Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη διακοπή της δραστηριότητας και σε άλλους επιχειρησιακούς κλάδους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Όπως είπε, το ζήτημα θα εξεταστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Θα ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις για περιορισμό δραστηριοτήτων και σε άλλες επιχειρήσεις ή κλάδους. Κάθε φορά θα εξετάζουμε τα δεδομένα και θα λαμβάνουμε αποφάσεις», είπε σχετικά, ενώ όσο αφορά στο ρόλο του σημερινού Υπουργικού, που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, ανέφερε πως «το υπουργικό έχει ρόλο να δει πού βρισκόμαστε και να λάβει περαιτέρω μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές».

Αναφορικά με τα θέματα που θα τεθούν στη συνεδρίαση, ο Στέλιος Πέτσας, είπε πως «το ζήτημα είναι να δούμε πού βρισκόμαστε με τα μέτρα που έχουμε πάρει, να δούμε τα οικονομικά μέτρα και τα αποτελέσματα στο Eurogroup, καθώς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί όσο αφορά στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς».

«Δεν εξετάζεται η αυστηροποίηση των μέτρων. Οι επιλογές που μας δίνονται να βγούμε είναι αυτές για να μην παραλύσει η οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλά αν γίνουν θα είναι πολύ μικρές κινήσεις», διαβεβαίωσε όσο αφορά στους περιορισμούς κίνησης των πολιτών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι «ξεκάθαρο ότι από τις 18/3 δε γίνονται απολύσεις», ενώ ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε επίσης πως η αποστολή μηνύματος στο 13033 είναι χωρίς χρέωση.

Aναφερόμενος στο υγειονομικό υλικό είπε πως υπάρχει διεθνής ζήτησε και «όλοι διεκδικούν να πάρουν μερίδιο», σημειώνοντας πως «έχουμε κάνει και σημαντικές ενέργειες με ιδιώτες», ενώ όσο αφορά στην ενίσχυση του ΕΣΥ, έκανε γνωστό ότι, επιχειρούν ήδη 909 γιατροί και νοσηλευτές στις θέσεις τους, ενώ ο αριθμός των προσλήψεων από τις 2.000 που είχε αρχικά ανακοινωθεί, θα φτάσει στις 2.140.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ. Αν χρειαστεί θα πάμε και σε έκτακτα μέτρα», διαβεβαίωσε.


Πιο αναλυτικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε:

Για την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το βασικό ζήτημα είναι να δούμε που βρισκόμαστε με τα μέτρα που έχουμε πάρει για τον κορονοϊό. Επίσης θα γίνει ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, που έχουν αποφασιστεί και μπαίνουν σε λειτουργία, από σήμερα. Θα συζητηθούν ακόμη οι αποφάσεις που πήρε χθες το Ecofin και ιδίως η γενική ρήτρα εξαίρεσης από τους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Πάνω σε αυτό το πλέγμα θα έχουμε και τις εισηγήσεις άλλων Υπουργών, όπως για παράδειγμα του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου για τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Θυμίζω ότι χθες κάναμε ακόμη ένα βήμα για απαγόρευση των πτήσεων από και πρός το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, προκειμένου να περιορίσουμε το ενδεχόμενο διασποράς και από αυτές τις χώρες.

Για μέτρα ενίσχυσης

Σήμερα θα ληφθούν κάποιες, επιπλέον, αποφάσεις όσον αφορά την επέκταση του δικτύου ασφαλείας και σε άλλες κατηγορίες επιχειρηματικής δραστηριότητας και επιτηδευματιών. Κάθε φορά που αξιολογούμε ότι ένας κλάδος πλήττεται πολύ από τη μείωση του τζίρου, θα επεκτείνουμε τα μέτρα στήριξης και σε αυτό, αλλά με προσοχή και με σύνεση. Βγήκαμε μετά από δέκα χρόνια κρίσης, σε ένα ξέφωτο και δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε πίσω. Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος που θα χρησιμοποιηθεί με σύνεση, αλλά δεν είναι απεριόριστος.

Για απολύσεις

Υπάρχει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία είναι ξεκάθαρο ότι από τις 18 Μαρτίου δεν γίνονται απολύσεις. Έχει θεσπιστεί η απαγόρευση των απολύσεων και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Πρέπει να ξέρουν όλοι ότι για να πάρει μία επιχείρηση την έκτακτη ενίσχυση δεν μπορεί να μειώσει το προσωπικό της. Είναι και αυτό μια δικλείδα ασφαλείας. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε αυτό το διάστημα και μετά, όταν θα έχουμε ξεπεράσει αυτήν την κρίση. θα υπάρξει μια αναπροσαρμογή της απασχόλησης προς το πάνω, όχι προς τα κάτω.

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Αυτή τη στιγμή -το έχει πει στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός- διεξάγεται ένας παγκόσμιος πόλεμος για την προμήθεια υλικών από συγκεκριμένες πηγές, δυσεύρετων λοιπών υλικών, που όλοι διεκδικούν να πάρουν ένα μερίδιο. Εμείς είχαμε μία μεγάλη προμήθεια ενός εκατομμυρίου μασκών τις προηγούμενες ημέρες και άλλων υλικών και έχουμε ακόμη προγραμματισμένες δύο αποστολές προς το τέλος του μήνα και αρχές του επόμενου. Με αυτές τις δύο αποστολές θα έχει καλυφθεί οποιοδήποτε κενό σε υλικό προστασίας, όπως είναι οι μάσκες, ενώ έχουμε κάνει και σημαντικές ενέργειες, με τη βοήθεια και ιδιωτών, για την προμήθεια αναπνευστήρων. Όσον αφορά το προσωπικό, έχουν ήδη γίνει 909 προσλήψεις από τις οποίες οι 733 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι γιατροί. Θα συνεχίσουμε τη στελέχωση του συστήματος το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς έχουν εγκριθεί 2.145 προσλήψεις. Επίσης, έχει αυξηθεί περίπου κατά 22% η δυναμικότητα των Μ.Ε.Θ. το τελευταίο διάστημα. Και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε περισσότερες έτοιμες Μ.Ε.Θ.. Αλλά, επαναλαμβάνω, ένα σύστημα υγείας δυτικού τύπου, όπως είναι το ελληνικό, έχει συγκεκριμένες δυνατότητες για να αντιμετωπίσει συνθήκες μιας πανδημίας. Αν χρειαστεί θα πάμε και σε έκτακτα μέτρα, τα οποία υπάρχουν στο σχέδιό μας και θα χρησιμοποιηθούν μόνο αν η κατάσταση αρχίσει να επεκτείνεται πολύ πιο δυσάρεστα.

Για αυστηροποίηση των μέτρων

Είμαστε πολύ κοντά στη μέγιστη δυνατή αυστηροποίηση των μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του ιού. Οι επιλογές που υπάρχουν μας δίνουν την απαραίτητη ευελιξία ώστε να μην παραλύσει η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Εκεί θα μείνουμε αυτήν τη στιγμή. Το ενδεχόμενο απαγόρευσης και άλλων πτήσεων είναι και αυτό περιορισμένο. Άρα από εδώ και πέρα μιλάμε για πολύ μικρές κινήσεις, αν χρειαστεί να γίνουν. Αυτό που έχει σημασία είναι να σεβόμαστε το πλαίσιο, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών μένοντας στο σπίτι.