ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εθνικός «οδικός χάρτης» απέναντι σε κρίση και ύφεση - Ο σχεδιασμός του Μαξίμου για την επιστροφή στην κανονικότητα
Τα βήματα για επανεκκίνηση της οικονομίας, προσλήψεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Με βάση έναν «εθνικό οδικό χάρτη» απέναντι στην ύφεση θα πορευτεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, αμέσως μετά την έναρξη αναστολής των περιοριστικών μέτρων, προκειμένου με συντεταγμένο τρόπο να ελεγχθούν οι συνέπειες της κρίσης που προκάλεσε η επέλαση του νέου κοροναϊού και να επανέλθει όσο το δυνατόν η κανονικότητα. Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας έχει τεθεί η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με στόχο να αποτελέσει το εργαλείο και την ασπίδα της χώρας απέναντι σε νέα κύματα επιδημιών. «Ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας χτίζεται, ήδη, καθώς σε μόλις πέντε εβδομάδες έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά τη Μεγάλη Δευτέρα στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας την αναμόρφωση του ΕΣΥ εντός του καλοκαιριού. Χαρακτηριστική της σημασίας που δίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου στο εν λόγω ζήτημα είναι η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ίδιο μήνυμα περί «προσωπικής μου δέσμευσης να προσθέσουμε αμέσως εκατοντάδες κρεβάτια ΜΕΘ, ώστε να προσεγγίσουμε γρήγορα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Ο σχεδιασμός του Μαξίμου για την επόμενη ημέρα έχει θέσει στο επίκεντρο και την ενίσχυση του θεσμικού χαρακτήρα του κράτους, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει βασικό σημείο του νέου αφηγήματος του κ. Μητσοτάκη.
«Όταν το κράτος δεν γίνεται λάφυρο της εξουσίας, τότε μετατρέπεται σε αληθινή “Πολιτεία”, που αναθέτει την ευθύνη των κρίσιμων τομέων στους πιο άξιους», τόνισε τη Μεγάλη Δευτέρα, δίνοντας το περίγραμμα της από εδώ και πέρα στρατηγικής του. «Το μεγαλύτερο κέρδος μας από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση έχει όνομα. Και λέγεται Εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη προς το κράτος, προς την κυβέρνηση», πρόσθεσε, βάζοντας ως στόχο «να οικοδομήσουμε ένα πιο ισχυρό και σύγχρονο κράτος», με βασικά ζητήματα την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα.
Μεθοδικά
Αμέσως μετά το Πάσχα οι μηχανές της κυβέρνησης θα αρχίσουν να εργάζονται σε πλήρη ρυθμό, προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την επιστροφή στην «κανονικότητα». Ήδη τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον συντονισμό του Άκη Σκέρτσου, όσο και στα περισσότερα υπουργεία έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται τα σχέδια της επόμενης ημέρας.
Τα βήματα για να πάρει πάλι μπροστά η οικονομία είναι συγκεκριμένα και σχεδιάζονται μεθοδικά. «Εξετάζουμε τη στρατηγική της επιστροφής μας στο μέλλον», τόνισε τις προάλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Η προσέλκυση επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων είναι πρώτης προτεραιότητας και όλο αυτό το διάστημα γίνονται μεθοδικές κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή και συζητήσεις με διεθνείς επενδυτές τόσο από τον αρμόδιο υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη όσο και στο επίπεδο του γραφείου του πρωθυπουργού από τον Αλέξη Πατέλη.
To προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τον χωροταξικό σχεδιασμό. Με τις παρεμβάσεις αυτές απλοποιείται, μεταξύ άλλων, η χρονοβόρα διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, δημιουργείται για πρώτη φορά οργανισμός διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, διευθετούνται ζητήματα με τους δασικούς χάρτες, απλουστεύονται και μειώνονται οι γενικές χρήσεις γης, γίνονται βελτιώσεις στη λειτουργία του Κτηματολογίου και δημιουργείται ψηφιακή τράπεζα γης.
