ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γεραπετρίτης: Θα ενισχύσουμε και το χώρο της εργασίας και το χώρο της οικονομίας
«Είναι σημαντικό να αισθάνεται ο πολίτης ότι υπάρχει κυβέρνηση η οποία φροντίζει για τα θέματα αυτά με σθένος και προνοητικότητα αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να μεταφέρεται και στους πολίτες το μήνυμα ότι ανεξαρτήτως του πόσο καλά πράττει η κυβέρνηση δεν παύει να είναι αναγκαία η ατομική ευθύνη του καθενός».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Αναφορικά με το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή ο κόσμος θέλει να ακούει υπεύθυνη ενημέρωση και θέλει να ακούει την ενημέρωση εκείνη που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα έτσι ώστε να μπορεί να αξιολογεί τα πράγματα». «Η εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι ότι η υπεύθυνη αυτή ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται τακτικά από εκείνους οι οποίοι έχουν την ευθύνη τόσο την επιστημονική όσο και την κυβερνητική για το ζήτημα αυτό», υπογράμμισε ο ίδιος. Και για το λόγο αυτό όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας , «υπάρχει τακτική ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα και από τον υφυπουργό κ. Χαρβαλια και περιοδικώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την επικοινωνία σε ότι αφορά τα μεγάλα κεφάλαια».
«Είναι σημαντικό να αισθάνεται ο πολίτης ότι υπάρχει κυβέρνηση η οποία φροντίζει για τα θέματα αυτά με σθένος και προνοητικότητα αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να μεταφέρεται και στους πολίτες το μήνυμα ότι ανεξαρτήτως του πόσο καλά πράττει η κυβέρνηση δεν παύει να είναι αναγκαία η ατομική ευθύνη του καθενός», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Την ίδια στιγμή διευκρίνισε ότι «ο πρωθυπουργός θέλησε, με τόνους οι οποίοι είναι απολύτως ρεαλιστικοί, να μεταφέρει το μήνυμα της συλλογικής και της ατομικής ευθύνης απέναντι στα πράγματα». «Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι χρειάζεται απόλυτη εγρήγορση, μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι με τα μέτρα που ελήφθησαν στον έγκαιρο χρόνο που ελήφθησαν αλλά θα πρέπει όλοι να είμαστε σε επιφυλακή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα εξήγησε πως «υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα στάδια τα οποία ανταποκρίνονται στις συνθήκες της κάθε στιγμής». «Το κάθε στάδιο έχει και επιμέρους πρωτόκολλα που έχουν να κάνουν με τα μέτρα, αυτό το οποίο εμείς πράττουμε είναι να ακολουθούμε πιστά τις συμβουλές των ειδικών οι οποίοι εισηγούνται τα μέτρα και να φροντίζουμε πάντοτε προληπτικά να εισαγάγουμε το κάθε μέτρο έτσι ώστε να έχει και εφαρμογή», συμπλήρωσε.
«Για εμάς η μείζον διακύβευση είναι αυτονοήτως το να σωθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να αξιολογήσουμε τα όποια παράπλευρα οικονομικά θέματα προκληθούν από τον ιό που προφανώς θα είναι τεράστια. Άλλες κυβερνήσεις επιλέγουν να σταθμίσουν την ανθρώπινη ζωή και με τις οικονομικές απώλειες οι οποίες προκαλούνται», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δήλωσε ότι «στην παρούσα φάση δεν τίθεται άμεσα ζήτημα για εμάς σε σχέση με τη γενική απαγόρευση». Ωστόσο όπως σημείωσε «πάντοτε υπάρχει στο μυαλό μας ότι αν υπάρξει μεγαλύτερη επιδείνωση και εξάπλωση ασφαλώς θα είναι το τελικό μέτρο το οποίο θα ληφθεί».
Για τις ΜΕΘ ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «αυτό το οποίο σήμερα συμβαίνει πέρα από το θέμα του να περιορίσουμε κατά το δυνατόν την εξάπλωση του ιού, είναι να κερδίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρόνο σε σχέση με την εξάπλωση αυτή». «Είναι προφανές ότι θα υπάρξει μια κλιμάκωση των κρουσμάτων όπως επίσης δυστυχώς θα υπάρξει και μια αύξηση των θανάτων εξαιτίας του ιού εκείνο όμως εμείς φροντίζουμε, και το φροντίζουμε από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε σε τέτοια κλίμακα το ζήτημα, είναι να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό κλινών νοσοκομειακών και όσο το δυνατόν ευρύτερο πλαίσιο για να έχουμε ιατρικό εξοπλισμό ο οποίος συναρτάται με το θέμα του κοροναϊού», ανέφερε ο ίδιος.
