Η δειλία και η έλλειψη οράματος είναι «βούτυρο στο ψωμί» των ευρωσκεπιτικιστών, επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε σημερινή συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην κρίση.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο και αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της οικονομίας είπε:
«Είναι το τέταρτο πακέτο, τα χρήματα είναι πάρα πολλά, οι ομάδες που καλύπτονται είναι πάρα πολλές. Αριθμητικά καλύπτονται εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια σκεφτόμενη όμως ότι είμαστε σε μια κούρσα αντοχής, όχι σε μια κούρσα ταχύτητας. Δηλαδή πρέπει να κάνουμε οικονομία δυνάμεων με την έννοια ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση και αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς τους Έλληνες, εξαρτάται και από τη συμπεριφορά και των άλλων κυβερνήσεων διεθνώς και των πολιτών των άλλων χωρών πόσο θα υπακούσουνε στα μέτρα. Αν υποθέσουμε, και αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο, ότι ο ιός θα επανέλθει τον Οκτώβριο –Νοέμβριο εμείς πρέπει να έχουμε κρατήσει δυνάμεις και πόρους και για εκείνη την περίπτωση. Αυτή είναι η δυσκολία της ασκήσεως. Κανένας δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση και ποια θα είναι η έντασή της»
Και συμπλήρωσε: «Υπάρχει σημαντική ύφεση και όλα αυτά τα μέτρα με τη στήριξη από την πλευρά του κράτους επιχειρούν να περιορίσουν τις συνέπειες της ύφεσης. Δείτε τον τουρισμό, η φετινή χρονιά ουσιαστικά θα πάει χαμένη. Έστω ότι θα έχει κλείσει το θέμα μέχρι τα τέλη Μαΐου, πόσοι θα προγραμματίσουν να κάνουν διακοπές από το εξωτερικό όταν ακόμα θα είναι οι δυσάρεστες αναμνήσεις μπροστά μας. Άρα έχεις έναν τομέα που είναι το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας ο οποίος πλήττεται πολύ σοβαρά, πλήττεται η ναυτιλία λόγω της διεθνούς ύφεσης, πλήττονται μια σειρά άλλες δραστηριότητες που έχουν σταματήσει οι σχετιζόμενες με την εστίαση, τη διασκέδαση πχ επομένως πως είναι δυνατόν να μην έχεις επιπτώσεις και να μην έχεις ύφεση. Αυτά δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αφορούν και τις άλλες χώρες τις ισχυρότερες άρα παλεύουμε μπροστά σε τελείως διαφορετικά δεδομένα να περιορίσουμε τις συνέπειες της ύφεσης και να περάσουμε απέναντι με τις λιγότερες δυνατές ζημιές αλλά πάντως κάποιες ζημιές θα υπάρχουν»
Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί ότι θα βρεθεί μια λύση σε σχέση με το «κορονο-ομόλογο» τόνισε
«Με εξέπληξε δυσάρεστα η στάση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών από το Βορρά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Περίμενα να υπάρχει μια μεγαλύτερη ευελιξία και μια μεγαλύτερη κατανόηση του προβλήματος. Δεν υπάρχει ομοιότητα με την κρίση του ευρώ, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια συμφορά, με μια καταστροφή η οποία ξεπερνάει τις δυνάμεις όλων μας. Τίθεται το θέμα η Ευρώπη των αρχών, των αξιών, της αλληλεγγύης, των δικαιωμάτων, όλων των αρχών για τις οποίες μιλάμε όλοι, που διαφέρει από άλλες περιοχές και χώρες του πλανήτη εξαιτίας αυτών των αρχών δεν πρέπει αυτές τις αρχές να τις τιμήσει εμπράκτως; Προφανώς και πρέπει και για αυτό εκπλήσσομαι δυσάρεστα. Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση, πιστεύω ότι κάτι θα γίνει αλλά δεν ξέρω πότε θα γίνει και αν αυτό που θα γίνει θα είναι απολύτως ικανοποιητικό»
Ενώ συμπλήρωσε πως « Όσο δεν χτίζουμε μια καλύτερη και περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη που να είναι εντονότερα παρούσα στη ζωή του μέσου πολίτη τόσο υπονομεύουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τόσο ενισχύουμε τον ευρωσκεπτικισμό. Είναι βούτυρο στο ψωμί στον ευρωσκεπτικιστων αυτή η δειλία και η έλλειψη οράματος από την πλευρά των ηγεσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με χαροποιεί το γεγονός ότι αυτή την ώρα η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία κινούνται προς τη δική μας κατεύθυνση την κατεύθυνση που θέλουμε και εμείς και είναι το 57% του ΑΕΠ των χωρών αυτές οι 9 χώρες που υπέγραψαν αυτή την επιστολή αλλά δεν φτάνει»
Αναφορικά με την ΔΕΗ ο κ. Χατζηδάκης τόνισε «Η ΔΕΗ και κάποιοι άλλοι από τον ιδιωτικό τομέα προχώρησαν ήδη σε κάποια μέτρα για τους καταναλωτές, και προχώρησαν σε αυτή την κατεύθυνση διότι υπήρχε διαβεβαίωση από εμάς ότι θα υπάρχει ένας μηχανισμός στήριξης των εταιρειών αυτών, ένας μηχανισμός εγγυοδοσίας. Σήμερα αύριο αυτός ο μηχανισμός θα ανακοινωθεί, είναι ενταγμένος στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης. Θα είναι μηχανισμός ο οποίος θα δίνει εγγυήσεις για ένα μαξιλάρι ρευστότητας ουσιαστικά που θα επιτρέπει στις εταιρείες αυτές να έχουν την άνεση προκειμένου να περάσουν αυτή την κρίση και να υποστηρίξουν τα μέτρα που ανακοίνωσαν χωρίς σοβαρές απώλειες»