Θερμομέτρηση
Στον τουρισμό, τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, το πλήγμα είναι δεδομένο και μεγάλο, ωστόσο βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα σχέδιο γρήγορης επανεκκίνησης, ώστε να «σωθεί», ει δυνατόν, η μισή θερινή τουριστική περίοδος. Με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χορηγείται voucher σε όσους είχαν κάνει προκρατήσεις, ώστε και να μη χάσουν τα χρήματά τους αλλά και να μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους αργότερα.
Ο τουρισμός δεν μπορεί να κρατηθεί φυσικά μόνο με τους Έλληνες, επομένως παράλληλα με το σχέδιο που εκπονεί το υπουργείο Τουρισμού, στο υπουργείο Μεταφορών προετοιμάζουν τα μέτρα για την υποδοχή των τουριστών στα αεροδρόμια, όπως είναι, για παράδειγμα, η θερμομέτρηση των επιβατών. «Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα ακολουθήσουμε, εφόσον η κατάσταση κυλήσει ομαλά», τονίζει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Αχ. Καραμανλής.
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας ακόμα μοχλός για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να ωριμάσουν γρήγορα δημοτικά και περιφερειακά έργα, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να υλοποιηθούν άμεσα. Οι χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα αποπληρώνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αφορά έργα πνοής σε όλη τη χώρα και στη διάρκεια της κατασκευής τους προβλέπεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας.
Στελέχωση
Με το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του κοροναϊού το φθινόπωρο, η θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι καθοριστικής σημασίας, ώστε το δεύτερο αυτό κύμα να περάσει όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται. Επί του παρόντος, συνεχίζονται οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αυξάνονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και γίνονται σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού. Οι προσλήψεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί φθάνουν συνολικά τις 2.789, εκ των οποίων 363 ιατρικό προσωπικό και 2.426 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, ενώ οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις, σύμφωνα με τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, είναι 4.824.
Δύο ακόμα ζητήματα που απασχολούν στον τομέα της δημόσιας Υγείας τον πρωθυπουργό είναι η ψηφιοποίηση της πρωτοβάθμιας Υγείας, ώστε όλοι οι πολίτες να αποκτήσουν πια ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, καθώς και η έρευνα και ενδεχομένως η χρηματοδότηση ενός εθνικού ερευνητικού προγράμματος για ελέγχους και ιχνηλάτηση των ιών. Δεν πρέπει βέβαια να περνάει απαρατήρητη η επιλογή συγκεκριμένων προσώπων για την πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κοροναϊού, που είναι τροχιοδεικτικές και για τις προσεχείς επιλογές του πρωθυπουργού σε θέσεις «κλειδιά» στον τομέα της υγείας και όχι μόνο. Τέτοιες είναι βέβαια οι περιπτώσεις του λοιμωξιολόγου Σ. Τσιόδρα και του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, που έχει οριστεί εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορoναϊό.
Στον έτερο πυλώνα της αντιμετώπισης της κρίσης, που είναι η πολιτική προστασία, η δουλειά που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον, τόσο για πιθανό δεύτερο κύμα κοροναϊού το φθινόπωρο όσο και για τη θερινή περίοδο που μεσολαβεί, όταν το ενδεχόμενο εμφάνισης πυρκαγιών πάντα καραδοκεί. Στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση ότι δημιουργείται γρήγορα ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, με τα απαραίτητα μέσα και την ψηφιακή υποδομή, που θα μεταφερθεί σύντομα στο κτίριο όπου θα στεγαστούν όλες οι κομβικές υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, στην περιοχή της Λεωφόρου Κηφισίας.