Επιπρόσθετα ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «Σε σχέση με τις κλίνες έχουμε ήδη καταφέρει να συγκεντρώσουμε υπό την σκέπη του Δημοσίου ένα πολύ μεγάλο αριθμό από κλίνες , έχουμε συγκεντρώσει και ιδιωτικές κλινικές. Μία νεόδμητη κλινική ήδη έχει αναληφθεί από το ΕΣΥ , φροντίσαμε με νομικά μέσα να το εξασφαλίσουμε με αποτέλεσμα να έχουμε 400 επιπλέον κλίνες αφιερωμένες αποκλειστικά στον κορονοϊό. Υπήρξε ο σχεδιασμός νοσοκομεία να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για τον κορονοϊό με ποιο εμβληματικό το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ το οποίο έχει πολύ μεγάλο αριθμό κλινών και το ουσιαστικά οποίο τάχτηκε αποκλειστικά για την υποστήριξη των κρουσμάτων. Βρισκόμαστε σε μια καλή κατάσταση, βεβαίως είναι πάρα πολύ κρίσιμο να υπάρχουν οι ΜΕΘ δυστυχώς παραλάβαμε και αυτό έχει να κάνει με την προϊούσα πτώση του Εθνικού Συστήματος τις τελευταίες δεκαετίες, ένα σύστημα με λίγες ΜΕΘ. Έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε όλες τις κλίνες που ήταν δυνατόν να ανοίξουμε και να εξοπλιστούν. Ήδη φτάνουμε σε ένα σχετικώς ικανοποιητικό αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας».
Αναφορικά με τις προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, ανέφερε ότι «κάτι παραπάνω από 2.000 νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό ήδη έχουν προσληφθεί και θα κατανεμηθούν κυρίως στα νοσοκομεία αναφοράς». «Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια από την προεδρία της κυβέρνησης για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα αναγκαία, που είναι και αναπνευστήρες και τα αντιδραστήρια και οι μάσκες και τα αντισηπτικά», διευκρίνισε. Ακόμη δήλωσε πως «θα παραδοθούν τις προσεχείς ημέρες ένα πολύ ικανό αριθμό από εφοδιαστικό υλικό που έχουμε εξασφαλίσει».
Αναφερόμενος στα διαγνωστικά τεστ ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Σύμφωνα με όλες τις ιατρικές ενδείξεις που υπάρχουν εκείνο το οποίο είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο δεν είναι να υποβάλλεις σε τεστ όλο τον πληθυσμό, αυτό θα είχε μια αξία για λόγους στατιστικούς έτσι ώστε να έχεις μια συνολική στρατηγική για το ζήτημα αλλά δεν θα βοηθούσε την καταπολέμηση των ίδιων των κρουσμάτων. Δεν είναι το ανησυχητικό φαινόμενο το πόσα είναι τα κρούσματα τα οποία μπορεί να υφίσταται στον πληθυσμό, το κρίσιμο είναι να περικοπούν οι συνθήκες πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων και της εξάπλωσης στον πληθυσμό και αυτό πρωτίστως φαίνεται από τον αριθμό των θανάτων, από τον αριθμό των περιστατικών τα οποία περιέρχονται στην εντατική και άρα εκεί βλέπουμε περίπου ποια είναι η πραγματική κλιμάκωση του φαινομένου σε κάθε χώρα».
«Εφησυχασμός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει, η λογική είναι ότι η κυβέρνηση πράττει αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα πράξει όλα. Είναι ένα θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης», διευκρίνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να αναβαθμίσουμε την εγρήγορση και την ευθύνη μας απέναντι στους άλλους».
