Novartis: Ο Παππάς αποδομεί τους ισχυρισμούς Παπαγγελόπουλου για τις συναντήσεις στο Μαξίμου
Με πολλές σκιές, θολά και κενά σημεία, συνεχίστηκε η κατάθεση του Νίκου Παππά, στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την εμπλοκή του πρώην Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Νοvartis.
Ο πρώην υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά την δεύτερη εξέτασή του από τα μέλη της προανακριτικής παραδέχθηκε πως στο συμφωνητικό του 2013 " δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο". Σε σύγκριση της συμφωνίας Μιωνή - Φιλιππάκη 2013 και 2018 τόνισε πως "Στο 2018 υπάρχουν εδάφια που προκαλούν προβληματισμό" καλώντας να διαλευκανθούν, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά τη σύγκριση των δυο παρεμβάσεων ως ίδιες.
Την ίδια ώρα, ως σημαντικό στοιχείο της κατάθεσής του εκτιμάται ότι ήταν οι απαντήσεις του σχετικά με τις συναντήσεις στο Μαξίμου με τον κ. Παπαγγελόπουλο, καθώς διαπιστώθηκε προσπάθεια αποδόμησης των ισχυρισμών του πρώην υφυπουργού Δικαιοσύνης.
Μαρκόπουλος: Ποτέ τελικά έγινε η συνάντηση των τριών σας; πριν την υπογραφή του συμφωνητικού όπως είπε ο Παπαγγελόπουλος ή μετά πως είπε ο Φιλιππάκης; ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα;
Παππάς: Έγινε μετά.
Μαρκόπουλος: Αρα ο Παπαγγελόπουλος λέει ψέματα.
Παππάς: Το ραντεβού έγινε μετά το συμφωνητικό
Μρκόπουλος: από το 2016 σας ενόχλησε ξανά η κυβέρνηση του Ισραήλ για τον Μιωνή;
Παππάς: όχι
Μαρκόπουλος: Τότε το 2018 ενώ δεν είχατε αρμοδιότητες υπουργού επικράτειας αλλά ψηφιακής πολίτικης ως τι μεριμνήσετε; κρατήσατε "κάβα" την υπόθεση; γιατί μπλέχτηκα ενώ το Ισραήλ δεν σας πίεσε;
Παππάς: "Υπήρχαν εξελίξεις και μετά όμως δεν θέλω να μιλήσω".
Ο κ. Παππάς ωστόσο, αφού και στην δεύτερη κατάθεσή του παραδέχθηκε τις συναντήσεις, απέφυγε να δικαιολογήσει αν είναι σωστό και ηθικό αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης με αριστερή κυβέρνηση να κάνει λόγο για χρήματα κι έξοδα.
Από την πορεία των ερωταπαντήσεων ο κ. Παππάς άφησε ανοικτό το αν ήθελε να είναι εγγυητής στην υπόθεση αυτή, σημειώνοντας ότι θα ήθελε να κλείσει η υπόθεση.
Παραδέχθηκε ότι με τον Μιωνη συναντιόνταν συχνά κι εκτός Ελλάδος, ενώ αρνήθηκε πως ζήτησε από Μιωνή Παπασταύρου να δώσει Σαμαρά - Μαρέβα.
Τέλος, για την Παπαδάκου είπε πως την έχει δει μόνο μια φορά ενώ πως είχε συχνές συναντήσεις με Φιλιππάκη. "Πως συνεργαστήκατε με έναν σκληρό δεξιό εκδότη που εκδίδει τα βιβλία του Παπαδοπουλου" ρωτήθηκε, αλλά απέφυγε να απαντήσει.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη του κατάθεση ο κ. Παππάς παραδέχθηκε ότι οργάνωσε δύο συναντήσεις - το 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου και το 2018 στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής - μετά από παρακλήσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ προκειμένου να διευθετηθεί ομαλά η δικαστική διαμάχη του κ. Μιωνή με τον εκδότη Γιάννη Φιλιπππάκη.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε μόνο τυπικό ρόλο στις διαβουλεύσεις και δεν είχε γνώση για τις λεπτομέρειες του τελικού συμβιβαστικού κειμένου. Αποστάσεις κράτησε και για τις απαιτήσεις καταβολής χρηματικών ποσών ως «δικαστικά έξοδα» υποστηρίζοντας ότι κατά την επίμαχη παρέμβαση του κ. Δ. Παπαγγελόπουλου δεν ζητήθηκαν «χρήματα» αλλά ειπώθηκε «μια πραγματολογική διαπίστωση».