Στο Μαξίμου δεν τρέφουν αυταπάτες πως όταν το πρώτο στάδιο της κρίσης της πανδημίας περάσει, με τη συνδρομή της καλοκαιρίας και των «πρόθυμων» τουρκικών Αρχών το Μεταναστευτικό θα ξαναφουντώσει. Ο φράχτης στον Έβρο συνεχίζει να ανακατασκευάζεται και να επεκτείνεται σε διάφορα σημεία, ενώ προχωρά και η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος. Την ίδια ώρα, προετοιμάζεται «πακέτο» νομοθετικών παρεμβάσεων, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 24 Απριλίου, ώστε να ψηφιστεί τον Μάιο στη Βουλή. H επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων είναι πρωταρχικός σκοπός, ώστε να επιστρέφονται ταχύτερα στις χώρες προέλευσης οι οικονομικοί μετανάστες. Για τον σκοπό αυτόν ενοποιείται η διαδικασία πλήρους καταγραφής, μειώνεται ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων για τις προσφυγές αιτούντων άσυλο, κατόπιν απορριπτικής απόφασης σε πρώτο βαθμό, ενώ δίνεται προτεραιότητα στις προσφυγές των διαμενόντων στα νησιά. Με το ίδιο νομοσχέδιο εισάγονται οι νομικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των κλειστών δομών στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες ανοιχτές δομές, κάτι που δείχνει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με το σχέδιο αυτό, παρά τις αντιδράσεις.
Αλλο ένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο είναι για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, ένα ακόμα σημείο-κλειδί για την ανάπτυξη. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ως στόχο την απελευθέρωση της παραγωγικής διαδικασίας του αγροτικού τομέα από δυσλειτουργίες και διοικητικές αγκυλώσεις. Επιδιώκεται η νομοθετική κάλυψη κενών και αστοχιών με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ανάδειξη της γεωργίας, της αλιείας και της κτηνοτροφίας ως βασικών πυλώνων για την οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου και την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της αγροτικής παραγωγής στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.
Αξίζει βέβαια να τονιστεί και το γεγονός ότι στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη την επόμενη ημέρα της επανόδου στην κανονικότητα είναι όχι απλώς να μη χαθεί, αλλά να ενισχυθεί η «κληρονομιά» του ψηφιακού κράτους που χτίστηκε αυτή την περίοδο. Αποτελεί πια κοινή πεποίθηση, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ότι μέσα σε λίγες ημέρες εφαρμόστηκαν με εκπληκτική ταχύτητα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η εξ αποστάσεως εργασία, οι τηλεδιασκέψεις, η ηλεκτρονική άυλη συνταγογράφηση και η ψηφιακή παρακολούθηση των ατόμων που μπαίνουν σε καραντίνα για την έγκαιρη ενημέρωση της πορείας της υγείας τους. Οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν όλο το προσεχές διάστημα, με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων μέσω του gov.gr.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά την Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου
Ενίσχυση του ΕΣΥ, άμεση επαναφορά της τουριστικής βιομηχανίας στην προ κρίσης κατάσταση και μέτρα για την υποδοχή των τουριστών στα αεροδρόμια
Ο σχεδιασμός του Μαξίμου για την επόμενη ημέρα έχει θέσει στο επίκεντρο και την ενίσχυση του θεσμικού χαρακτήρα του κράτους, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει βασικό σημείο του νέου αφηγήματος του κ. Μητσοτάκη.
«Όταν το κράτος δεν γίνεται λάφυρο της εξουσίας, τότε μετατρέπεται σε αληθινή “Πολιτεία”, που αναθέτει την ευθύνη των κρίσιμων τομέων στους πιο άξιους», τόνισε τη Μεγάλη Δευτέρα, δίνοντας το περίγραμμα της από εδώ και πέρα στρατηγικής του. «Το μεγαλύτερο κέρδος μας από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση έχει όνομα. Και λέγεται Εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη προς το κράτος, προς την κυβέρνηση», πρόσθεσε, βάζοντας ως στόχο «να οικοδομήσουμε ένα πιο ισχυρό και σύγχρονο κράτος», με βασικά ζητήματα την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα.
Μεθοδικά
Αμέσως μετά το Πάσχα οι μηχανές της κυβέρνησης θα αρχίσουν να εργάζονται σε πλήρη ρυθμό, προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την επιστροφή στην «κανονικότητα». Ήδη τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον συντονισμό του Άκη Σκέρτσου, όσο και στα περισσότερα υπουργεία έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται τα σχέδια της επόμενης ημέρας.