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και για το χειρότερο δυνατό σενάριο εμείς έχουμε το στρατηγικό σχέδιο για να το διαχειριστούμε, το απευχόμαστε, αλλά είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε χρειαστεί στον ελληνικό πληθυσμό», τόνισε ο υπουργός.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία ο κ. Γεραπετρίτης προειδοποίησε ότι «θα υπάρχει πολύ μεγάλη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος παγκοσμίως, θα υπάρξει μια σοβαρότατη υφεσιακή πορεία υπό αυτή την εκδοχή θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δημοσιονομικούς κινδύνους οι οποίοι θα ενσκήψουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και παγκοσμίως». «Είναι δύο τα επίπεδα της διαχείρισης του προβλήματος, είναι το εθνικό επίπεδο και το ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ληφθεί τις τελευταίες μέρες σημαντικά μέτρα», εξήγησε.
«Εξαιτίας της κρίσης αυτής πλέον αλλάζει και η φιλοσοφία για το Σύμφωνο Σταθερότητας δηλαδή δεν μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας δηλαδή τα πλεονάσματα τα οποία έχουν τεθεί πλέον είναι αδύνατον να τηρηθούν», διευκρίνισε.
Επιπρόσθετα ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Αντιλαμβανόμαστε ότι οι δαπάνες οι οποίες γίνονται για τη διαχείριση του προβλήματος, όπως και για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, δεν μπορούν να λογίζονται μέρος των δαπανών του ισοζυγίου του προϋπολογισμού άρα πρακτικώς θα πρέπει να αξιολογούμε τα έσοδα και τα έξοδα εξαιρουμένων όλων αυτών. Βεβαίως υπάρχουν και μέτρα τα οποία θα ληφθούν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελήφθησαν ήδη και από την ΕΚΤ σε σχέση με την ενίσχυση των εθνικών οικονομιών. Εμείς θα ενισχύσουμε και το χώρο της εργασίας και θα ενισχύσουμε και το χώρο της οικονομίας σε δύο πόλους, και τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους γιατί εδώ που βρισκόμαστε θα πρέπει να δούμε ότι όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο σκάφος και πρέπει να κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση».
Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι «όλα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων θα δοθούν υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η εργασιακή κατάσταση ως έχει». Όπως εξήγησε ο ίδιος «μέσα στη δεξαμενή των επιχειρήσεων που θα λάβουν όλα τα ευεργετήματα, δηλαδή αναστολές υποχρεώσεων και φυσικά ευεργετήματα, θα περιληφθούν μόνον επιχειρήσεις που θα διατηρήσουν τους εργαζομένους τους».
Εν κατακλείδι, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε πως «η κυβέρνηση θα πράξει ότι πρέπει για να υπάρξει η απομείωση των κινδύνων από τον ιό θα πρέπει όμως όλοι να επιδείξουν πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση και ευθύνη».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Αναφορικά με το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή ο κόσμος θέλει να ακούει υπεύθυνη ενημέρωση και θέλει να ακούει την ενημέρωση εκείνη που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα έτσι ώστε να μπορεί να αξιολογεί τα πράγματα». «Η εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι ότι η υπεύθυνη αυτή ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται τακτικά από εκείνους οι οποίοι έχουν την ευθύνη τόσο την επιστημονική όσο και την κυβερνητική για το ζήτημα αυτό», υπογράμμισε ο ίδιος. Και για το λόγο αυτό όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας , «υπάρχει τακτική ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα και από τον υφυπουργό κ. Χαρβαλια και περιοδικώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την επικοινωνία σε ότι αφορά τα μεγάλα κεφάλαια».
«Είναι σημαντικό να αισθάνεται ο πολίτης ότι υπάρχει κυβέρνηση η οποία φροντίζει για τα θέματα αυτά με σθένος και προνοητικότητα αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να μεταφέρεται και στους πολίτες το μήνυμα ότι ανεξαρτήτως του πόσο καλά πράττει η κυβέρνηση δεν παύει να είναι αναγκαία η ατομική ευθύνη του καθενός», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Την ίδια στιγμή διευκρίνισε ότι «ο πρωθυπουργός θέλησε, με τόνους οι οποίοι είναι απολύτως ρεαλιστικοί, να μεταφέρει το μήνυμα της συλλογικής και της ατομικής ευθύνης απέναντι στα πράγματα». «Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι χρειάζεται απόλυτη εγρήγορση, μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι με τα μέτρα που ελήφθησαν στον έγκαιρο χρόνο που ελήφθησαν αλλά θα πρέπει όλοι να είμαστε σε επιφυλακή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα εξήγησε πως «υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα στάδια τα οποία ανταποκρίνονται στις συνθήκες της κάθε στιγμής». «Το κάθε στάδιο έχει και επιμέρους πρωτόκολλα που έχουν να κάνουν με τα μέτρα, αυτό το οποίο εμείς πράττουμε είναι να ακολουθούμε πιστά τις συμβουλές των ειδικών οι οποίοι εισηγούνται τα μέτρα και να φροντίζουμε πάντοτε προληπτικά να εισαγάγουμε το κάθε μέτρο έτσι ώστε να έχει και εφαρμογή», συμπλήρωσε.
