Το μέλλον και τις δυνατότητες της Αλεξανδρούπολης, «ενός εξαιρετικά δυναμικού κυττάρου του ελληνισμού», που «μετατρέπεται σε σιδηροδρομικό κόμβο, σε οδικό κόμβο, σε ενεργειακό κόμβο και σε κόμβο ασφάλειας και σταθερότητας εξήρε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με αφoρμή την παρουσίαση του βιβλίου του Λευτέρη Τσινταράκη «Αλεξανδρούπολη» Πόλη -'Ανθρωποι - Γεγονότα (από τα χρόνια του Ερημίτη έως τη Συνθήκη της Λωζάννης).
Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα του Έβρου, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η εν λόγω παρουσίαση της ιστορίας της «πρωτεύουσας μιας σημαντικότατης για τον ελληνισμό περιοχής, συμπίπτει με την ημέρα που στην Αλεξανδρούπολη συναντήθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπορίσοφ ως πρωθυπουργοί δύο φίλων χωρών-μελών της Ε.Ε.
Τη δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της πόλης, συνθέτουν σύμφωνα με τον κ. Δένδια η κατασκευή σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, η οποία θα οδηγήσει και σ' έναν δεύτερο σταθμό και διόδους προς το Βορρά και σε ενεργειακούς άξονες που θα συνδέουν την Αλεξανδρούπολη με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Μολδαβία, την Ουκρανία και αρκετές άλλες χώρες.
Επίσης η κατασκευή ενός οδικού άξονα τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, απ΄την Αλεξανδρούπολη κατά μήκος του Νομού Έβρου προς Βορρά, όπου θα συνδέεται μ' έναν όμοιο οδικό άξονα, ιδίων προδιαγραφών που θα κατασκευαστεί από τη βουλγαρική πλευρά και η δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής σύγχρονου τύπου, με ηλεκτροκίνηση.
Ενδεικτική του μέλλοντος της πόλης είναι σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών και το γεγονός ότι «στην τελευταία συμφωνία, την οποία είχα την τιμή να διαπραγματευτώ με τις ΗΠΑ, την Αμυντική Συμφωνία (MDCA) η Αλεξανδρούπολη φιγουράρει σε μια από τις πιο σημαντικές της παραγράφους, σαν το λιμάνι με το οποίο η χώρα μας συμμετέχει στην προσπάθεια για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».