Τα βήματα για να πάρει πάλι μπροστά η οικονομία είναι συγκεκριμένα και σχεδιάζονται μεθοδικά. «Εξετάζουμε τη στρατηγική της επιστροφής μας στο μέλλον», τόνισε τις προάλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Η προσέλκυση επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων είναι πρώτης προτεραιότητας και όλο αυτό το διάστημα γίνονται μεθοδικές κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή και συζητήσεις με διεθνείς επενδυτές τόσο από τον αρμόδιο υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη όσο και στο επίπεδο του γραφείου του πρωθυπουργού από τον Αλέξη Πατέλη.
Διευθετούνται ζητήματα με τους δασικούς χάρτες, απλουστεύονται και μειώνονται οι γενικές χρήσεις γης
To προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τον χωροταξικό σχεδιασμό. Με τις παρεμβάσεις αυτές απλοποιείται, μεταξύ άλλων, η χρονοβόρα διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, δημιουργείται για πρώτη φορά οργανισμός διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, διευθετούνται ζητήματα με τους δασικούς χάρτες, απλουστεύονται και μειώνονται οι γενικές χρήσεις γης, γίνονται βελτιώσεις στη λειτουργία του Κτηματολογίου και δημιουργείται ψηφιακή τράπεζα γης.
Θερμομέτρηση
Στον τουρισμό, τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, το πλήγμα είναι δεδομένο και μεγάλο, ωστόσο βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα σχέδιο γρήγορης επανεκκίνησης, ώστε να «σωθεί», ει δυνατόν, η μισή θερινή τουριστική περίοδος. Με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χορηγείται voucher σε όσους είχαν κάνει προκρατήσεις, ώστε και να μη χάσουν τα χρήματά τους αλλά και να μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους αργότερα.
Ο τουρισμός δεν μπορεί να κρατηθεί φυσικά μόνο με τους Έλληνες, επομένως παράλληλα με το σχέδιο που εκπονεί το υπουργείο Τουρισμού, στο υπουργείο Μεταφορών προετοιμάζουν τα μέτρα για την υποδοχή των τουριστών στα αεροδρόμια, όπως είναι, για παράδειγμα, η θερμομέτρηση των επιβατών. «Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα ακολουθήσουμε, εφόσον η κατάσταση κυλήσει ομαλά», τονίζει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Αχ. Καραμανλής.
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας ακόμα μοχλός για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να ωριμάσουν γρήγορα δημοτικά και περιφερειακά έργα, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να υλοποιηθούν άμεσα. Οι χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα αποπληρώνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αφορά έργα πνοής σε όλη τη χώρα και στη διάρκεια της κατασκευής τους προβλέπεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας.
Στελέχωση
Με το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του κοροναϊού το φθινόπωρο, η θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι καθοριστικής σημασίας, ώστε το δεύτερο αυτό κύμα να περάσει όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται. Επί του παρόντος, συνεχίζονται οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αυξάνονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και γίνονται σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού. Οι προσλήψεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί φθάνουν συνολικά τις 2.789, εκ των οποίων 363 ιατρικό προσωπικό και 2.426 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, ενώ οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις, σύμφωνα με τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, είναι 4.824.
Δύο ακόμα ζητήματα που απασχολούν στον τομέα της δημόσιας Υγείας τον πρωθυπουργό είναι η ψηφιοποίηση της πρωτοβάθμιας Υγείας, ώστε όλοι οι πολίτες να αποκτήσουν πια ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, καθώς και η έρευνα και ενδεχομένως η χρηματοδότηση ενός εθνικού ερευνητικού προγράμματος για ελέγχους και ιχνηλάτηση των ιών. Δεν πρέπει βέβαια να περνάει απαρατήρητη η επιλογή συγκεκριμένων προσώπων για την πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κοροναϊού, που είναι τροχιοδεικτικές και για τις προσεχείς επιλογές του πρωθυπουργού σε θέσεις «κλειδιά» στον τομέα της υγείας και όχι μόνο. Τέτοιες είναι βέβαια οι περιπτώσεις του λοιμωξιολόγου Σ. Τσιόδρα και του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, που έχει οριστεί εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορoναϊό.
