλευρά του. Συγκεκριµένα, ως υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βασιλικής Θάνου, τον Αύγουστο του 2015, διαβίβασε µια επιστολή του Φιλιππάκη που έλεγε ότι οι Μιωνής, Παπασταύρου κ.λπ. είχαν συστήσει µια εγκληµατική οργάνωση µε χρήµατα που κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα», φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του ο Π. Αθανασίου.
09—01—17 Kontra News «Εξαγόραζαν υπουργούς με τις μίζες, σύμφωνα με κασέτες του FBI για το σκάνδαλο της Novartis»
Όπως µάλιστα υπογράµµισε, η επιστολή αυτή, αντί να διαβιβαστεί σε εκείνον, ο οποίος χειριζόταν και την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», στάλθηκε αναίτια στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, γεγονός που προκάλεσε εντύπωση στον κ. Αθανασίου. Ο εκδότης Ιωάννης Φιλιππάκης απάντησε µε ανακοίνωσή του κάνοντας λόγο για «παραµύθια της Xαλιµάς».
Ο πρώην οικονοµικός εισαγγελέας αποκάλυψε το «ιδιαίτερο» ενδιαφέρον του «Ρασπούτιν» και τις εξωθεσµικές παρεµβάσεις του το πρώτο εξάµηνο του 2015, µόλις ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανέλθει στην εξουσία µε την κυβερνητική σύµπραξη των ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καµµένου, για δικαστικές υποθέσεις που έσκασαν εκείνη την περίοδο και από τις οποίες η τότε κυβέρνηση ευελπιστούσε να αποκοµίσει πολιτικά και, τελικά, εκλογικά οφέλη.
Σε ερωτήσεις του βουλευτή της Νέας ∆ηµοκρατίας Θανάση Πλεύρη, ο πρώην οικονοµικός εισαγγελέας ανέφερε συγκεκριµένα πως για την υπόθεση Παπασταύρου, ο οποίος ήταν τότε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαµαρά, υπήρξε µια σειρά δηµοσιευµάτων και δη ελάχιστο χρόνο πριν από τις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015. Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης επέδειξε στον µάρτυρα και τα σχετικά δηµοσιεύµατα.
08—01—17 Documento «Πρώην πρωθυπουργός στο Novartis-gate»
Βέβαια, ο κ. Αθανασίου δεν αναφέρθηκε µόνο σε πρόσωπα µε πολιτική χροιά, για τα οποία τον πί εζε ο κ. Παπαγγελόπουλος, αλλά και σε επιχειρηµατίες και δηµοσιογράφους. Μάλιστα, προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στην επιτροπή το γεγονός πως, όπως κατέθεσε ο εισαγγελέας Αθανασίου, οι µεθοδεύσεις Παπαγγελόπουλου έφθασαν µέχρι του σηµείου να του ζητήσει να κατασκευάσει στοιχεία εναντίον του δηµοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, ο οποίος, ως γνωστόν, πρωταγωνιστούσε σε αρνητικά δηµοσιεύµατα και αποκαλύψεις για την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
ΗΘΕΛΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επίσης, ανέφερε πως τον καλούσε πολύ συχνά για να πληροφορείται την εξέλιξη υποθέσεων κυρίως ιδιοκτητών τηλεοπτικών καναλιών. «Με πίεζε για τον Αλαφούζο. Του έλεγα πως δεν υπήρχε καµία σκοπιµότητα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ επίσης ανέφερε πως ο ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος τον πίεσε αφόρητα για την υπόθεση Βγενόπουλου. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης φέρεται, σύµφωνα µε τις αναφορές του κ. Αθανασίου, να του είχε πει: «Παναγιώτη µου, την εξουσία που έχω σήµερα µε τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή µου». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το πλέον κρίσιµο στοιχείο στην κατάθεση του κ. Αθανασίου και αυτό που κατά εκτιµήσεις νοµικών κύκλων µπορεί να οδηγήσει στην παραποµπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού στο Ειδικό ∆ικαστήριο είναι αυτό που περιγράφει µε πολύ ακριβή τρόπο την ύπαρξη ενός «µηχανισµού», ο οποίος µέσω δηµοσιευµάτων «έστηνε» διώξεις.
12—10—19 ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» από τον Οκτώβριο του 2019 είχαν αποκαλύψει τη «φάμπρικα» δημοσιευμάτων που φαίνεται να είχε στήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διά του κ. Παπαγγελόπουλου.
Πρόκειται για έναν «µηχανισµό» ο οποίος έκανε «πρεµιέρα» το 2015, σύµφωνα µε τις αναφορές του κ. Αθανασίου, και στη συνέχεια, όπως έχουν αναδείξει µε τεκµηριωµένο τρόπο τα «Π» µε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ από τον Οκτώβριο του 2019 (12/10/2019), λειτούργησε πανοµοιότυπα µε άλλες περιπτώσεις και στην υπόθεση της Novartis. Ετσι, παρά το γεγονός ότι, επίσηµα, ενώπιον των αρµόδιων, δικαστικών, Αρχών δεν είχαν προκύψει στοιχεία ή ισχυρές ενδείξεις για την εµπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, εντούτοις τα όσα αποτυπώνονταν στον «φιλικό» προς τον κ. Παπαγγελόπουλο Τύπο (µέρος του εν λόγω «µηχανισµού») στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017 έδιναν µια τελείως διαφορετική εικόνα από την πραγµατική, όπως αναλυτικά και βήµα-βήµα έχουν τεκµηριώσει σε παλαιότερες εκδόσεις τους τα «Π».
Κι αυτό καθώς, ενώ στη δικογραφία της υπόθεσης δεν υπήρχαν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, η περιρρέουσα ατµόσφαιρα της εποχής βοούσε για την εµπλοκή πολιτικών και ο Τύπος, µε τη συµβολή συγκεκριµένων εφηµερίδων, που διατηρούσαν, όπως αποδεικνύεται, ειδικές σχέσεις εµπιστοσύνης µε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, ζητούσε το αίµα των «διεφθαρµένων» µελών των προηγούµενων κυβερνήσεων να χυθεί στην αρένα!
Οι εφηµερίδες αυτές, «∆ηµοκρατία», «Kontra News», «Documento» και η κοµµατική «Αυγή», κυκλοφορούσαν το επίµαχο διάστηµα προβάλλοντας θέµατα, στις περισσότερες περιπτώσεις πρωτοσέλιδα, σχετικά µε την εµπλοκή πολιτικών και επικαλούνταν στοιχεία που δεν βρίσκονται στη διάθεση ή στην αντίληψη των αρµόδιων εισαγγελέων, όπως η ύπαρξη συγκεκριµένου βίντεο, που ενοχοποιούσε πολιτικά πρόσωπα και δεν εµφανίστηκε τελικά ποτέ.
16—01—18 ∆ηµοκρατία Ενα από τα επίμαχα δημοσιεύματα της «Δημοκρατίας» του Γ. Φιλιππάκη, στο οποίο αναφέρθηκε ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως η εφηµερίδα «Κυριακάτικη ∆ηµοκρατία» του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, στο πρόσωπο του οποίου αναφέρθηκε µε πολύ συγκεκριµένο τρόπο και ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου, µόλις τρεις ηµέρες µετά την παραγγελία προς την τότε εισαγγελέα ∆ιαφθοράς, Ελένη Ράικου, να ερευνήσει τις καταγγελίες για το σκάνδαλο της Novartis, στις 18 ∆εκεµβρίου 2016, κυκλοφόρησε µε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ υπό τον τίτλο: «Μίζες σε πρώην υπουργούς».
