ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γεννηματά: Ο Μητσοτάκης να μην κάνει πίσω στο κορονο-ομόλογο
Τη στήριξή της στην πρωτοβουλία των 9 Ευρωπαίων ηγετών επανέλαβε εκ νέου η Φώφη Γεννηματά καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην κατεβάσει –όπως είπε- τη σημαία για την έκδοση του κορονο-ομολόγου.
Πόλεμος σε τρία μέτωπα
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας πόλεμος σε τρία μέτωπα, τον έλεγχο της διασποράς του κοροναϊού, τη στήριξη του εθνικού συστήματος Υγείας και τη στήριξη της οικονομίας.
Μάλιστα η κα Γεννηματά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι τα οικονομικά μέτρα υπολείπονται κατά πολύ των μέτρων που παίρνουν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Σημεία από την συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά:
Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ανταποκρίνεται και μένει σπίτι
Μένουμε σπίτι και το στηρίζουμε. Εύχομαι ολόψυχα να τα έχουμε καταφέρει. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ανταποκρίθηκε και εύχομαι να μη ζήσουμε ώρες ανάλογες αυτών ζουν γειτονικές μας ευρωπαϊκές χώρες. Θα ήθελα πάνω απ’ όλα να εκφράσω τη συμπαράστασή μου σε οικογένειες που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους και να ευχηθώ δύναμη και κουράγιο σε αυτούς που τούτες τις ώρες δίνουν τη μάχη είτε στα νοσοκομεία είτε στις Μονάδες Εντατικές Θεραπείας.
Όλοι μας είμαστε δίπλα στον Δημήτρη Κρεμαστινό και ευχόμαστε να γυρίσει γρήγορα κοντά μας
Είμαστε όλοι μας με τη ψυχή μας δίπλα στον Δημήτρη Κρεμαστινό, με τη σκέψη μας με τις ευχές μας. Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά να γυρίσει γρήγορα κοντά μας, πάντα με τις πάντα χρήσιμες συμβουλές του και με τη γνώση του και για την ιατρική και για την πολιτική.
Τίποτα δεν θα είναι ίδιο όταν τελειώσει η κρίση, εύχομαι να ηττηθούν ο λαϊκισμός και ο κυνισμός
Είναι σαν να υπάρχει ένας μαύρος κύκνος που αλλάζει τη ροή της ιστορίας, αλλάζει τον κόσμο όπως τον ξέραμε, αλλάζει τον καθένα από εμάς και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Είναι νωρίς ίσως για να το σκεφτούμε. Πολλά πράγματα δεν θα είναι ίδια όταν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος. Ελπίζω και εύχομαι το πρώτο που θα έχει ηττηθεί να είναι ο λαϊκισμός και οι κυνισμός και η αντίληψη ότι οι αγορές από μόνες τους μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα. Όχι δεν τα λύνουν. Χρειάζεται κράτος οργανωμένο. Χρειάζονται ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας.
Έχουμε πόλεμο σε τρία μέτωπα, την διασπορά, την προστασία της δημόσιας υγείας και την οικονομία
Έχουμε πόλεμο σε πολλά μέτωπα. Το πρώτο μέτωπο ήταν η καθυστέρηση της διασποράς. Εδώ ελπίζω να τα έχουμε καταφέρει. Το δεύτερο μέτωπο είναι η αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας.
Αυτό απαιτεί οπωσδήποτε τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εδώ έχουμε ακόμα να κάνουμε σημαντικά πράγματα και πρέπει να τα κάνουμε γρήγορα γιατί ο χρόνος είναι εναντίον μας. Το τρίτο μέτωπο είναι η οικονομία. Εδώ εμπλέκεται και η Ευρώπη και απαιτείται ένα δικό μας ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα της οικονομίας μας.
Ένα σχέδιο που απαιτεί διάλογο των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή, αλλά απαιτεί και διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Δεν είναι ένας τομέας που η Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μόνη τις αποφάσεις κεκλεισμένων των θυρών. Και κυρίως χωρίς αιφνιδιασμούς.
Πρέπει να είμαστε χρήσιμοι, να κάνουμε τον ελληνικό λαό να νιώθει ασφαλής.