Στον έτερο πυλώνα της αντιμετώπισης της κρίσης, που είναι η πολιτική προστασία, η δουλειά που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον, τόσο για πιθανό δεύτερο κύμα κοροναϊού το φθινόπωρο όσο και για τη θερινή περίοδο που μεσολαβεί, όταν το ενδεχόμενο εμφάνισης πυρκαγιών πάντα καραδοκεί. Στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση ότι δημιουργείται γρήγορα ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, με τα απαραίτητα μέσα και την ψηφιακή υποδομή, που θα μεταφερθεί σύντομα στο κτίριο όπου θα στεγαστούν όλες οι κομβικές υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, στην περιοχή της Λεωφόρου Κηφισίας.
Δυναμική ενίσχυση του ψηφιακού κράτους και αλλαγές στο άσυλο
Στο Μαξίμου δεν τρέφουν αυταπάτες πως όταν το πρώτο στάδιο της κρίσης της πανδημίας περάσει, με τη συνδρομή της καλοκαιρίας και των «πρόθυμων» τουρκικών Αρχών το Μεταναστευτικό θα ξαναφουντώσει. Ο φράχτης στον Έβρο συνεχίζει να ανακατασκευάζεται και να επεκτείνεται σε διάφορα σημεία, ενώ προχωρά και η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος. Την ίδια ώρα, προετοιμάζεται «πακέτο» νομοθετικών παρεμβάσεων, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 24 Απριλίου, ώστε να ψηφιστεί τον Μάιο στη Βουλή. H επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων είναι πρωταρχικός σκοπός, ώστε να επιστρέφονται ταχύτερα στις χώρες προέλευσης οι οικονομικοί μετανάστες. Για τον σκοπό αυτόν ενοποιείται η διαδικασία πλήρους καταγραφής, μειώνεται ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων για τις προσφυγές αιτούντων άσυλο, κατόπιν απορριπτικής απόφασης σε πρώτο βαθμό, ενώ δίνεται προτεραιότητα στις προσφυγές των διαμενόντων στα νησιά. Με το ίδιο νομοσχέδιο εισάγονται οι νομικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των κλειστών δομών στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες ανοιχτές δομές, κάτι που δείχνει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με το σχέδιο αυτό, παρά τις αντιδράσεις.
Επιδιώκεται η ανάδειξη της αλιείας και της κτηνοτροφίας ως βασικών πυλώνων για την ανάπτυξη της υπαίθρου
Αλλο ένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο είναι για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, ένα ακόμα σημείο-κλειδί για την ανάπτυξη. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ως στόχο την απελευθέρωση της παραγωγικής διαδικασίας του αγροτικού τομέα από δυσλειτουργίες και διοικητικές αγκυλώσεις. Επιδιώκεται η νομοθετική κάλυψη κενών και αστοχιών με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ανάδειξη της γεωργίας, της αλιείας και της κτηνοτροφίας ως βασικών πυλώνων για την οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου και την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της αγροτικής παραγωγής στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.
Αξίζει βέβαια να τονιστεί και το γεγονός ότι στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη την επόμενη ημέρα της επανόδου στην κανονικότητα είναι όχι απλώς να μη χαθεί, αλλά να ενισχυθεί η «κληρονομιά» του ψηφιακού κράτους που χτίστηκε αυτή την περίοδο. Αποτελεί πια κοινή πεποίθηση, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ότι μέσα σε λίγες ημέρες εφαρμόστηκαν με εκπληκτική ταχύτητα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η εξ αποστάσεως εργασία, οι τηλεδιασκέψεις, η ηλεκτρονική άυλη συνταγογράφηση και η ψηφιακή παρακολούθηση των ατόμων που μπαίνουν σε καραντίνα για την έγκαιρη ενημέρωση της πορείας της υγείας τους. Οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν όλο το προσεχές διάστημα, με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων μέσω του gov.gr.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά την Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου