«Με το νομοσχέδιο που φέρνουμε για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, είμαστε απολύτως συνεπείς στις αρχές και τις αξίες μας. Επανεισάγουμε την αξία της ελευθερίας στο χώρο των συνεταιρισμών», υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που ξεκίνησε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται αύριο Τετάρτη.
«Πρέπει να αποφασίζουν οι συνεταιρισμοί, με το καταστατικό τους, και όχι να αποφασίζει και να ρυθμίζει το κράτος», είπε ο υπουργός, αναφορικά με τις αλλαγές για τις διοικήσεις, και υπογράμμισε ότι είναι οι ίδιοι οι συνεταιρισμοί που ξέρουν καλύτερα τα συμφέροντά τους.Για την εισαγωγή ιδιωτικών κεφαλαίων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ο υπουργός είπε ότι οι τελευταίοι θα πρέπει να αποκτήσουν εργαλεία για να κρατηθούν στη ζωή και να ανταποκριθούν στον σκληρό και μεγάλο ανταγωνισμό.
Επισήμανε δε, ότι η εισαγωγή των ιδιωτών επενδυτών στους αγροτικούς συνεταιρισμούς είχε προβλεφθεί με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίστηκε το 2016. «Γιατί τον βάλατε τον θεσμό του ιδιώτη επενδυτή στους αγροτικούς συνεταιρισμούς; Αφού δεν σας άρεσε ο ιδιώτης επενδυτής, τι τον βάλατε στο νόμο;», είπε ο Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν ο ιδιώτης επενδυτής να βάζει τα χρήματά του, αλλά να μην μπορεί να έχει συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις και στη λήψη αποφάσεων, ή να μην έχει συμμετοχή στο ΔΣ.
«Αυτόν τον επενδυτή να μου τον γνωρίσετε, γιατί δεν έχω γνωρίσει πολλούς τέτοιους», απευθύνθηκε σκωπτικά στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βορίδης, και εξήγησε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή σε ποσοστό 35%, ώστε να μπορεί σε ορισμένες καθοριστικές αποφάσεις, όπως είναι η αλλαγή του καταστατικού, να έχει τη δυνατότητα να έχει καθοριστική γνώμη. Διαφορετικά, αν νιώσει ότι απειλείται ο ιδιώτης επενδυτής, απλά δεν θα επενδύσει, είπε ο κ. Βορίδης.
«Κατάρρευση σε όλα τα μεγέθη»
Ο υπουργός αναφέρθηκε στο νόμο που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2016 και τα αποτελέσματά του. Παρέθεσε ειδικότερα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, μετά την ψήφιση του νόμου, τα μέλη των συνεταιρισμών το 2017, ήταν 130.624, το 2018 ήταν 98.558, «δηλαδή 32.000 λιγότερα μέλη, μετά την εφαρμογή του νόμου».
Ο κ. Βορίδης παρουσίασε επίσης στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2017 ιδρύθηκαν 70 νέοι συνεταιρισμοί, το 2018 ιδρύθηκαν 30 νέοι συνεταιρισμοί. Ο αριθμός των συνεταιρισμών που ήταν ενήμεροι το 2017 ανήλθε σε 819, ενώ το 2018 οι ενήμεροι συνεταιρισμοί ήταν 621. Επίσης το 2017 είχαν κύκλο εργασιών μέχρι ένα εκατομμύριο 643 συνεταιρισμοί, επί συνόλου 819. Το 2018 όμως, 483 ήταν οι συνεταιρισμοί με κύκλο εργασιών μέχρι ένα εκατομμύριο, και 146 συνεταιρισμοί το 2017 είχαν κύκλο εργασιών, από 1 έως 9 εκατομμύρια, όμως το 2018 έπεσαν στους 115 συνεταιρισμούς.
«Σε όλα τα μεγέθη έχουμε κατάρρευση, από το 2016 μέχρι το 2018. Αυτή είναι η κατάσταση που μας παραδίδετε», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τα αποτελέσματα του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Ο υπουργός είπε ότι στο νομοσχέδιο που φέρνει η παρούσα κυβέρνηση, προς ψήφιση, «συγκατατίθενται οι οργανωμένοι συλλογικοί φορείς που εκπροσωπούν συνεταιρισμούς, δηλαδή η νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιρισμών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων (ΣΑΣΟΕΕ)».