Είμαστε με τα παιδιά μας καθημερινά μέσα στο σπίτι. Δουλεύουμε, αλλά μιλάμε πολύ περισσότερο μαζί τους. Καταλαβαίνω περισσότερο την αγωνία των παιδιών, των νέων ανθρώπων, την αγωνία των οικογενειών αν θα πάρουν τη ζωή τους πίσω. Αν θα προφυλάξουν τη ζωή των ανθρώπων τους. Αν θα επανέλθουμε να ζούμε κανονικά και πως θα είναι η ζωή την επόμενη ημέρα. Η αγωνία είναι τεράστια. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για αντιπολιτεύσεις, ούτε για κορώνες, ούτε για λαϊκισμούς.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ναυαρχίδα στον πόλεμο που δίνουμε
Αυτή την ώρα η ναυαρχίδα στον πόλεμο που δίνουμε είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένα σύστημα υγείας, που πολεμήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, που υποβαθμίστηκε, που δυσφημίστηκε, αλλά αυτή την ώρα αυτό είναι που μας κρατάει όρθιους.
Με τους ανθρώπους τους που το πίστεψαν που το ένιωσαν ως δικό τους σπίτι και όλα αυτά τα χρόνια δίνουν τη μάχη. Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες υπήρχαν άνθρωποι στη χώρα που έλεγαν ότι δεν έχουμε καμία ανάγκη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ότι πρέπει να δούμε τον ιδιωτικό τομέα υγείας και έκλειναν το μάτι σε πολύ μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Εύχομαι να έχουν κάνει σκληρά την αυτοκριτική τους τούτες τις δύσκολες ώρες. Γι’ αυτό κάνουμε το διαρκή έλεγχο στην Κυβέρνηση και αυτό είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση να προλαβαίνουμε, να επισημαίνουμε τα κενά στην Κυβέρνηση για να δούμε αν το επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής της στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εφαρμόζεται πραγματικά όπως πρέπει και αποτελεσματικά. Έχουμε εντοπίσει προβλήματα και να αναδεικνύουμε συνεχώς.
Αισχροκέρδεια στα κρεβάτια των ιδιωτικών κλινικών και στα τεστ στα ιδιωτικά εργαστήρια
Πολλά από αυτά τα είχαμε εισηγηθεί και τα έχει υιοθετήσει η Κυβέρνηση. Έχουμε, όμως, προβλήματα. Πρώτα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Χρειάζεται να έχουμε καθημερινό δελτίο διαθεσιμότητας κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και κρεβάτια αποκλειστικά για τον κοροναϊό.
Πόσοι έχουν προσληφθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις καινούργιες προκηρύξεις, όχι από τις παλαιές, των παλαιών επικουρικών, γιατί αυτοί δεν επαρκούν. Πόσα κρεβάτια ανοίγουν ανά υγειονομική περιφέρεια, για να το γνωρίζει ο κόσμος, διότι μόνο αν έχει γνώση μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.
Η Κυβέρνηση νοικιάζει κρεβάτια από ιδιωτικές κλίνες με διπλάσιο αντίτιμο από ότι πριν από τον κοροναϊό. Αυτό είναι αισχροκέρδεια. Και ένα ερώτημα σχετικά με τα τεστ. Εμείς έχουμε αναδείξει την κρισιμότητά τους, ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς για να ξέρουμε εγκαίρως τι γίνεται και να μην μπαίνουν ολόκληρες μονάδες σε καραντίνα, γιατί τους θέλουμε όλους στη μάχη. Γιατί δεν αξιοποιούνται πανεπιστημιακά εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα.
Έχουν καταγραφεί τα ιδιωτικά εργαστήρια που κάνουν αυτή τη στιγμή τεστ και μάλιστα με δικές τους τιμές; Αισχροκέρδεια και εδώ, με τιμές από 100 έως 300 ευρώ. Έχουν υποχρεωθεί να δίνουν αναφορά για τα αποτελέσματα των εξετάσεων που κάνουν έτσι ώστε ο ΕΟΔΥ να έχει μία συνολική εικόνα για το που πηγαίνει η χώρα και να μην είμαστε στο σκοτάδι; Όλα αυτά θέλουν απαντήσεις.