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
Ακολούθησαν πολλά ανάλογα δηµοσιεύµατα για την εµπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση επί των προηγούµενων κυβερνήσεων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Χαρακτηριστικό και ενδεικτικό είναι και το δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Documento» (γνωστής για τις σχέσεις αγάπης µε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης), στις 7 Ιανουαρίου 2017, έντεκα ολόκληρους µήνες πριν υπάρξει η πρώτη κατάθεση «προστατευόµενου» µάρτυρα σχετικά µε πρωτοσέλιδο τίτλο «Πρώην πρωθυπουργός στο Novartis-gate. Τρεις πρώην υπουργοί, γιατροί και καθηγητές πανεπιστηµίου στο στόχαστρο του FBI».
O ίδιος άλλωστε ο ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος, έναν και πλέον χρόνο πριν από την περίφηµη δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίµου περί του µεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους, αναφερόµενος τότε στην υπόθεση Novartis, προχώρησε σε αποκλειστική δήλωση στην εφηµερίδα «∆ηµοκρατία». Συγκεκριµένα, στις 12 Ιανουαρίου 2017 η εφηµερίδα ανέδειξε δήλωση του τότε αναπληρωτή υπουργού ∆ικαιοσύνης, ∆. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος επικαλέστηκε την «πείρα» και το «ένστικτό» του, τα οποία (όπως τόνισε) του δηµιούργησαν την «αίσθηση, αν όχι τη βεβαιότητα, ότι η υπόθεση της Novartis είναι πολύ πιο σοβαρή από την υπόθεση της Siemens».
Μάλιστα, στο ίδιο δηµοσίευµα αναδείχθηκε ότι στο νέο υπό αποκάλυψη σκάνδαλο «φέρεται ότι εµπλέκονται υψηλά ιστάµενα πρόσωπα και πολιτικοί της περιόδου 2006-2014». Στη συνέχεια, έτερο δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Documento» (15/01/2017) έβαλε ευθέως στο στόχαστρο τη Νέα ∆ηµοκρατία, καθώς υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουρ γίας Σαµαρά η Novartis εισέπραξε 200 εκατοµµύρια ευρώ µε απευθείας αναθέσεις και χρεώνοντας πενταπλάσιες τιµές. Το εν λόγω παράδειγµα είναι ενδεικτικό του «µηχανισµού», µέσω του Τύπου, που φέρεται να λειτουργούσε εκείνη την περίοδο, προκειµένου συγκεκριµένα πρόσωπα, πολιτικοί, επιχειρηµατίες, αξιωµατούχοι και δηµοσιογράφοι να µπαίνουν στο «στόχαστρο», µε αποτέλεσµα κατόπιν και επόµενων µεθοδεύσεων να εµπλακούν σε δικαστικές περιπέτειες, µέσω και των πιέσεων σε δικαστικούς λειτουργούς να ερευνήσουν τις υποθέσεις τους. Ιδιαίτερη σηµασία έχουν και οι αναφορές του πρώην επόπτη της Εισαγγελίας ∆ιαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή, στις οποίες έκανε λόγο για ένα κύκλωµα που δρούσε εναντίον όσων δεν καταδέχονταν να συνεργαστούν µε αυτό, όπως και ο ίδιος ο κ. Αγγελής, ο οποίος για την υπόθεση που τον αφορά ανέφερε ότι εξυφάνθηκε σε βάρος του σκοτεινό σενάριο, που διοχετεύθηκε στην εφηµερίδα «∆ηµοκρατία». Μάλιστα, µιλώντας στην Προανακριτική, ο κ. Αγγελής ισχυρίστηκε ότι η Ξένη ∆ηµητρίου είχε δείξει τον «Ρασπούτιν» πίσω από το δηµοσίευµα στην εφηµερίδα «∆ηµοκρατία» για «στικάκι που τάχα αρνήθηκε να παραλάβει».