«Για εμάς η μείζον διακύβευση είναι αυτονοήτως το να σωθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να αξιολογήσουμε τα όποια παράπλευρα οικονομικά θέματα προκληθούν από τον ιό που προφανώς θα είναι τεράστια. Άλλες κυβερνήσεις επιλέγουν να σταθμίσουν την ανθρώπινη ζωή και με τις οικονομικές απώλειες οι οποίες προκαλούνται», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δήλωσε ότι «στην παρούσα φάση δεν τίθεται άμεσα ζήτημα για εμάς σε σχέση με τη γενική απαγόρευση». Ωστόσο όπως σημείωσε «πάντοτε υπάρχει στο μυαλό μας ότι αν υπάρξει μεγαλύτερη επιδείνωση και εξάπλωση ασφαλώς θα είναι το τελικό μέτρο το οποίο θα ληφθεί».
Για τις ΜΕΘ ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «αυτό το οποίο σήμερα συμβαίνει πέρα από το θέμα του να περιορίσουμε κατά το δυνατόν την εξάπλωση του ιού, είναι να κερδίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρόνο σε σχέση με την εξάπλωση αυτή». «Είναι προφανές ότι θα υπάρξει μια κλιμάκωση των κρουσμάτων όπως επίσης δυστυχώς θα υπάρξει και μια αύξηση των θανάτων εξαιτίας του ιού εκείνο όμως εμείς φροντίζουμε, και το φροντίζουμε από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε σε τέτοια κλίμακα το ζήτημα, είναι να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό κλινών νοσοκομειακών και όσο το δυνατόν ευρύτερο πλαίσιο για να έχουμε ιατρικό εξοπλισμό ο οποίος συναρτάται με το θέμα του κοροναϊού», ανέφερε ο ίδιος.
Επιπρόσθετα ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «Σε σχέση με τις κλίνες έχουμε ήδη καταφέρει να συγκεντρώσουμε υπό την σκέπη του Δημοσίου ένα πολύ μεγάλο αριθμό από κλίνες , έχουμε συγκεντρώσει και ιδιωτικές κλινικές. Μία νεόδμητη κλινική ήδη έχει αναληφθεί από το ΕΣΥ , φροντίσαμε με νομικά μέσα να το εξασφαλίσουμε με αποτέλεσμα να έχουμε 400 επιπλέον κλίνες αφιερωμένες αποκλειστικά στον κορονοϊό. Υπήρξε ο σχεδιασμός νοσοκομεία να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για τον κορονοϊό με ποιο εμβληματικό το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ το οποίο έχει πολύ μεγάλο αριθμό κλινών και το ουσιαστικά οποίο τάχτηκε αποκλειστικά για την υποστήριξη των κρουσμάτων. Βρισκόμαστε σε μια καλή κατάσταση, βεβαίως είναι πάρα πολύ κρίσιμο να υπάρχουν οι ΜΕΘ δυστυχώς παραλάβαμε και αυτό έχει να κάνει με την προϊούσα πτώση του Εθνικού Συστήματος τις τελευταίες δεκαετίες, ένα σύστημα με λίγες ΜΕΘ. Έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε όλες τις κλίνες που ήταν δυνατόν να ανοίξουμε και να εξοπλιστούν. Ήδη φτάνουμε σε ένα σχετικώς ικανοποιητικό αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας».
Αναφορικά με τις προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, ανέφερε ότι «κάτι παραπάνω από 2.000 νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό ήδη έχουν προσληφθεί και θα κατανεμηθούν κυρίως στα νοσοκομεία αναφοράς». «Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια από την προεδρία της κυβέρνησης για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα αναγκαία, που είναι και αναπνευστήρες και τα αντιδραστήρια και οι μάσκες και τα αντισηπτικά», διευκρίνισε. Ακόμη δήλωσε πως «θα παραδοθούν τις προσεχείς ημέρες ένα πολύ ικανό αριθμό από εφοδιαστικό υλικό που έχουμε εξασφαλίσει».
