Γεωργιάδης για Ελληνικό: Δεν θα επιτρέψουμε να σταματήσει επένδυση
Ξεκάθαρη απάντηση που απηχεί και τις προθέσεις της κυβέρνησης έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό. Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ομιλία του στη Βουλή αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει αναπτυξιακό περιβάλλον και να προστατέψει τους υποψήφιους επενδυτές από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ή από αναχώματα που θέτουν μικροκομματικά ή συντεχνιακά συμφέροντα, παρουσιάζοντας παράλληλα διατάξεις για την επιτάχυνση των έργων στο «Ελληνικό» και στην «Κασσιόπη».
«Όσο είμαστε κυβέρνηση και έχουμε την στήριξη του ελληνικού λαού να ξέρουν οι πάντες ότι δεν θα επιτρέψουμε να σταματά μια επένδυση που έχει εγκρίνει και έχει εγγυηθεί το ελληνικό κράτος. Σε κάθε επόμενη επένδυση να ξέρουν οι πάντες ότι αν χρειαστεί θα νομοθετούμε συνεχώς για να αντιμετωπίσουμε κάθε εμπόδιο και να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται το όραμα και τα χρήματα των επενδυτών» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Αιτία για την κατάθεση των ρυθμίσεων αποτέλεσαν τα εμπόδια που έστησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το Ελληνικό και τοπικά συμφέροντα στην «Κασσιόπη».
Είναι ενδεικτική η φράση του κ. Γεωργιάδη για την επένδυση στην Κέρκυρα πως «τρεις κυβερνήσεις είπαν «ναι» στην επένδυση για να την μπλοκάρει ένα όχι ενός δημάρχου».
«Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την επιτάχυνση των επενδύσεων»
Αναφορικά με τη ρύθμιση που αφορά το Ελληνικό, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι το ελληνικό Δημόσιο λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την επιτάχυνση της επένδυσης και την αντιμετώπιση των προσχωμάτων που θέτουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με συνεχείς προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η ρύθμιση επιτρέπει στον επενδυτή να λάβει το ρίσκο ώστε με δικά του έξοδα να προχωρήσει στην κατεδάφιση 917 αυθαίρετων κτηρίων χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της εκδίκασης των προσφυγών και την μεταβίβαση του ακινήτου.
«Όσοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι κάνουμε στον Λάτση δώρο τα έργα είναι κανονικοί ψεύτες. Η διάταξη είναι ρητή. Με δαπάνη του Λάτση, δηλαδή της Λαμδα, δηλαδή όχι του Δημοσίου, θα γίνουν οι κατεδαφίσεις. Κάποια στιγμή να τελειώσει ο λαϊκισμός» είπε αρχικά για να εξηγήσει ότι η ρύθμιση κρίθηκε απαραίτητη για να «κερδίσουμε χρόνο».
«Διότι στην Σύμβαση που η κυβέρνηση Τσίπρα κύρωσε με νόμο υπάρχει άρθρο που λέει ότι δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση της έκτασης έως ότου λήξουν όλες οι δικαστικές εκκρεμότητες. Τελευταία ημέρα πριν λήξει η προθεσμία για κατάθεση προσφυγών πήγε η κυρία Βλαζάκη, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού επι ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσε προσφυγή. Η κυρία Βλαζάκη υποτίθεται ότι είναι ένα απο τα στελέχη του Τσίπρα που δούλευε για να γίνει το έργο. Αυτή που υποτίθεται δούλευε για να γίνει το έργο πήγε και κατέθεσε προσφυγή εναντίον του έργου. Εως ότου λήξουν λοιπόν αυτές οι προσφυγές, μεταβίβαση δεν μπορεί να γίνει. Δηλαδή, έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ την υπάλληλό του να κάνει προσφυγή και μετά έρχεται και λεει γιατί δεν μπαίνει μπουλντόζα. Κάνει προσφυγή στην Δικαιώσουν για να μπλοκάρει τις εργασίες και μας κατηγορεί ότι καθυστερούμε. Και όταν φέρνουμε την διάταξη μας κατηγορεί που την φέραμε. Τι λεει η ρύθμιση; Ξεμπλοκάρει το έργο για να μπουν οι μπουλντόζες. Είτε γίνει η μεταβίβαση είτε όχι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η κατεδάφιση. Αντι να περιμένουμε την μεταβίβαση, ο επενδυτής παίρνει πάνω του το έργο και πληρώνει για την κατεδάφιση. Το Δημόσιο κερδίζει την επιτάχυνση του έργου χωρίς να ρισκάρει τίποτα. Αυτός που ρισκάρει είναι ο επενδυτής», τόνισε.