Ένα τελευταίο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη αδικία. Οι εργαζόμενοι νοσηλευτές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία πρωτοβουλία στο διαδίκτυο και έχουν συγκεντρωθεί περίπου 8.000 υπογραφές.
Πρέπει να λυθεί τώρα αυτή η αδικία. Εντάξει, να τους χειροκροτούμε, αλλά να πάμε και στο επόμενο βήμα. Να τους δώσουμε αυτό που δικαιούνται τώρα και όχι υποσχέσεις για το μέλλον. Το ειδικό επίδομα ενίσχυσης πρέπει να δοθεί και στα σώματα ασφαλείας και στους
αστυνομικούς αφού όλοι αυτοί είναι στρατιώτες πρώτης γραμμής.
Σταγόνα στον ωκεανό τα μέτρα της Κυβέρνησης για την οικονομία σε σχέση με τα ανάλογα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Είναι σε θετική κατεύθυνση τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και αποφασιστεί. Δεν αρκούν, είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με αυτά που παίρνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χθες δημοσιεύτηκαν τα μέτρα άλλων ευρωπαϊκών χωρών για το πώς επιλέγουν να στηρίξουν το εισόδημα των εργαζομένων και τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις.
Το πρώτο θέμα είναι ότι η Κυβέρνηση πρέπει να επιβληθεί στις τράπεζες γιατί ρευστότητα στις επιχειρήσεις σημαίνει τράπεζες που βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Το δεύτερο είναι ότι μέχρι τώρα βλέπουμε αποσπασματικά να εντάσσονται επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους στα ευεργετικά μέτρα και έχει δημιουργήσει αυτό πολλές διαμαρτυρίες, εύλογες και δίκαιες σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να κάνει πάρα πολύ γρήγορα την πλήρη επεξεργασία για το ποιες είναι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που πρέπει να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις. Και ένα τρίτο σημείο. Μας έφερε η Κυβέρνηση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Συνέβη, όμως, το εξής απαράδεκτο. Το άρθρο 9 της ΠΝΠ δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαιρέτως, ακόμα και σε αυτές που έχουν αυξήσει τα κέρδη τους σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την Ελλάδα και τους πολίτες της, να βάζουν τους εργαζόμενους τους για έξι μήνες, χωρίς κανένα κριτήριο, να δουλεύουν με μερική απασχόληση με το 50% του μισθού. Είναι ένα δώρο στις επιχειρήσεις που πέραν των άλλων δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πραγματικό κίνδυνο.
Κυρίως όμως είναι αδιανόητο και απαράδεκτο για τους εργαζόμενος που είναι στο έλεος του θεού. Μετά από τις διαμαρτυρίες και την κατακραυγή, ακούω ότι θα κάνουν πίσω. Δεν αρκεί να κάνουν μερικώς πίσω σε αυτή τη διάταξη. Πρέπει να ακυρωθεί η διάταξη τώρα. Δεν είναι ώρα για τέτοιες κουτοπονηριές και μάλιστα στα τυφλά. Ένα ακόμα σημείο για την οικονομία. Χρειάζεται συνολικό σχέδιο για τον τουρισμό. Πρέπει να στηρίξουμε άμεσα τον κλάδο με μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές και στις ασφαλιστικές εισφορές.
Έχω ενημερώσει τον Πρωθυπουργό πως υπάρχει κίνδυνος με τους εργαζόμενους στον τουρισμό ότι λόγω των ενσήμων που απαιτούνται δεν θα μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας του χρόνου. Χρειάζονται λοιπόν άμεσες ρυθμίσεις.