Αναφερόμενος στα διαγνωστικά τεστ ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Σύμφωνα με όλες τις ιατρικές ενδείξεις που υπάρχουν εκείνο το οποίο είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο δεν είναι να υποβάλλεις σε τεστ όλο τον πληθυσμό, αυτό θα είχε μια αξία για λόγους στατιστικούς έτσι ώστε να έχεις μια συνολική στρατηγική για το ζήτημα αλλά δεν θα βοηθούσε την καταπολέμηση των ίδιων των κρουσμάτων. Δεν είναι το ανησυχητικό φαινόμενο το πόσα είναι τα κρούσματα τα οποία μπορεί να υφίσταται στον πληθυσμό, το κρίσιμο είναι να περικοπούν οι συνθήκες πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων και της εξάπλωσης στον πληθυσμό και αυτό πρωτίστως φαίνεται από τον αριθμό των θανάτων, από τον αριθμό των περιστατικών τα οποία περιέρχονται στην εντατική και άρα εκεί βλέπουμε περίπου ποια είναι η πραγματική κλιμάκωση του φαινομένου σε κάθε χώρα».
«Εφησυχασμός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει, η λογική είναι ότι η κυβέρνηση πράττει αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα πράξει όλα. Είναι ένα θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης», διευκρίνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να αναβαθμίσουμε την εγρήγορση και την ευθύνη μας απέναντι στους άλλους».
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και για το χειρότερο δυνατό σενάριο εμείς έχουμε το στρατηγικό σχέδιο για να το διαχειριστούμε, το απευχόμαστε, αλλά είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε χρειαστεί στον ελληνικό πληθυσμό», τόνισε ο υπουργός.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία ο κ. Γεραπετρίτης προειδοποίησε ότι «θα υπάρχει πολύ μεγάλη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος παγκοσμίως, θα υπάρξει μια σοβαρότατη υφεσιακή πορεία υπό αυτή την εκδοχή θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δημοσιονομικούς κινδύνους οι οποίοι θα ενσκήψουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και παγκοσμίως». «Είναι δύο τα επίπεδα της διαχείρισης του προβλήματος, είναι το εθνικό επίπεδο και το ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ληφθεί τις τελευταίες μέρες σημαντικά μέτρα», εξήγησε.
«Εξαιτίας της κρίσης αυτής πλέον αλλάζει και η φιλοσοφία για το Σύμφωνο Σταθερότητας δηλαδή δεν μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας δηλαδή τα πλεονάσματα τα οποία έχουν τεθεί πλέον είναι αδύνατον να τηρηθούν», διευκρίνισε.
Επιπρόσθετα ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Αντιλαμβανόμαστε ότι οι δαπάνες οι οποίες γίνονται για τη διαχείριση του προβλήματος, όπως και για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, δεν μπορούν να λογίζονται μέρος των δαπανών του ισοζυγίου του προϋπολογισμού άρα πρακτικώς θα πρέπει να αξιολογούμε τα έσοδα και τα έξοδα εξαιρουμένων όλων αυτών. Βεβαίως υπάρχουν και μέτρα τα οποία θα ληφθούν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελήφθησαν ήδη και από την ΕΚΤ σε σχέση με την ενίσχυση των εθνικών οικονομιών. Εμείς θα ενισχύσουμε και το χώρο της εργασίας και θα ενισχύσουμε και το χώρο της οικονομίας σε δύο πόλους, και τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους γιατί εδώ που βρισκόμαστε θα πρέπει να δούμε ότι όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο σκάφος και πρέπει να κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση».
Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι «όλα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων θα δοθούν υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η εργασιακή κατάσταση ως έχει». Όπως εξήγησε ο ίδιος «μέσα στη δεξαμενή των επιχειρήσεων που θα λάβουν όλα τα ευεργετήματα, δηλαδή αναστολές υποχρεώσεων και φυσικά ευεργετήματα, θα περιληφθούν μόνον επιχειρήσεις που θα διατηρήσουν τους εργαζομένους τους».
Εν κατακλείδι, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε πως «η κυβέρνηση θα πράξει ότι πρέπει για να υπάρξει η απομείωση των κινδύνων από τον ιό θα πρέπει όμως όλοι να επιδείξουν πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση και ευθύνη».