Τα «Π» και ο «Πολιτικός Καφές» είχαν αποκαλύψει από τον Οκτώβριο του 2019 (βλ. δηµοσιεύµατα κάτω) το παρασκήνιο του εν λόγω πρωτοσέλιδου. «Στις αρχές Ιανουαρίου η εφηµερίδα “∆ηµοκρατία” του µεγαλοεκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη είχε κυκλοφορήσει µε πρωτοσέλιδο υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο: “Εισαγγελέας αγνόησε στοιχείαφωτιά του FBI”. (...) Προφανώς, είχε στόχο να πιέσει προκειµένου να επισπευσθεί η εν εξελίξει έρευνα για την υπόθεση της Novartis», ήταν το σχόλιο της στήλης, µεταξύ άλλων. Στην παρούσα πλέον φάση, τον λόγο έχει η Προανακριτική Επιτροπή του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια, όπως όλα δείχνουν, οι δικαστικές Αρχές.
«Βόμβα» Αγγελή: Κατήγγειλε σχέδιο προφυλάκισης τριών πολιτικών
ΣΕ ΝΕΕΣ βαρύτατες καταγγελίες φέρεται να προχώρησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, κατά τη διάρκεια της χθεσινής, πολύωρης συµπληρωµατικής κατάθεσης που έδωσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή, στο πλαίσιο της έρευνας για τους δικονοµικούς χειρισµούς στην υπόθεση της Novartis. Το γεγονός αυτό κρίνεται σηµαντικό την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής για τον ∆. Παπαγγελόπουλο.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, κατήγγειλε οργανωµένο σχέδιο προφυλάκισης τριών πολιτικών για την υπόθεση της Νοvartis, που θα ετίθετο σε εφαρµογή τις παραµονές των εκλογών, ενώ αναφέρθηκε και πάλι στον ρόλο του «Ρασπούτιν». Συγκεκριµένα, ο ανώτατος εισαγγελέας είπε στην κατάθεσή του ότι οι καταγγελίες του αφορούν τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαµαρά, τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο. Κατά πληροφορίες, ο κ. Αγγελής υποστήριξε ότι τα περί προφυλάκισης των τριών πολιτικών τα αποκόµισε από συζητήσεις που είχε µε την τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη ∆ηµητρίου, και την τότε γενική επιθεωρήτρια Μαρία Παπασπύρου. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Ζαχαρής διαβίβασε αµέσως.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 1/2
Πρώτη στον ρόλο του ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου είχε αναφερθεί από το 2016 η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη. Η κυρία Τσατάνη κατήγγειλε τον τότε αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης πως επιχειρούσε να κάνει παρεµβάσεις στο έργο της, στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούσε µε επίκεντρο τον επιχειρηµατία Ανδρέα Βγενόπουλο. Η κυρία Τσατάνη µε όσα περιέλαβε στην αναφορά της (σ.σ.: το 2016), την οποία είχε καταθέσει στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαµάνη, και είχε κοινοποιήσει στην τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, δείχνοντας τον τότε αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης, ∆. Παπαγγελόπουλο, προκάλεσε στη φάση εκείνη την έρευνα της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής. Μια έρευνα όµως που ουσιαστικά ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Σήµερα, όµως, οι συνθήκες όπως διαµορφώνονται είναι πολύ πιο περίπλοκες για τον πρώην υπουργό, αφού τρεις -και όχι ένας- εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί -οι οποίοι µάλιστα έχουν διατελέσει στο παρελθόν σε σηµαντικές θέσεις, έχουν χειριστεί σοβαρές υποθέσεις και κρίνονται κατά τεκµήριο ως πρόσωπα απολύτως αξιόπιστα και µε περγαµηνές στον χώρο της ∆ικαιοσύνης- έχουν καταγγείλει τον ρόλο του και έχουν αναφερθεί σε συγκεκριµένα περιστατικά παρεµβάσεων στο έργο τους. Και αυτό παρά τις έντονες αντιδράσεις του κ. Παπαγγελόπουλου και τις απειλητικές προειδοποιήσεις για καταθέσεις αγωγών και µηνύσεων σε βάρος τους.
Στην προκειµένη περίπτωση, µπορεί τα όσα κατέθεσε ο οικονοµικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου να µην περιορίζονται στην υπόθεση της Novartis, αλλά θεωρούνται σηµαντικά για τη στοιχειοθέτηση της ύπαρξης ενός «µηχανισµού», ο οποίος επιχειρούσε να στήσει διώξεις σε βάρος πολιτικών αντιπάλων της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και µη αρεστών επιχειρηµατιών. Εναν «µηχανισµό» που µε διαδοχικά δηµοσιεύµατα είχαν φέρει στο φως τα «Π», συγκεντρώνοντας την µήνιν του κ. Παπαγγελόπουλου και των υπόλοιπων εκδοτών και δηµοσιογράφων που καταγγέλλονται ότι εµπλέκονται.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Ουσιαστικά, ο Παναγιώτης Αθανασίου, ο µακροβιότερος µέχρι σήµερα οικονοµικός εισαγγελέας, αφού παρέµεινε επί τέσσερα χρόνια σε αυτήν τη θέση, ενώ διατηρούσε και προσωπική σχέση και γνωριµία µε τον ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο επί 30 χρόνια, έδωσε το σηµείο της εκκίνησης για την «απαρχή του µηχανισµού Ρασπούτιν». Και αυτό ήταν µια επιστολή του εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη.
Συγκεκριµένα, ο κ. Αθανασίου, επιβεβαιώνοντας τα όσα έχει καταθέσει η πρώην εισαγγελέας ∆ιαφθοράς, Ελένη Ράικου, αναφέρθηκε στην επιστολή του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, µε την οποία ενηµέρωνε τον κ. Παπαγγελόπουλο το 2015 πως πίσω από την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» βρίσκεται µια εγκληµατική οργάνωση, µε µέλη τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαµαρά, Σταύρο Παπασταύρου, και τον επιχειρηµατία Σάµπυ Μιωνή. «Εκτός από συνάδελφοι, ήµασταν και οικογενειακοί φίλοι. Όταν διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης, επειδή ήταν φίλος µου από παλιά, σκέφτηκα να του ζητήσω τη βοήθειά του, παρόλο που είχε προηγηθεί ένα εντελώς δυσάρεστο και αντιδικονοµικό περιστατικό από την πλευρά του. Συγκεκριµένα, ως υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βασιλικής Θάνου, τον Αύγουστο του 2015, διαβίβασε µια επιστολή του Φιλιππάκη που έλεγε ότι οι Μιωνής, Παπασταύρου κ.λπ. είχαν συστήσει µια εγκληµατική οργάνωση µε χρήµατα που κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα», φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του ο Π. Αθανασίου.
Όπως µάλιστα υπογράµµισε, η επιστολή αυτή, αντί να διαβιβαστεί σε εκείνον, ο οποίος χειριζόταν και την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», στάλθηκε αναίτια στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, γεγονός που προκάλεσε εντύπωση στον κ. Αθανασίου. Ο εκδότης Ιωάννης Φιλιππάκης απάντησε µε ανακοίνωσή του κάνοντας λόγο για «παραµύθια της Xαλιµάς».
Ο πρώην οικονοµικός εισαγγελέας αποκάλυψε το «ιδιαίτερο» ενδιαφέρον του «Ρασπούτιν» και τις εξωθεσµικές παρεµβάσεις του το πρώτο εξάµηνο του 2015, µόλις ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανέλθει στην εξουσία µε την κυβερνητική σύµπραξη των ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καµµένου, για δικαστικές υποθέσεις που έσκασαν εκείνη την περίοδο και από τις οποίες η τότε κυβέρνηση ευελπιστούσε να αποκοµίσει πολιτικά και, τελικά, εκλογικά οφέλη.