Περιμένω από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος συνυπέγραψε την επιστολή, ότι δεν θα κατεβάσει τη σημαία
Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρήματα αυτή την ώρα. Με την έκδοση του λεγόμενου κορονο – ομόλογου , το οποίο θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους. Δεν θα επιβαρύνει το χρέος των κρατών και δεν θα σημαίνει νέα μνημόνια και νέους περιορισμούς για τα κράτη. Χωρίς αυτό η Ευρώπη θα μπει σε πολύ άσχημα μονοπάτια. Τολμώ να πω ότι θα θέσει το μέλλον της σε πολύ μεγάλο κίνδυνο. Γι’ αυτό υπάρχει αυτή η πρωτοβουλία των εννέα προέδρων και πρωθυπουργών που είναι άλλοι από βορρά, άλλοι από το νότο άλλοι είναι σοσιαλιστές, άλλοι από το λαϊκό κόμμα. Την στηρίζουμε ανεπιφύλακτα. Πράγματι τους τελευταίους μήνες έχουμε μία σειρά από δύσκολες συζητήσεις στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, ακόμα από τη συζήτηση για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πριν ξεσπάσει η κρίση του κοροναϊού. Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Εγώ περιμένω από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος συνυπέγραψε την επιστολή, ότι δεν θα κατεβάσει τη σημαία και ότι την επόμενη φορά θα έχει συμμετοχή και πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελλάδα ώστε να μην υπάρξει απόφαση, αν δεν είναι η απόφαση που χρειάζεται αυτήν την ώρα η Ευρώπη και η πατρίδα μας.
Τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Είμαι πάντα φορτισμένη όταν μιλώ για το ΕΣΥ. Είμαστε όλοι περήφανοι για το έργο αυτό που έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Γεννηματάς πάλεψε πραγματικά γι’ αυτό. Το σπίτι μας είχε μετατραπεί σε παράρτημα του ΕΚΑΒ, το οποίο τότε πρωτολειτούργησε για όλη την Ελλάδα. Ο κόσμος δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να σηκώσει το τηλέφωνο και να έχει τη στήριξη της πολιτείας χωρίς να μεσολαβήσει κάποιος πολιτικός. Το τηλέφωνό μας χτυπούσε και τη νύχτα. Αυτό που κράτησα από το Γιώργο Γεννηματά είναι η πίστη του στον κοινωνικό διάλογο. Ότι κάθε σημαντική αλλαγή και μεταρρύθμιση προϋποθέτουν διάλογο και συνεννόηση. Να συνεννοηθούμε λοιπόν επιτέλους για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι, αυτές στις δύσκολες ώρες.
Πόλεμος σε τρία μέτωπα
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας πόλεμος σε τρία μέτωπα, τον έλεγχο της διασποράς του κοροναϊού, τη στήριξη του εθνικού συστήματος Υγείας και τη στήριξη της οικονομίας.
Μάλιστα η κα Γεννηματά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι τα οικονομικά μέτρα υπολείπονται κατά πολύ των μέτρων που παίρνουν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Σημεία από την συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά:
Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ανταποκρίνεται και μένει σπίτι
Μένουμε σπίτι και το στηρίζουμε. Εύχομαι ολόψυχα να τα έχουμε καταφέρει. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ανταποκρίθηκε και εύχομαι να μη ζήσουμε ώρες ανάλογες αυτών ζουν γειτονικές μας ευρωπαϊκές χώρες. Θα ήθελα πάνω απ’ όλα να εκφράσω τη συμπαράστασή μου σε οικογένειες που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους και να ευχηθώ δύναμη και κουράγιο σε αυτούς που τούτες τις ώρες δίνουν τη μάχη είτε στα νοσοκομεία είτε στις Μονάδες Εντατικές Θεραπείας.
Όλοι μας είμαστε δίπλα στον Δημήτρη Κρεμαστινό και ευχόμαστε να γυρίσει γρήγορα κοντά μας
Είμαστε όλοι μας με τη ψυχή μας δίπλα στον Δημήτρη Κρεμαστινό, με τη σκέψη μας με τις ευχές μας. Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά να γυρίσει γρήγορα κοντά μας, πάντα με τις πάντα χρήσιμες συμβουλές του και με τη γνώση του και για την ιατρική και για την πολιτική.