Αναφορικά με την επένδυση στην «Κασσιόπη» Κέρκυρας υπενθύμισε ότι ξεκίνησε απο την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και υποστηρίχθηκε απο την κυβέρνηση Τσίπρα που ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπήρξαν καθυστερήσεις και πως ανέλαβε να λύσει όλες τις εκκρεμότητες που είχαν να κάνουν με τις εγκρίσεις του τοπικού δημοτικού συμβουλίου.
«Μένει μόνο η έγκριση της μελέτης της υψομετρικής των οδών μέσα στο έργο απο το Δημοτικό Συμβούλιο της Βόρειας Κέρκυρας. Καλώ τον Δήμαρχο. Μου λεει ότι έχει άρτια τεχνική υπηρεσία και θα το κάνει. Περνούσαν οι βδομάδες αλλά πουθενά η μελέτη. Τον φωνάζω μετά 2 μήνες και μας παραδίδει σχέδιο μελέτης και μας λεει ότι την έχει καταθέσει στην επιτροπή ποιότητας του Δημου και σε 2-3 μέρες θα είναι όλα έτοιμα. Ο δήμαρχος μας έπαιζε διπλό παιχνίδι και δεν έφερνε την μελέτη. Υπο τον φόβο μηνύσεων απο τους επενδυτές τελικά την βάζει στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση. Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όμως αναβάλλεται συνεχώς. Ο Δήμαρχος, όταν διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να το αναβάλλει άλλο και όταν διαπιστώνει ότι δεν έχει την πλειοψηφία για να την μπλοκάρει, βγαίνει και κατηγορεί την τεχνική υπηρεσία - που πριν την χαρακτήριζε άρτια – και αποσύρει την μελέτη. Ο Δήμαρχος Β. Κέρκυρας παρά τις αποφάσεις τριών κυβερνήσεων, του ΣτΕ κ.α., μόνος του αποφάσισε ότι δεν θα γίνει η επένδυση. Είναι δυνατόν να έρθει επενδυτής και να δει ότι παίρνει τα ναι απο 3 κυβερνήσεις και το έργο κολλάει απο το όχι ενός Δημάρχου;».
Απαντώντας δε στις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισαν τις ενέργειες του κ. Γεωργιάδη ως αντιδημοκρατικές υπενθύμισε: «Ακούστηκε το επιχείρημα ότι αυτό που κάνουμε είναι αντιδημοκρατικό. Δεν μου λέτε; Εμείς το σκεφτήκαμε πρώτη φορά; Καταθέτω για τα πρακτικά επιστολή συγχαρητήρια του κ. Μελισσανίδη στις 28.1.2017 προς τον κ. Τσίπρα για το γήπεδο της ΑΕΚ. Ο τότε δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας αρνήθηκε να εγκρίνει το έργο και η κυβέρνηση Τσίπρα φέρνει ρύθμιση που έλεγε ότι αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν δώσει έγκριση μέσα σε 60 ημέρες θα πάρει την απόφαση η περιφέρεια».
Απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε στον υπουργό λέγοντας ότι η τοποθέτησή του επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις για τους πλειστηριασμούς.
Υποστήριξε δε ότι με την ρύθμιση για το Ελληνικό επιχειρεί να δημιουργήσει μια τεχνητή εικόνα περι έναρξης των εργασιών.
«Αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανές. Η κυβέρνηση Τσίπρα και ο Τζανακόπουλος έχουν ψηφίσει σε 2 νόμους ότι η προστασία πρώτης κατοικίας λήγει στις 31.12.2019. Ο κύριος που έχυνε κροκοδείλια δάκρυα έχει ψηφίσει αυτές τις διατάξεις» ανταπάντησε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει».
«Ξέρετε κάτι για το Ελληνικό; Και εκεί θα μπορούσαμε να κάνουμε ότι κάνατε και εσείς. Να στήσουμε μουσαμάδες όπως κάνατε στο Μετρό Θεσσαλονίκης και να φωτογραφηθούμε. Αντίθετα εμείς είπαμε ότι ξεκινάμε με κατεδάφιση 917 κτηρίων. Θα γκρεμιστούν όλα. Είναι έργο εκατομμυρίων ευρώ που θα πληρώσει ο επενδυτής. Το εξασφαλίζουμε παρά τις προσπάθειές σας να το μπλοκάρετε».