Σε ερωτήσεις του βουλευτή της Νέας ∆ηµοκρατίας Θανάση Πλεύρη, ο πρώην οικονοµικός εισαγγελέας ανέφερε συγκεκριµένα πως για την υπόθεση Παπασταύρου, ο οποίος ήταν τότε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαµαρά, υπήρξε µια σειρά δηµοσιευµάτων και δη ελάχιστο χρόνο πριν από τις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015. Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης επέδειξε στον µάρτυρα και τα σχετικά δηµοσιεύµατα.
Βέβαια, ο κ. Αθανασίου δεν αναφέρθηκε µόνο σε πρόσωπα µε πολιτική χροιά, για τα οποία τον πί εζε ο κ. Παπαγγελόπουλος, αλλά και σε επιχειρηµατίες και δηµοσιογράφους. Μάλιστα, προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στην επιτροπή το γεγονός πως, όπως κατέθεσε ο εισαγγελέας Αθανασίου, οι µεθοδεύσεις Παπαγγελόπουλου έφθασαν µέχρι του σηµείου να του ζητήσει να κατασκευάσει στοιχεία εναντίον του δηµοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, ο οποίος, ως γνωστόν, πρωταγωνιστούσε σε αρνητικά δηµοσιεύµατα και αποκαλύψεις για την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
ΗΘΕΛΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επίσης, ανέφερε πως τον καλούσε πολύ συχνά για να πληροφορείται την εξέλιξη υποθέσεων κυρίως ιδιοκτητών τηλεοπτικών καναλιών. «Με πίεζε για τον Αλαφούζο. Του έλεγα πως δεν υπήρχε καµία σκοπιµότητα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ επίσης ανέφερε πως ο ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος τον πίεσε αφόρητα για την υπόθεση Βγενόπουλου. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης φέρεται, σύµφωνα µε τις αναφορές του κ. Αθανασίου, να του είχε πει: «Παναγιώτη µου, την εξουσία που έχω σήµερα µε τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή µου». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το πλέον κρίσιµο στοιχείο στην κατάθεση του κ. Αθανασίου και αυτό που κατά εκτιµήσεις νοµικών κύκλων µπορεί να οδηγήσει στην παραποµπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού στο Ειδικό ∆ικαστήριο είναι αυτό που περιγράφει µε πολύ ακριβή τρόπο την ύπαρξη ενός «µηχανισµού», ο οποίος µέσω δηµοσιευµάτων «έστηνε» διώξεις.
Πρόκειται για έναν «µηχανισµό» ο οποίος έκανε «πρεµιέρα» το 2015, σύµφωνα µε τις αναφορές του κ. Αθανασίου, και στη συνέχεια, όπως έχουν αναδείξει µε τεκµηριωµένο τρόπο τα «Π» µε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ από τον Οκτώβριο του 2019 (12/10/2019), λειτούργησε πανοµοιότυπα µε άλλες περιπτώσεις και στην υπόθεση της Novartis. Ετσι, παρά το γεγονός ότι, επίσηµα, ενώπιον των αρµόδιων, δικαστικών, Αρχών δεν είχαν προκύψει στοιχεία ή ισχυρές ενδείξεις για την εµπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, εντούτοις τα όσα αποτυπώνονταν στον «φιλικό» προς τον κ. Παπαγγελόπουλο Τύπο (µέρος του εν λόγω «µηχανισµού») στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017 έδιναν µια τελείως διαφορετική εικόνα από την πραγµατική, όπως αναλυτικά και βήµα-βήµα έχουν τεκµηριώσει σε παλαιότερες εκδόσεις τους τα «Π».
Κι αυτό καθώς, ενώ στη δικογραφία της υπόθεσης δεν υπήρχαν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, η περιρρέουσα ατµόσφαιρα της εποχής βοούσε για την εµπλοκή πολιτικών και ο Τύπος, µε τη συµβολή συγκεκριµένων εφηµερίδων, που διατηρούσαν, όπως αποδεικνύεται, ειδικές σχέσεις εµπιστοσύνης µε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, ζητούσε το αίµα των «διεφθαρµένων» µελών των προηγούµενων κυβερνήσεων να χυθεί στην αρένα!
Οι εφηµερίδες αυτές, «∆ηµοκρατία», «Kontra News», «Documento» και η κοµµατική «Αυγή», κυκλοφορούσαν το επίµαχο διάστηµα προβάλλοντας θέµατα, στις περισσότερες περιπτώσεις πρωτοσέλιδα, σχετικά µε την εµπλοκή πολιτικών και επικαλούνταν στοιχεία που δεν βρίσκονται στη διάθεση ή στην αντίληψη των αρµόδιων εισαγγελέων, όπως η ύπαρξη συγκεκριµένου βίντεο, που ενοχοποιούσε πολιτικά πρόσωπα και δεν εµφανίστηκε τελικά ποτέ.
Είναι χαρακτηριστικό πως η εφηµερίδα «Κυριακάτικη ∆ηµοκρατία» του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, στο πρόσωπο του οποίου αναφέρθηκε µε πολύ συγκεκριµένο τρόπο και ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου, µόλις τρεις ηµέρες µετά την παραγγελία προς την τότε εισαγγελέα ∆ιαφθοράς, Ελένη Ράικου, να ερευνήσει τις καταγγελίες για το σκάνδαλο της Novartis, στις 18 ∆εκεµβρίου 2016, κυκλοφόρησε µε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ υπό τον τίτλο: «Μίζες σε πρώην υπουργούς».
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
Ακολούθησαν πολλά ανάλογα δηµοσιεύµατα για την εµπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση επί των προηγούµενων κυβερνήσεων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Χαρακτηριστικό και ενδεικτικό είναι και το δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Documento» (γνωστής για τις σχέσεις αγάπης µε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης), στις 7 Ιανουαρίου 2017, έντεκα ολόκληρους µήνες πριν υπάρξει η πρώτη κατάθεση «προστατευόµενου» µάρτυρα σχετικά µε πρωτοσέλιδο τίτλο «Πρώην πρωθυπουργός στο Novartis-gate. Τρεις πρώην υπουργοί, γιατροί και καθηγητές πανεπιστηµίου στο στόχαστρο του FBI».
O ίδιος άλλωστε ο ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος, έναν και πλέον χρόνο πριν από την περίφηµη δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίµου περί του µεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους, αναφερόµενος τότε στην υπόθεση Novartis, προχώρησε σε αποκλειστική δήλωση στην εφηµερίδα «∆ηµοκρατία». Συγκεκριµένα, στις 12 Ιανουαρίου 2017 η εφηµερίδα ανέδειξε δήλωση του τότε αναπληρωτή υπουργού ∆ικαιοσύνης, ∆. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος επικαλέστηκε την «πείρα» και το «ένστικτό» του, τα οποία (όπως τόνισε) του δηµιούργησαν την «αίσθηση, αν όχι τη βεβαιότητα, ότι η υπόθεση της Novartis είναι πολύ πιο σοβαρή από την υπόθεση της Siemens».
Μάλιστα, στο ίδιο δηµοσίευµα αναδείχθηκε ότι στο νέο υπό αποκάλυψη σκάνδαλο «φέρεται ότι εµπλέκονται υψηλά ιστάµενα πρόσωπα και πολιτικοί της περιόδου 2006-2014». Στη συνέχεια, έτερο δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Documento» (15/01/2017) έβαλε ευθέως στο στόχαστρο τη Νέα ∆ηµοκρατία, καθώς υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουρ γίας Σαµαρά η Novartis εισέπραξε 200 εκατοµµύρια ευρώ µε απευθείας αναθέσεις και χρεώνοντας πενταπλάσιες τιµές. Το εν λόγω παράδειγµα είναι ενδεικτικό του «µηχανισµού», µέσω του Τύπου, που φέρεται να λειτουργούσε εκείνη την περίοδο, προκειµένου συγκεκριµένα πρόσωπα, πολιτικοί, επιχειρηµατίες, αξιωµατούχοι και δηµοσιογράφοι να µπαίνουν στο «στόχαστρο», µε αποτέλεσµα κατόπιν και επόµενων µεθοδεύσεων να εµπλακούν σε δικαστικές περιπέτειες, µέσω και των πιέσεων σε δικαστικούς λειτουργούς να ερευνήσουν τις υποθέσεις τους. Ιδιαίτερη σηµασία έχουν και οι αναφορές του πρώην επόπτη της Εισαγγελίας ∆ιαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή, στις οποίες έκανε λόγο για ένα κύκλωµα που δρούσε εναντίον όσων δεν καταδέχονταν να συνεργαστούν µε αυτό, όπως και ο ίδιος ο κ. Αγγελής, ο οποίος για την υπόθεση που τον αφορά ανέφερε ότι εξυφάνθηκε σε βάρος του σκοτεινό σενάριο, που διοχετεύθηκε στην εφηµερίδα «∆ηµοκρατία». Μάλιστα, µιλώντας στην Προανακριτική, ο κ. Αγγελής ισχυρίστηκε ότι η Ξένη ∆ηµητρίου είχε δείξει τον «Ρασπούτιν» πίσω από το δηµοσίευµα στην εφηµερίδα «∆ηµοκρατία» για «στικάκι που τάχα αρνήθηκε να παραλάβει».
Τα «Π» και ο «Πολιτικός Καφές» είχαν αποκαλύψει από τον Οκτώβριο του 2019 (βλ. δηµοσιεύµατα κάτω) το παρασκήνιο του εν λόγω πρωτοσέλιδου. «Στις αρχές Ιανουαρίου η εφηµερίδα “∆ηµοκρατία” του µεγαλοεκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη είχε κυκλοφορήσει µε πρωτοσέλιδο υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο: “Εισαγγελέας αγνόησε στοιχείαφωτιά του FBI”. (...) Προφανώς, είχε στόχο να πιέσει προκειµένου να επισπευσθεί η εν εξελίξει έρευνα για την υπόθεση της Novartis», ήταν το σχόλιο της στήλης, µεταξύ άλλων. Στην παρούσα πλέον φάση, τον λόγο έχει η Προανακριτική Επιτροπή του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια, όπως όλα δείχνουν, οι δικαστικές Αρχές.
«Βόμβα» Αγγελή: Κατήγγειλε σχέδιο προφυλάκισης τριών πολιτικών
ΣΕ ΝΕΕΣ βαρύτατες καταγγελίες φέρεται να προχώρησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, κατά τη διάρκεια της χθεσινής, πολύωρης συµπληρωµατικής κατάθεσης που έδωσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή, στο πλαίσιο της έρευνας για τους δικονοµικούς χειρισµούς στην υπόθεση της Novartis. Το γεγονός αυτό κρίνεται σηµαντικό την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής για τον ∆. Παπαγγελόπουλο.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, κατήγγειλε οργανωµένο σχέδιο προφυλάκισης τριών πολιτικών για την υπόθεση της Νοvartis, που θα ετίθετο σε εφαρµογή τις παραµονές των εκλογών, ενώ αναφέρθηκε και πάλι στον ρόλο του «Ρασπούτιν». Συγκεκριµένα, ο ανώτατος εισαγγελέας είπε στην κατάθεσή του ότι οι καταγγελίες του αφορούν τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαµαρά, τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο. Κατά πληροφορίες, ο κ. Αγγελής υποστήριξε ότι τα περί προφυλάκισης των τριών πολιτικών τα αποκόµισε από συζητήσεις που είχε µε την τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη ∆ηµητρίου, και την τότε γενική επιθεωρήτρια Μαρία Παπασπύρου. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Ζαχαρής διαβίβασε αµέσως.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 1/2