Τίποτα δεν θα είναι ίδιο όταν τελειώσει η κρίση, εύχομαι να ηττηθούν ο λαϊκισμός και ο κυνισμός
Είναι σαν να υπάρχει ένας μαύρος κύκνος που αλλάζει τη ροή της ιστορίας, αλλάζει τον κόσμο όπως τον ξέραμε, αλλάζει τον καθένα από εμάς και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Είναι νωρίς ίσως για να το σκεφτούμε. Πολλά πράγματα δεν θα είναι ίδια όταν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος. Ελπίζω και εύχομαι το πρώτο που θα έχει ηττηθεί να είναι ο λαϊκισμός και οι κυνισμός και η αντίληψη ότι οι αγορές από μόνες τους μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα. Όχι δεν τα λύνουν. Χρειάζεται κράτος οργανωμένο. Χρειάζονται ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας.
Έχουμε πόλεμο σε τρία μέτωπα, την διασπορά, την προστασία της δημόσιας υγείας και την οικονομία
Έχουμε πόλεμο σε πολλά μέτωπα. Το πρώτο μέτωπο ήταν η καθυστέρηση της διασποράς. Εδώ ελπίζω να τα έχουμε καταφέρει. Το δεύτερο μέτωπο είναι η αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας.
Αυτό απαιτεί οπωσδήποτε τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εδώ έχουμε ακόμα να κάνουμε σημαντικά πράγματα και πρέπει να τα κάνουμε γρήγορα γιατί ο χρόνος είναι εναντίον μας. Το τρίτο μέτωπο είναι η οικονομία. Εδώ εμπλέκεται και η Ευρώπη και απαιτείται ένα δικό μας ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα της οικονομίας μας.
Ένα σχέδιο που απαιτεί διάλογο των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή, αλλά απαιτεί και διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Δεν είναι ένας τομέας που η Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μόνη τις αποφάσεις κεκλεισμένων των θυρών. Και κυρίως χωρίς αιφνιδιασμούς.
Πρέπει να είμαστε χρήσιμοι, να κάνουμε τον ελληνικό λαό να νιώθει ασφαλής.
Είμαστε με τα παιδιά μας καθημερινά μέσα στο σπίτι. Δουλεύουμε, αλλά μιλάμε πολύ περισσότερο μαζί τους. Καταλαβαίνω περισσότερο την αγωνία των παιδιών, των νέων ανθρώπων, την αγωνία των οικογενειών αν θα πάρουν τη ζωή τους πίσω. Αν θα προφυλάξουν τη ζωή των ανθρώπων τους. Αν θα επανέλθουμε να ζούμε κανονικά και πως θα είναι η ζωή την επόμενη ημέρα. Η αγωνία είναι τεράστια. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για αντιπολιτεύσεις, ούτε για κορώνες, ούτε για λαϊκισμούς.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ναυαρχίδα στον πόλεμο που δίνουμε
Αυτή την ώρα η ναυαρχίδα στον πόλεμο που δίνουμε είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένα σύστημα υγείας, που πολεμήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, που υποβαθμίστηκε, που δυσφημίστηκε, αλλά αυτή την ώρα αυτό είναι που μας κρατάει όρθιους.
Με τους ανθρώπους τους που το πίστεψαν που το ένιωσαν ως δικό τους σπίτι και όλα αυτά τα χρόνια δίνουν τη μάχη. Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες υπήρχαν άνθρωποι στη χώρα που έλεγαν ότι δεν έχουμε καμία ανάγκη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ότι πρέπει να δούμε τον ιδιωτικό τομέα υγείας και έκλειναν το μάτι σε πολύ μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Εύχομαι να έχουν κάνει σκληρά την αυτοκριτική τους τούτες τις δύσκολες ώρες. Γι’ αυτό κάνουμε το διαρκή έλεγχο στην Κυβέρνηση και αυτό είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση να προλαβαίνουμε, να επισημαίνουμε τα κενά στην Κυβέρνηση για να δούμε αν το επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής της στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εφαρμόζεται πραγματικά όπως πρέπει και αποτελεσματικά. Έχουμε εντοπίσει προβλήματα και να αναδεικνύουμε συνεχώς.
Αισχροκέρδεια στα κρεβάτια των ιδιωτικών κλινικών και στα τεστ στα ιδιωτικά εργαστήρια
Πολλά από αυτά τα είχαμε εισηγηθεί και τα έχει υιοθετήσει η Κυβέρνηση. Έχουμε, όμως, προβλήματα. Πρώτα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Χρειάζεται να έχουμε καθημερινό δελτίο διαθεσιμότητας κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και κρεβάτια αποκλειστικά για τον κοροναϊό.
Πόσοι έχουν προσληφθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις καινούργιες προκηρύξεις, όχι από τις παλαιές, των παλαιών επικουρικών, γιατί αυτοί δεν επαρκούν. Πόσα κρεβάτια ανοίγουν ανά υγειονομική περιφέρεια, για να το γνωρίζει ο κόσμος, διότι μόνο αν έχει γνώση μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.
Η Κυβέρνηση νοικιάζει κρεβάτια από ιδιωτικές κλίνες με διπλάσιο αντίτιμο από ότι πριν από τον κοροναϊό. Αυτό είναι αισχροκέρδεια. Και ένα ερώτημα σχετικά με τα τεστ. Εμείς έχουμε αναδείξει την κρισιμότητά τους, ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς για να ξέρουμε εγκαίρως τι γίνεται και να μην μπαίνουν ολόκληρες μονάδες σε καραντίνα, γιατί τους θέλουμε όλους στη μάχη. Γιατί δεν αξιοποιούνται πανεπιστημιακά εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα.
Έχουν καταγραφεί τα ιδιωτικά εργαστήρια που κάνουν αυτή τη στιγμή τεστ και μάλιστα με δικές τους τιμές; Αισχροκέρδεια και εδώ, με τιμές από 100 έως 300 ευρώ. Έχουν υποχρεωθεί να δίνουν αναφορά για τα αποτελέσματα των εξετάσεων που κάνουν έτσι ώστε ο ΕΟΔΥ να έχει μία συνολική εικόνα για το που πηγαίνει η χώρα και να μην είμαστε στο σκοτάδι; Όλα αυτά θέλουν απαντήσεις.
Ένα τελευταίο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη αδικία. Οι εργαζόμενοι νοσηλευτές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία πρωτοβουλία στο διαδίκτυο και έχουν συγκεντρωθεί περίπου 8.000 υπογραφές.
Πρέπει να λυθεί τώρα αυτή η αδικία. Εντάξει, να τους χειροκροτούμε, αλλά να πάμε και στο επόμενο βήμα. Να τους δώσουμε αυτό που δικαιούνται τώρα και όχι υποσχέσεις για το μέλλον. Το ειδικό επίδομα ενίσχυσης πρέπει να δοθεί και στα σώματα ασφαλείας και στους
αστυνομικούς αφού όλοι αυτοί είναι στρατιώτες πρώτης γραμμής.
Σταγόνα στον ωκεανό τα μέτρα της Κυβέρνησης για την οικονομία σε σχέση με τα ανάλογα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Είναι σε θετική κατεύθυνση τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και αποφασιστεί. Δεν αρκούν, είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με αυτά που παίρνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χθες δημοσιεύτηκαν τα μέτρα άλλων ευρωπαϊκών χωρών για το πώς επιλέγουν να στηρίξουν το εισόδημα των εργαζομένων και τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις.
Το πρώτο θέμα είναι ότι η Κυβέρνηση πρέπει να επιβληθεί στις τράπεζες γιατί ρευστότητα στις επιχειρήσεις σημαίνει τράπεζες που βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Το δεύτερο είναι ότι μέχρι τώρα βλέπουμε αποσπασματικά να εντάσσονται επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους στα ευεργετικά μέτρα και έχει δημιουργήσει αυτό πολλές διαμαρτυρίες, εύλογες και δίκαιες σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να κάνει πάρα πολύ γρήγορα την πλήρη επεξεργασία για το ποιες είναι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που πρέπει να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις. Και ένα τρίτο σημείο. Μας έφερε η Κυβέρνηση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Συνέβη, όμως, το εξής απαράδεκτο. Το άρθρο 9 της ΠΝΠ δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαιρέτως, ακόμα και σε αυτές που έχουν αυξήσει τα κέρδη τους σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την Ελλάδα και τους πολίτες της, να βάζουν τους εργαζόμενους τους για έξι μήνες, χωρίς κανένα κριτήριο, να δουλεύουν με μερική απασχόληση με το 50% του μισθού. Είναι ένα δώρο στις επιχειρήσεις που πέραν των άλλων δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πραγματικό κίνδυνο.
Κυρίως όμως είναι αδιανόητο και απαράδεκτο για τους εργαζόμενος που είναι στο έλεος του θεού. Μετά από τις διαμαρτυρίες και την κατακραυγή, ακούω ότι θα κάνουν πίσω. Δεν αρκεί να κάνουν μερικώς πίσω σε αυτή τη διάταξη. Πρέπει να ακυρωθεί η διάταξη τώρα. Δεν είναι ώρα για τέτοιες κουτοπονηριές και μάλιστα στα τυφλά. Ένα ακόμα σημείο για την οικονομία. Χρειάζεται συνολικό σχέδιο για τον τουρισμό. Πρέπει να στηρίξουμε άμεσα τον κλάδο με μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές και στις ασφαλιστικές εισφορές.
Έχω ενημερώσει τον Πρωθυπουργό πως υπάρχει κίνδυνος με τους εργαζόμενους στον τουρισμό ότι λόγω των ενσήμων που απαιτούνται δεν θα μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας του χρόνου. Χρειάζονται λοιπόν άμεσες ρυθμίσεις.
Περιμένω από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος συνυπέγραψε την επιστολή, ότι δεν θα κατεβάσει τη σημαία
Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρήματα αυτή την ώρα. Με την έκδοση του λεγόμενου κορονο – ομόλογου , το οποίο θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους. Δεν θα επιβαρύνει το χρέος των κρατών και δεν θα σημαίνει νέα μνημόνια και νέους περιορισμούς για τα κράτη. Χωρίς αυτό η Ευρώπη θα μπει σε πολύ άσχημα μονοπάτια. Τολμώ να πω ότι θα θέσει το μέλλον της σε πολύ μεγάλο κίνδυνο. Γι’ αυτό υπάρχει αυτή η πρωτοβουλία των εννέα προέδρων και πρωθυπουργών που είναι άλλοι από βορρά, άλλοι από το νότο άλλοι είναι σοσιαλιστές, άλλοι από το λαϊκό κόμμα. Την στηρίζουμε ανεπιφύλακτα. Πράγματι τους τελευταίους μήνες έχουμε μία σειρά από δύσκολες συζητήσεις στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, ακόμα από τη συζήτηση για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πριν ξεσπάσει η κρίση του κοροναϊού. Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Εγώ περιμένω από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος συνυπέγραψε την επιστολή, ότι δεν θα κατεβάσει τη σημαία και ότι την επόμενη φορά θα έχει συμμετοχή και πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελλάδα ώστε να μην υπάρξει απόφαση, αν δεν είναι η απόφαση που χρειάζεται αυτήν την ώρα η Ευρώπη και η πατρίδα μας.
Τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Είμαι πάντα φορτισμένη όταν μιλώ για το ΕΣΥ. Είμαστε όλοι περήφανοι για το έργο αυτό που έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Γεννηματάς πάλεψε πραγματικά γι’ αυτό. Το σπίτι μας είχε μετατραπεί σε παράρτημα του ΕΚΑΒ, το οποίο τότε πρωτολειτούργησε για όλη την Ελλάδα. Ο κόσμος δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να σηκώσει το τηλέφωνο και να έχει τη στήριξη της πολιτείας χωρίς να μεσολαβήσει κάποιος πολιτικός. Το τηλέφωνό μας χτυπούσε και τη νύχτα. Αυτό που κράτησα από το Γιώργο Γεννηματά είναι η πίστη του στον κοινωνικό διάλογο. Ότι κάθε σημαντική αλλαγή και μεταρρύθμιση προϋποθέτουν διάλογο και συνεννόηση. Να συνεννοηθούμε λοιπόν επιτέλους για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι, αυτές στις δύσκολες ώρες.